Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
21/11/2013

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ προς τον Υπουργό Υγείας: υπονομεύεται το μέλλον του κλάδου των Φυσικοθεραπευτών

Στη σύγχρονη Ευρώπη η φυσικοθεραπεία αποτελεί πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για την ποιότητα ζωής των πολιτών της.

Στην Ελλάδα σήμερα, ο κλάδος των φυσικοθεραπευτών , αριθμεί περίπου 7.600 άτομα, εργαστηριακούς, νοσοκομειακούς, εκπαιδευτικούς και πλήττεται σε ποσοστό 36% από την ανεργία (σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία) ενώ το ήμισι δεν είναι ενεργοί επαγγελματικά.

Από αυτούς οι 2200 εργαστηριούχοι είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ και αποτελούσαν μέχρι πέρσι μόλις 1,2% του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ.

Σύμφωνα μάλιστα με το υπ' αριθ' ΔΙ.ΟΙΚ.Φ200/122/ΟΙΚ16420/26-04-2013 έγγραφο του Υπουργείου Υγείας (ΕΟΠΥΥ), το συνολικό διαθέσιμο ποσό για φυσικοθεραπείες για το έτος 2013 θα ανερχόταν στο ποσό των 70 εκατ.ευρώ, το οποίο μετά από διάφορα λογιστικά «μαγειρέματα» και «σκέψεις» του Υπουργείου Υγείας θα περιοριζόταν στο ποσό των 49 εκατ. ευρώ. Αυτό το απέτρεψε ο κλάδος με κινητοποιήσεις όμως ακόμα και επίσημα δεν υπάρχει φόρμα που να συνδέει τη συνολική δαπάνη για φυσικοθεραπεία με κάποιον άλλο δείκτη, με αποτέλεσμα το ποσό αυτό να αυξομειώνεται κατά βούληση (έχουμε Νοέμβριο και ακόμα κανείς αρμόδιος δε μπορεί να το προσδιορίσει ακριβώς για το τρέχον έτος).

Έχοντας ήδη καλύψει τις ανάγκες του το Υπουργείο σε παροχή υπηρεσιών φυσικοθεραπείας προς τους ασφαλισμένους και προφανώς επειδή προσανατολίζεται σε περικοπές, αποφασίζει να εφαρμόσει ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ από την αρχή του έτους rebate - clawback στα δεδουλευμένα των φυσικοθεραπευτών, γεγονός που αποτελεί έμμεσο «κούρεμα». Ο Υπουργός αποποιείται των ευθυνών του υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για ψηφισμένες από την προηγούμενη ηγεσία αποφάσεις.

Οι φυσικοθεραπευτές, τετραετούς φοίτησης σε ΑΤΕΙ, δεσμεύονται από το νόμο για την χορήγηση άδειας του εργαστηρίου τους, να έχουν επαγγελματική στέγη πολλών τετραγωνικών , συγκεκριμένων προδιαγραφών και με εξοπλισμό αρκετών χιλιάδων ευρώ, γεγονός που εκτοξεύει στα ύψη τα πάγια έξοδά τους..

Προς το παρόν αλλά (με κάθε επιφύλαξη) όλοι οι φυσικοθεραπευτές έχουν δικαίωμα να υπογράφουν συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ για να εκτελούν πράξεις κατʼ οίκον ή στο εργαστήριό τους χωρίς όμως να τους επιτρέπεται να εισπράξουν οποιοδήποτε ποσό σαν συμμετοχή επί του παραπεμπτικού φυσικοθεραπείας ή σαν ελεύθερη συμμετοχή. Έτσι το εισόδημα των φυσικοθεραπευτών είναι 100% εξαρτώμενο από τις πληρωμές του ΕΟΠΥΥ, γεγονός που σε συνδυασμό με τις εξάμηνες και επτάμηνες καθυστερήσεις στις πληρωμές, οδηγεί τον κλάδο σε πλήρη οικονομική δυσπραγία.

Να σημειωθεί ότι ο ΕΟΠΥΥ οφείλει δεδουλευμένα στους φυσικοθεραπευτές από το 2010, με το πρόβλημα να είναι πιο έντονο στην επαρχία λόγω έλλειψης προσωπικού που θα ασχοληθεί με τις εκκαθαρίσεις των δεδομένων (μάλιστα το Υπουργείο προτίθεται να μισθώσει ιδιωτικές εταιρίες για να επισπεύσει την εκκαθάριση, με το κόστος του εγχειρήματος να βαραίνει τους φυσικοθεραπευτές).

Έτσι όσο ο κλάδος σταδιακά εξοντώνεται οικονομικά, τα μεγάλα Κέντρα Αποκατάστασης ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια (η Ελλάδα έχει τον μεγαλύτερο αριθμό συγκριτικά στην Ευρώπη, αναλογικά με τον πληθυσμό της). Το Υπουργείο Υγείας μεροληπτεί υπέρ των τεράστιων αυτών δομών, οι οποίες αν και προσφέρουν τις ίδιες ακριβώς υπηρεσίες στον ασφαλισμένο (φυσικοθεραπευτική συνεδρία με τα ίδια ακριβώς μέσα) τους αποζημιώνει με 70 ευρώ την επίσκεψη, έναντι 15 μόλις ευρώ που αποζημιώνει τον εργαστηριούχο φυσικοθεραπευτή. Καταλαβαίνει κανείς από τα παραπάνω ότι στο παρασκήνιο στήνεται έντεχνα το πλαίσιο εκείνο που θα βάλει λουκέτο στις ατομικές επιχειρήσεις των εργαστηρίων φυσικοθεραπείας και θα οδηγήσει μοιραία χιλιάδες καταρτισμένους φυσικοθεραπευτές στα εναπομείναντα Κέντρα Αποκατάστασης για να δουλεύουν πλέον σαν είλωτες για 400 ευρώ το μήνα. Και τούτο στην  καλύτερη των περιπτώσεων, αφού η φυσικοθεραπεία σαν το μοναδικό σε αντίθεση με άλλα επάγγελμα Υγείας, “παραχωρήθηκε” με τη μορφή της πλήρους επαγγελματικής ισοδυναμίας του τίτλου σπουδών στα ιδιωτικά κολέγια τον περασμένο Νοέμβριο, με αποτέλεσμα οι φυσικοθεραπευτές να μην μπορούν να απορροφηθούν από την αγορά εργασίας.

