Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
21/11/2013

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: Εμπαιγμός 8.500 δικαιούχων του Μέτρου 112 “Εγκατάσταση νέων γεωργών”

Απλήρωτοι για τη βʼ δόση του προγράμματος παραμένουν μέχρι και σήμερα οι 8.500 δικαιούχοι του Μέτρου 112 “Εγκατάσταση νέων γεωργών” του ΠΑΑ 2007-2013 «Αλ. Μπαλτατζής» και, επιπλέον, κινδυνεύουν να μείνουν τελείως εκτός της νέας προγραμματικής περιόδου, αφού στην πλειοψηφία τους δεν έχουν καταβληθεί καθόλου δικαιώματα από το εθνικό απόθεμα από το 2009 μέχρι σήμερα! Την ίδια ώρα, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων πιέζει προθεσμίες για την προκήρυξη του νέου προγράμματος, επιδεικνύοντας πλήρη αδιαφορία για τους δικαιούχους του προηγουμένου προγράμματος.

Σε παλαιότερη ερώτησή μας (αρ. πρωτ. 5581/8.2.2012) επισημαίναμε ότι «2 σχεδόν έτη μετά την καταβολή της αʼ δόσης επιδότησης πρώτης εγκατάστασης, οι δικαιούχοι δεν έχουν ακόμη παρακολουθήσει σεμινάρια, τα οποία είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ετοιμασία του φακέλου για την χορήγηση της βʼ δόσης και οι τράπεζες ουσιαστικά δεν χορηγούν δάνεια».

Δύο χρόνια μετά τα σεμινάρια είτε έχουν γίνει εν μέρει ή σε μερικές περιπτώσεις δεν έχουν πραγματοποιηθεί καν, η βʼ δόση δεν έχει καταβληθεί ακόμη στους δικαιούχους, τα σχέδια βελτίωσης παραμένουν απλήρωτα και οι τράπεζες, ειδικά μετά την βάθυνση της ύφεσης και το ξεπούλημα της Αγροτικής Τράπεζας στον Όμιλο Πειραιώς, συνεχίζουν να μη χρηματοδοτούν αγροτικές εκμεταλλεύσεις.

Τα παραπάνω δεν είναι όμως ξεκομμένα από άλλες εκφάνσεις της πραγματικότητας που ζούνε από το 2009 οι νέοι γεωργοί που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα:

Η προκήρυξη του προγράμματος των Νέων Γεωργών το έτος 2009 υποσχόταν ποσά έως 40.000 ανά δικαιούχο. Με βάση αυτά τα ποσά οι νέοι άνθρωποι μπήκαν στην διαδικασία και τα έξοδα να καταρτίσουν φάκελο υποψηφιότητας και να αναλάβουν δεσμεύσεις για 10 ολόκληρα χρόνια. Με έκπληξη στην πορεία είδαν το ποσό αυτό να κόβεται στην μέση (20.000 ευρώ) από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με την ανοχή της ΝΔ προκειμένου, σε μια προεκλογική περίοδο και υπό την έντονη δυσαρέσκεια του λαού, να δείξουν το “φιλοαγροτικό” τους πρόσωπο και να εντάξουν περισσότερους δικαιούχους χωρίς να αυξήσουν την χρηματοδότηση.

Στην πλειοψηφία των νέων αγροτοκτηνοτρόφων δεν καταβλήθηκαν από το 2009 δικαιώματα από το εθνικό απόθεμα, γεγονός που δε συνεπάγεται απλά μία οικονομική απώλεια της τάξης των 30.000 ευρώ κατά κεφαλήν στα 5 έτη του προγράμματος, αλλά και τη βάση ενός νέου προβλήματος. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της νέας Προγραμματικής Περιόδου, όσοι αγρότες δεν είχαν δικαιώματα με περίοδο αναφοράς το 2013, μένουν εκτός και δεν μπορούν να διεκδικήσουν καμία επιδότηση μέχρι και το 2020! Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι οι νέοι γεωργοί δεν έχασαν απλά χρήματα αλλά δε θα έχουν καμία ευκαιρία όχι απλά να αναπτύξουν περαιτέρω την εκμετάλλευσή τους, αλλά ούτε να συνεχίσουν να παράγουν, όντας βιώσιμοι. Κι όλο αυτό την ώρα που και οι 8.500 έχουν αναλάβει συμβατικές δεκαετείς υποχρεώσεις.

