Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
21/11/2013

Δηλώσεις Δ.Κοδέλα σχετικά με το ζήτημα της φέτας - Ο νοών... νοείτω από τις "μη απαντήσεις" του κ. Μηταράκη

Στη συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου συζητήθηκε παρουσία του υφυπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Μηταράκη, το ζήτημα της εμπορικής συμφωνίας Ε.Ε.- Καναδά και των συνεπειών σε ελληνικά Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης (φέτα, ελιά Καλαμάτας).

Ο Δημήτρης Κοδέλας, όπως και οι υπόλοιποι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, εξέφρασε την αντίθεσή του σε αυτή τη συμφωνία και έκανε δύο σημαντικά ερωτήματα στον Υπουργό σχετικά με το προαιρετικό ελληνικό σήμα σε προϊόντα και την ενδεχόμενη  επιμήκυνση της διάρκειας ζωής του γάλακτος, για τα οποία δεν έλαβε απάντηση. Ο νοών... νοείτω!

Σχετικά με το ζήτημα της φέτας, ο βουλευτής Αργολίδας ανέφερε:

“Κύριε υπουργέ, δεν αναφερθήκατε στις αρνητικές παρενέργειες της συμφωνίας που είναι εξαιρετικά σημαντικές για το ζήτημα της φέτας. Για παράδειγμα, εάν κάποιος  ανταγωνιστής χρησιμοποιήσει το επιχείρημα ότι η Ε.Ε. και επομένως και η χώρα μας αναγνώρισαν τον όρο «φέτα» ή «τύπου φέτα σε λευκό τυρί», το οποίο ούτε καν τη χημική σύσταση της φέτας δεν τηρεί, διότι στον Καναδά προέρχεται από αγελαδινό γάλα. Καταλαβαίνετε ότι εκεί υπάρχει ένα νομικό πάτημα, για να ξηλωθεί, και γι' αυτό φωνάζουμε για το ζήτημα της φέτας, όλη η ιστορία της ονομασίας προέλευσης και  της προστασίας της.

Έχουμε πει και το αναφέραμε και στην αντιπροσωπεία των Καναδών βουλευτών πριν λίγες μέρες, ότι για μας το κρίσιμο δεν είναι τόσο η αγορά του Καναδά, αλλά το γεγονός ότι “ξηλώνεται το πουλόβερ” της προστασίας της φέτας και αυτό θα το δούμε το επόμενο διάστημα. Μιλάμε για μια συμφωνία που μπορεί να αποβεί καταστροφική για την ελληνική κτηνοτροφία και για το προϊόν της φέτας. Επίσης, στους βουλευτές του Καναδά επισημάναμε το γεγονός ότι χώρα «Καναδάς» υπάρχει, χώρα «τύπου Καναδάς» δεν υπάρχει. Ομοίως, «φέτα» υπάρχει και είναι ελληνική και με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, «τύπου φέτα» δεν υπάρχει!”

Θα ήθελα να θέσω και κάποια ακόμα ερωτήματα που αφορούν στην κτηνοτροφία και το υπουργείο σας:

- Ισχύουν οι πληροφορίες ότι, ύστερα από την κατάργηση της υποχρεωτικής αναγραφής της χώρας προέλευσης του γάλακτος που χρησιμοποιείται για γαλακτοκομικά προϊόντα, για να χαρακτηριστεί ένα προϊόν ως ελληνικό και να πάρει το προαιρετικό ελληνικό σήμα, θα πρέπει να έχει μόνο κατά 75% ως πρώτη ύλη  γάλα εγχώριας παραγωγής; Ισχύει ότι η πρόταση από τις υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ και ειδικότερα του ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ» ήταν για ποσοστό 100% και αυτό άλλαξε στην Γενική Γραμματεία Εμπορίου, ύστερα από πιέσεις του δικού σας υπουργείου;

- Υπάρχει περίπτωση να επανέλθει από την πλευρά του υπουργείου σας η επιμήκυνση της διάρκειας ζωής του γάλακτος στα ράφια των σουπερμάρκετ, επιλογή που ακόμη κι ο σημερινός υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης έχει χαρακτηρίσει ως καταστροφική για την ελληνικη κτηνοτροφία; Θέλουμε και γι' αυτό μια απάντηση ή τουλάχιστον, εάν σκέφτεστε κάτι σε σχέση με αυτά, να έρθετε εγκαίρως στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, για να ξεδιπλώσετε τις σκέψεις σας και να ακούσετε τις δικές μας απόψεις και τοποθετήσεις.

- Επειδή το πολιτικό σύστημα επικεντρώνεται στην καταγγελία των συντεχνιών που συνήθως ως τέτοιες ορίζει τα συνδικάτα, τους εργαζόμενους και τους επιμέρους κλάδους και επειδή είστε σε ένα ευαίσθητο υπουργείο, θα ήθελα να ξέρω εάν δέχεστε και για τα παραπάνω που ανέφερα, πιέσεις από καρτέλ της γαλακτοβιομηχανίας.