Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
22/11/2013

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Λ. Αμμανατίδου – Πασχαλίδου στο σημείο του ατυχήματος σε φορτηγό με φορτίο της Ελληνικός Χρυσός στην περιοχή της Ρεντίνας

Αργά το απόγευμα της Πέμπτης 21/11/2013 φορτηγό, το οποίο μετέφερε στη Θεσσαλονίκη θειούχο μόλυβδο, σύμφωνα με το δελτίο αποστολής, από τις εγκαταστάσεις της Ελληνικός Χρυσός στη Χαλκιδική, ακινητοποιήθηκε λόγω φωτιάς στα ελαστικά.

Πιο συγκεκριμένα, πήραν φωτιά τα ελαστικά της καρότσας η οποία μετέφερε κοντέινερ 25 τόννων συμπυκνώματος από τις Σκουριές ενώ ο οδηγός, στο σημείο της παλιάς Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης – Καβάλας στην περιοχή της Ρεντίνας, αποσύνδεσε την καρότσα από τον «τράκτορα» ώστε να μην επεκταθεί η φωτιά και σε αυτόν.

Κάτοικοι του Σταυρού καταγγέλουν πως όταν έγινε η διέλευση του φορτηγού μέσα από το χωριό τους, περίπου 10χλμ πριν το σημείο που σταμάτησε το φορτηγό, τα ελαστικά έβγαζαν καπνούς και μοίριζαν, προφανώς από τα φρένα τα οποία άναψαν ή κόλλησαν.

Η πυροσβεστική προσήλθε άμεσα στο σημείο σβύνοντας τα φλεγόμενα ελαστικά και έτσι το ατύχημα δεν πήρε μεγαλύτερες διαστάσεις, καθώς δεν διαπιστώθηκε διαρροή του περιεχομένου του κοντέινερ, ενώ η αστυνομία απέκλεισε την περιοχή.

Μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής το κοντέινερ βρίσκεται στο σημείο, φυλασσόμενο από την αστυνομία, αφού η εταιρεία δεν έχει αποστείλει τον υπεύθυνο ασφαλείας ο οποίος θα υποδείξει και τον τρόπο ασφαλούς μετακίνησης με γερανοφόρο όχημα σε άλλη καρότσα για να μεταφερθεί επίσης με ασφάλεια, το κοντέινερ στη Θεσσαλονίκη όπου θα γίνει και ο έλεγχος μέσω δειγματοληψίας του φορτίου, από τις αρμόδιες αρχές και το Χημείο του Κράτους ώστε να γίνει και η διασταύρωση των στοιχείων των παραστατικών με το δείγμα που θα αναλυθεί.

Ερωτηματικά προκαλεί το γεγονός ότι το φορτίο, βάσει των παραστατικών που δόθηκαν στις αρμόδιες αρχές και αποτελούν στοιχεία της δικογραφίας που σχηματίστηκε, είναι θειούχος μόλυβδος, τη στιγμή που είναι γνωστό πως η μεταφορά του γίνεται από το λιμάνι του Στρατωνίου της Χαλκιδικής με καράβια προς χώρες ως επί το πλείστον της βαλκανικής και από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης γίνεται η μεταφορά των συμπυκνωμάτων που περιέχουν αρσενοπυρίτη, πυρίτη και άλλα επικίνδυνα μέταλλα, προς τρίτες χώρες όπως η Κίνα.

Στην περιοχή του ατυχήματος από την πρώτη στιγμή βρέθηκε η βουλευτής Βʼ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Λίτσα Αμμανατίδου – Πασχαλίδου και στελέχη και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ από την περιοχή και από την Χαλκιδική.

Η Λίτσα Αμμανατίδου δήλωσε σχετικά:

«Πρόκειται για το τρίτο σε γνώση μας ατύχημα, που συμβαίνει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, σε όχημα που μεταφέρει απόβλητα από τη φαραωνικού τύπου δραστηριότητα της Ελληνικός Χρυσός.

Από σύμπτωση το ατύχημα δεν πήρε μεγάλες διαστάσεις.

Το ζήτημα που προκύπτει για τη δημόσια ασφάλεια από τη διακίνηση αυτών των φορτίων της Ελληνικός Χρυσός είναι μείζον. Τα συγκεκριμένα φορτία στην πορεία τους για τη Θεσσαλονίκη διακινούνται μέσα από κατοικημένες περιοχές και μέσω της προστατευόμενης από τη συνθήκη Ramsar περιοχής Μακεδονικών Τεμπών και των λιμνών Κορώνειας-Βόλβης.

Με δεδομένη την τοξικότητα και επικινδυνότητα των μεταφερόμενων υλικών αντιλαμβάνεται ο καθένας μας τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει ενδεχόμενη διαρροή τους, πόσο μάλλον σε περίπτωση πυρκαγιάς, στη δημόσια υγεία και στο περιβάλλον.

Δυστυχώς, η υπεύθυνη εταιρεία Balkan Logistics που ως γνωστό με τις εγκαταστάσεις της στη ΒΙΠΕ Σίνδου καταστρατήγησε την οδηγία SEVEZO και η άδειά της είναι στον αέρα, για άλλη μια φορά, δεν αντιμετωπίζει το ζήτημα με την ανάλογη σοβαρότητα και αυτό προκύπτει και από το γεγονός ότι με ευθύνη της δεν έγινε η μεταφόρτωση και απομάκρυνση του επικίνδυνου φορτίου από την περιοχή του ατυχήματος, ενώ τα δύο από τα τρία ατυχήματα σε διάστημα τριών μηνών σχετιζόμενα με τέτοιου είδους φορτία δεν αποτελούν ένδειξη για την καλύτερη τήρηση όλων των απαιτούμενων κανόνων ασφαλείας από την πλευρά της.

Τέλος κάθε πιθανή σκέψη να επιστρέψει το κοντέινερ στις εγκαταστάσεις της εταιρίας και όχι στη Θεσσαλονίκη για έλεγχο όπως προβλέπει η νομοθεσία σημαίνει παραβίαση των κανόνων ασφαλείας και περιβαλλοντικής νομοθεσίας πέραν όλων των άλλων και τότε πρέπει να επιληφθούν άμεσα οι εισαγγελικές αρχές».

To Γραφείο Τύπου