Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
22/11/2013

Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ: Ιατρική, Κοινωνική και Ψυχολογική Υποστήριξη στα κρατητήρια της Πέτρου Ράλλη, του Ελληνικού, του Αεροδρόμιου Ελ Βενιζέλος, του Ασπροπύργου και της Αμυγδαλέζας

Προς τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη

Η ανυπαρξία πολιτικής ασύλου αλλά και οι παραβιάσεις της ισχύουσας ελληνικής, ευρωπαϊκής και διεθνούς νομοθεσίας ως προς την αντιμετώπιση των ζητημάτων προστασίας των προσφύγων και των μεταναστών έχουν τεθεί επανειλημμένα στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Αποτέλεσμα της στάσης της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου και της εμμονής στην ίδια αναποτελεσματική στρατηγική των παράνομων κρατήσεων και βίαιων επαναπροωθήσεων είναι ανθρώπινες τραγωδίες, όπως η πρόσφατη στη Λευκάδα, και η συσσώρευση κατατρεγμένων στον τόπο τους ανθρώπων, σε στρατόπεδα κράτησης.

Η πολιτική αυτή της διαχείρισης ανθρώπων που αναζητούν καταφύγιο είναι απόλυτα συμβατή με την μνημονιακή ατζέντα. Έτσι, αντί της παροχής προστασίας και ενεργητικών πολιτικών ανακούφισης και ένταξης των αιτούντων άσυλο και των μεταναστών, επιλέγεται η εκχώρηση βασικών κρατικών λειτουργιών σε τρίτους.

Ακόμα και μέσω αυτών των επιλογών, όμως, είναι καταφανής η προχειρότητα και ο εμβαλωματικός χαρακτήρας των όποιων παρεμβάσεων. Με την με αριθμό πρωτοκόλλου 1512/2013/11-11-2013 επιστολή της, η Ιατρική Παρέμβαση ενημερώνει το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας ότι η συνέχιση των προγραμμάτων με τη μορφή που υλοποιούνταν μέχρι την 31/10/2013 είναι αδύνατη μετά από αυτή την ημερομηνία, καθώς δεν υπάρχει περαιτέρω χρηματοδότηση, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες της ίδιας Οργάνωσης, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των κρατουμένων θα την αναλάβει το ΕΚΕΠΥ. Σε επικοινωνία της με το ΕΚΕΠΥ αναφέρει ότι τους ζητήθηκε να παραμείνουν στους χώρους κράτησης μόνο οι ιατρικές ομάδες (δηλαδή γιατρός, Νοσηλευτής, διοικητικός) μέχρι την 30/12/2013 και ότι τη χρηματοδότηση αυτών των δυο μηνών θα την αναλάβει ο συγκεκριμένος φορέας.

Μετά την εξέλιξη αυτή, στους χώρους κράτησης δεν θα υπάρχει για αυτούς τους δυο μήνες ψυχοκοινωνική παρακολούθηση ούτε των ψυχιατρικών περιστατικών, ούτε των ευάλωτων περιπτώσεων όπως θύματα σωματεμπορίας, οικογένειες, ασυνόδευτοι ανήλικοι (παραπομπές σε ξενώνες φιλοξενίας).

Επειδή με την πολιτική της κυβέρνησής σας, την απάνθρωπη και παράνομη κράτηση ανθρώπων που χρήζουν προστασίας και την παράνομη παράταση της διάρκειας της παράνομης αυτής κράτησης, καθώς επίσης και την έλλειψη εξατομικευμένης παρέμβασης που θέτει σε κίνδυνο την ψυχική και σωματική υγεία των κρατουμένων, το Υπουργείο σας εξωθεί παράνομα κρατουμένους σε αργό ψυχικό, ηθικό και κοινωνικό θάνατο, ή σε λύσεις απελπισίας.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

•    Γιατί δεν καλύπτουν τις συγκεκριμένες ανάγκες οι υφιστάμενες δομές των συναρμόδιων Υπουργείων, την ώρα μάλιστα που οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι υποστηρίζουν θεωρίες περί πλεονάζοντος προσωπικού, και αντίθετα, προτιμάται η εκχώρηση αυτών των λειτουργιών σε τρίτους;

•    Έχει προβλεφθεί η σχετική δαπάνη για την εξακολούθηση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των παράνομα κρατουμένων; Υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο για την άμεση κάλυψη των αναγκών για ολοκληρωμένη ιατρική, κοινωνική και ψυχολογική υποστήριξη;

Αίτηση κατάθεσης εγγράφων

•    Τα έγγραφα των μέχρι τώρα συμβάσεων με την Ιατρική Παρέμβαση.

•    Τα έγγραφα της ανάθεσης και της περιγραφής έργου του ΕΚΕΠΥ.

Οι ερωτώντες βουλευτές

Βαιλική Κατριβάνου

Χρήστος Μαντάς

Ανδρέας Ξανθός

Αφροδίτη Σταμπουλή

Δημήτρης Τσουκαλάς