Με έναν πρόχειρο υπολογισμό, στο διάστημα ένταξής του στο πρόγραμμα, η συνολική μέση ζημία του κάθε νέου γεωργού που, επί της ουσίας, παραπλανήθηκε από τις κυβερνητικές υποσχέσεις ανέρχεται στα 50.000 ευρώ, τα οποία όμως στο μεγαλύτερο μέρος τους έχει ήδη πληρώσει από την τσέπη του για τις ανάγκες της εκμετάλλευσής του και ουδέποτε πρόκειται να τα πάρει πίσω!

Επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ είχε έγκαιρα διαγνώσει από τις 26.2.2010, κατά τη διάρκεια συζήτησης επίκαιρης επερώτησης σχετικά με το Πρόγραμμα Νέων Αγροτών, ότι «επί της ουσίας, οι νέοι αγρότες θα εγκλωβιστούν σε μια αδιέξοδη διαδικασία, καθώς δεν υπάρχουν επαρκή χρήματα για την ένταξη του κάθε αγρότη στο καθεστώς των νέων αγροτών».

Επειδή το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων βγήκε να ανακοινώσει διθυραμβικά στις 12.11.2013 την έγκριση του προγράμματος "Εγκατάστασης Νέων Γεωργών" ύψους 100 εκατομμυρίων ? για περισσότερους από 6.000 δικαιούχους νέους αγρότες, όταν οι «παλιοί» νέοι γεωργοί βρίσκονται στον αέρα.

Επειδή εμμέσως το ΥΠΑΑΤ φέρνει σε αντιπαράθεση τους παλιούς δικαιούχους του προγράμματος Εγκατάστασης Νέων Γεωργών με αυτούς που θα επιθυμήσουν να ενταχθούν, αφού υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου τους είπανε ότι εφόσον ξεκινήσει η υποβολή φακέλων, μπορούν να ξεχάσουν τα όποια χρωστούμενα.

Επειδή μόνο ως κοροϊδία μπορεί να εκληφθεί η δήλωση του αναπληρωτή ΥπΑΑΤ που συνόδευσε την ανακοίνωση του νέου προγράμματος περί «ευκαιρίας για παραγωγική εργασία σε νέους ανθρώπους, όπου η ανεργία δυστυχώς καλπάζει, και ενίσχυσης της αγροτικής παραγωγής αλλά και της περιφέρειας με νέο αίμα».

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1.    Για ποιούς λόγους δεν έχει καταβληθεί μέχρι σήμερα η βʼ δόση στους 8.500 δικαιούχους, δεδομένου ότι θεωρητικά τα κοινοτικά κονδύλια ήταν εξασφαλισμένα; Με ποιο ακριβές χρονοδιάγραμμα σκοπεύει το Υπουργείο να προχωρήσει στην πληρωμή τους;

2.    Πότε θα καταβληθούν οι πληρωμές για τα Σχέδια Βελτίωσης;

3.    Γιατί και με ποιό σκεπτικό η πλειοψηφία των νέων γεωργών δεν έχει λάβει δικαιώματα από το εθνικό απόθεμα από το 2009 έως και σήμερα και ποιά μέριμνα θα ληφθεί ώστε να μη μείνουν, λόγω δικαιωμάτων, εκτός της νέας Προγραμματικής Περιόδου οι ενταγμένοι στο παλιό Μέτρο 112 του ΠΑΑ 2007-2013;

4.    Σκοπεύει και με ποιό συγκεκριμένο τρόπο το Υπουργείο να τακτοποιήσει όλες του τις εκκρεμότητες προς τους παλιούς δικαιούχους του Μέτρου, πριν προχωρήσει στην προκήρυξη του νέου προγράμματος "Εγκατάστασης Νέων Γεωργών";

Οι ερωτώντες βουλευτές

Διώτη Ηρώ

Αγαθοπούλου Ειρήνη

Αμμανατίδου-Πασχαλίδου Ευαγγελία

Βαρεμένος Γιώργος

Γάκης Δημήτρης

Γελαλής Δημήτρης

Γεωργοπούλου Έφη

Δερμιτζάκης Κωστής

Διακάκη Μαρία

Δριτσέλη Παναγιώτα

Ζερδελής Γιάννης

Ιγγλέζη Κατερίνα

Κανελλοπούλου Μαρία

Καρά Γιουσούφ Αϊχάν

Καραγιαννίδης Χρήστος

Κοδέλας Δημήτρης

Κριτσωτάκης Μιχάλης

Κυριακάκης Βασίλης

Μιχαλάκης Νίκος

Μιχελογιαννάκης Ιωάννης

Μπάρκας Κώστας

Πετράκος Θανάσης

Σαμοΐλης Στέφανος

Σταθάς Γιάννης

Σταμπουλή Αφροδίτη

Συρμαλένιος Νίκος