Πρόσφατα και μετά από κινητοποιήσεις με τη μορφή αποχής από τη Σύμβαση του ΕΟΠΥΥ, (παρά τις δημόσιες απειλές του Υπουργού ότι όποιος κάνει επίσχεση θα εκδιωχθεί από τον ΕΟΠΥΥ, με πρόφαση την προστασία του ασθενούς τον οποίο έχει ο ίδιος αφαιμάξει με την εξαντλητική φορολογία και τις οριζόντιες περικοπές ενώ σημειώνεται ότι πολλά Περιφερειακά Τμήματα είναι ακόμα σε αποχή) ο κλάδος δεν κατόρθωσε παρά να αποκομίσει δεσμεύσεις και πρόσκληση σε διάλογο και συμμετοχή σε επιτροπές διαβούλευσης, δεν υπάρχει η πολυτέλεια του χρόνου για τέτοιες ασαφείς και χρονοβόρες διαδικασίες.

Δεδομένου ότι η φυσικοθεραπεία δεν είναι πολυτέλεια αλλά κοινωνικό αγαθό, που σε όλες τις προηγμένες χώρες του δυτικού κόσμου και στις χώρες της Ε.Ε. προσφέρεται στους πολίτες σε υψηλό επίπεδο παροχής υπηρεσιών, καθώς και οι φυσικοθεραπευτές αντιμετωπίζονται ως επιστήμονες

Δεδομένου ότι απαξιώνεται το επάγγελμα του φυσικοθεραπευτή, ισοπεδώνεται και αφανίζεται επαγγελματικά, με τις όποιες αλλαγές οι οποίες εισάγονται στο χώρο υγείας και συγχρόνως καθίσταται απαγορευτικό για τους ταλαιπωρημένους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ αυτό το κοινωνικό αγαθό

Δεδομένου ότι με αυτή την πολιτική που ακολουθείται στο χώρο της υγείας, με το πρόσχημα της πίεσης που δέχεται η Κυβέρνηση από τους δανειστές και στο όνομα των μνημονιακών πολιτικών, στοχεύεται η υποβάθμιση της ποιότητας παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στους Έλληνες πολίτες

Ερωτάται ο κ. Υπουργός Υγείας:

•    Προτίθεται να αποδεσμεύσει το εισόδημα του φυσικοθεραπευτή από τις πληρωμές του ΕΟΠΥΥ δίνοντας την δυνατότητα της ελεύθερης κοστολόγησης ή και της αποζημίωσης του ασφαλισμένου ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ από τον ΕΟΠΥΥ με ΑΠΥ, όπως ισχύει π.χ. για τους λογοθεραπευτές; Το κόστος σε πολλές περιπτώσεις δε θα βαρύνει τον ασθενή, διότι θα λειτουργήσει η ανταγωνιστικότητα και οι κανόνες της ελεύθερης αγοράς.

•    Με ποιο επίσημο δείκτη προτίθεται να συνδέσει τον προϋπολογισμό για τη φυσικοθεραπεία ώστε να μην περικόπτεται αυθαίρετα και κατά το δοκούν από την εκάστοτε διοίκηση του Υπουργείου Υγείας.

•    Πότε θα εξοφληθούν τα δεδουλευμένα από το 2010 από τα ταμεία προ ΕΟΠΥΥ;

•    Θα υπάρξει τήρηση της αποπληρωμής εντός 60 ημερών, όπως δεσμεύεται από τη σύμβαση ο ΕΟΠΥΥ;

•    Θα εξοφληθεί το 10% των οφειλών του 2012 και 2013; Τι θα γίνει με τις ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες που θα αναλάβουν τις εκκαθαρίσεις, φτάσαμε στο τέλος του έτους και δεν έχει γίνει τίποτα.

•    Με ποια κεφάλαια και ποιών μετόχων ξεφυτρώνουν τα Κέντρα Αποκατάστασης σαν τα μανιτάρια και μάλιστα σε καιρό οικονομικής κρίσης και ύφεσης; Γιατί το Υπουργείο επιμένει να τα ευνοεί, πληρώνοντας για την ίδια ακριβώς παροχή υπηρεσιών, πενταπλάσια αποζημίωση;

•    Θα δοθεί ανθυγιεινό επίδομα στους νοσοκομειακούς φυσικοθεραπευτές, οι οποίοι είναι οι μοναδικοί εργαζόμενοι σε νοσοκομεία και που, αν και περνούν τον περισσότερο χρόνο με τον ασθενή, δεν λαμβάνουν ανθυγιεινό επίδομα;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Ειρήνη (Ρένα) Δούρου

Κώστας Ζαχαριάς

Ανδρέας Ξανθός