Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
24/06/1998

Νομοσχέδιο για τις ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Σχολιάζοντας το περιεχόμενο του κυβερνητικού νομοσχεδίου για τις εργασιακές σχέσεις, το Γραφείο Τύπου του ΣΥΝ τονίζει:

Το κυβερνητικό νομοσχέδιο διαπνέεται από την λανθασμένη επιδίωξη να κάνει ακόμη πιο ελαστική και πιο φθηνή την μισθωτή εργασία στην Ελλάδα, που ως γνωστόν είναι η φθηνότερη της Ευρώπης.

Αποτελεί συρραφή μέτρων που επιδιώκουν την αποδιάρθρωση της αγοράς εργασίας και των εργασιακών σχέσεων μέσω της γενικευμένης και χωρίς όρια εφαρμογής της μερικής απασχόλησης, της επιχειρούμενης αλλαγής στη συνολική διευθέτηση του χρόνου εργασίας και την αξιοποίηση των τοπικών συμφώνων για την αποδυνάμωση των εθνικών συλλογικών συμβάσεων.

Η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο φιλοδοξεί να “ανακυκλώσει” και όχι να καταπολεμήσει την ανεργία, με την αύξηση της υποαπασχόλησης και της πολυαπασχόλησης. Να μοιράσει δηλαδή την ανεργία και τη φτώχεια, για να μειώσει τις κοινωνικές εντάσεις.

Παράλληλα το κυβερνητικό νομοσχέδιο είναι υποταγμένο σε μια στρατηγική που επιχειρεί κυρίως μέσω της μείωσης του κόστους εργασίας και της απορρύθμισης να οδηγήσει σε ανταγωνιστικότητα.

Ο ΣΥΝ προτείνει ένα σχέδιο ενίσχυσης της απασχόλησης και της ανάπτυξης, στο πλαίσιο μιας στρατηγική αναβάθμισης της μισθωτής εργασίας, ενίσχυσης της πλήρους και σταθερής απασχόλησης, με αιχμή τη ριζική μείωση του χρόνου εργασίας, με την εφαρμογή του 35ωρου χωρίς μείωση των αποδοχών, στα πλαίσια ενός εναλλακτικού τύπου βιώσιμης ανάπτυξης σε Ελλάδα και Ευρώπη. Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής, απαιτείται ιδιαίτερα και κατά προτεραιότητα η αναβάθμιση της εισοδηματικής και κοινωνικής προστασίας των ανέργων.

To Γραφείο Τύπου