Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
18/06/1998

Επίσκεψη Ν.Κωνσταντόπουλου στην ΕΒΟ

Επίσκεψη του Ν.Κωνσταντόπουλουστην ΕΒΟ

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος επισκέφθηκε το Λαύριο και πραγματοποίησε περιοδεία στο συγκρότημα εγκαταστάσεων της Ελληνικής Βιομηχανίας Όπλων (ΕΒΟ).

Συναντήθηκε με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ομίλου της ΕΒΟ Λ.Μπιράκο, τα στελέχη της εταιρείας και το σωματείο των εργαζομένων. Ενημερώθηκε για την τρέχουσα κατάσταση, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο όμιλος της ΕΒΟ καθώς και τα προβλήματα συμμετοχής της επιχείρησης στο εξοπλιστικό πρόγραμμα των Ενόπλων Δυνάμεων.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος του ΣΥΝ μιλώντας στους εργαζόμενους της ΕΒΟ Λαυρίου τόνισε:

Η ΕΒΟ βρίσκεται σε κρίσιμη και οριακή κατάσταση. Έχοντας ουσιαστικά αποκλειστεί από το εξοπλιστικό πρόγραμμα των ενόπλων δυνάμεων αντιμετωπίζει οξύ πρόβλημα βιωσιμότητας και προοπτικών. Η ΕΒΟ, όπως και το σύνολο των αμυντικών βιομηχανιών, δεν διαθέτει στρατηγικό και επιχειρησιακό σχεδιασμό. Με κυβερνητική ευθύνη ποτέ δεν εκπονήθηκε πολιτική για την αμυντική βιομηχανία. Οι χειρισμοί που γίνονται είναι αντιφατικοί και αναποτελεσματικοί. Εγκαταλείφθηκε η πολεμική βιομηχανία κατά την εκπόνηση σχεδιασμών του εξοπλιστικού προγράμματος. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση διαθέτει για αγορές και προμήθειες αμυντικού υλικού 4 τρις δραχμές χωρίς καμιά πρόβλεψη και προγραμματισμό για ένταξη των ελληνικών αμυντικών βιομηχανιών, την εξασφάλιση της ανταγωνιστικότητας και τη διασφάλιση θέσεων εργασίας σε μια περιοχή, όπως το Λαύριο, που δεν έχει ξεπεράσει ακόμα τις συνέπειες της αποβιομηχάνισης και της ανεργίας.

Αποτέλεσμα των κυβερνητικών επιλογών είναι η συρρίκνωση της αμυντικής βιομηχανίας και η υποβάθμιση του ρόλου της στην κάλυψη των αναγκών της χώρας.

Κυριαρχεί ο ανορθολογισμός προς όφελος των εισαγωγών, η διοικητική κατάτμηση και οι τυφλοί ανταγωνισμοί μεταξύ κρατικών επιχειρήσεων.

Η ΕΒΟ έχει χάσει πολύτιμο χρόνο. Πολύτιμοι πόροι σπαταλήθηκαν σε αμφίβολης αποτελεσματικότητας προγράμματα, ενώ η εξυγίανση και η ανασυγκρότηση της επιχείρησης περιορίζεται σε γενικής εφαρμογής μέτρα μείωσης του προσωπικού και περιορισμού των δαπανών. Στο προσωπικό της ΕΒΟ κυριαρχεί η αβεβαιότητα και η ανησυχία για τις προοπτικές και το μέλλον της επιχείρησης. Η πολιτική ηγεσία αρνείται τον διάλογο, την ενημέρωσή τους και την πρόταση για την αναζήτηση ενός σχεδίου για την έξοδο από την πολύπλευρη αρνητική κατάσταση.

Ο ΣΥΝ τονίζει ότι επείγει η ανάγκη αντιστροφής αυτής της πορείας. Πρέπει να σταματήσει η συρρίκνωση της αμυντικής βιομηχανίας και να σχεδιαστεί μια πολιτική που να αντιμετωπίζει τη διπλή πρόκληση:

-της διαρκούς αύξησης όγκου και αναγκών αμυντικού υλικού με την πολιτική στρατηγική για την

-μείωση του εθνικού κόστους κάλυψης αυτών των αναγκών με έμφαση στα προγράμματα συμπαραγωγής και εξαγωγών αμυντικού υλικού.

Στρατηγικός στόχος του ΣΥΝ για την αμυντική βιομηχανία είναι η σχεδιασμένη αύξηση της συμμετοχής της στην κάλυψη των αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων σε ποσοστό 20% αντί του πολύ χαμηλού ποσοστού 5% που σήμερα κατέχει.

To Γραφείο Τύπου