Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
01/02/2013

Ερώτηση Ν. Συρμαλένιου, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ προς τον Υπουργό Υγείας: Άμεση ανάγκη επανεξέτασης του Οργανισμού του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου

Σημαντικά προβλήματα στη λειτουργία του νοσοκομείου και στην εξυπηρέτηση των κατοίκων της Σύρου, αλλά και πολλών άλλων νησιών που εξυπηρετούνται από αυτό έχουν δημιουργηθεί με τη δημοσίευση του Οργανισμού του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου, με έδρα την Ερμούπολη Σύρου (ΦΕΚ 3430/24-12-2012). Ενώ ο νέος οργανισμός αναμενόταν ως λύση στις επιτακτικές ανάγκες που είχαν δημιουργηθεί από το 1986, όταν είχε δημοσιευτεί ο προηγούμενο οργανισμός του νοσοκομείου, ο νέος οργανισμός, αντί να λύσει προβλήματα, δημιουργεί νέα.

Ειδικότερα, δεν προβλέπονται για το νοσοκομείο της Σύρου, δύο από τις βασικές του κλινικές, η Ορθοπεδική και η Κλινική ΩΡΛ, οι οποίες υπάγονται ως υποτομείς στο Ουρολογικό Τμήμα. Η Οφθαλμολογική Κλινική καταργείται, ενώ είναι γνωστό ότι καλύπτει διαγνωστικά, θεραπευτικά και χειρουργικά εκατοντάδες περιστατικά κάθε χρόνο. Επίσης, στον νέο Οργανισμό δεν υπάρχει καμιά πρόβλεψη για λειτουργία Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας, παρά τις σχετικές υποδομές που υπάρχουν και θα μείνουν αναξιοποίητες. Δεν υπάρχει επίσης καμιά εξειδίκευση στην κατανομή των κλινών ανά τμήμα, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να διαγνωστεί εάν ικανοποιούνται οι ανάγκες των ασθενών και πού υπάρχουν πιθανόν κενά. 

Ενώ στο νοσοκομείο με τον νέο Οργανισμό προβλέπεται αύξηση κλινών κατά 50%, η αύξηση του προσωπικού που προβλέπεται είναι μόλις 8%, παρότι το προσωπικό που υπηρετεί σήμερα υπολείπεται σημαντικά ακόμα και του αριθμού που προέβλεπε ο οργανισμός του 1986.

Με δεδομένο ότι το νοσοκομείο καλύπτει και άλλα νησιά των Κυκλάδων, προκαλεί εύλογη απορία το γεγονός ότι οι συντάκτες του νέου Οργανισμού δεν έλαβαν υπόψη τους την ιδιαιτερότητα λειτουργίας του σε έναν νησιωτικό χώρο, με δυσκολία πρόσβασης, αυξημένα έξοδα μετακίνησης των ασθενών, καθώς και τις τραγικές ελλείψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, όπως και υλικών. Σημειώνεται ότι δεν ελήφθησαν  υπόψη και οι προτάσεις που υπέβαλλε το Δ.Σ. του νοσοκομείου, καθώς και των εργαζομένων που γνωρίζουν σε βάθος τα προβλήματα και τις ανάγκες.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1.    Σε ποιες ενέργειες θα προβεί ώστε να επανεξεταστεί άμεσα ο νέος Οργανισμός του Νοσοκομείου Σύρου, λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαιτερότητα του νησιωτικού χώρου των Κυκλάδων, ώστε να καλύπτει πραγματικά τις υγειονομικές ανάγκες των νησιωτών, καθώς και των τουριστών που επισκέπτονται κάθε χρόνο τα νησιά των Κυκλάδων;

Ο ερωτών  βουλευτής

Συρμαλένιος Νικόλαος