Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
26/06/1998

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των ναρκωτικών, το Γραφείο Τύπου του ΣΥΝ τονίζει:

Η διαρκής αύξηση των θανάτων από ναρκωτικά,αναδεικνύει την αποτυχία της πολιτικής που εξαντλείται στην καταστολή και ασφαλώς δεν αντιμετωπίζεται ούτε με ευκαιριακές προσεγγίσεις επετειακού χαρακτήρα, ούτε με υστερικές κραυγές και αναχρονισμούς.

Χρειάζεται μια συνολική πρόταση, που να ενεργοποιεί την κοινωνία και την πολιτεία, κάνοντας σαφές ότι το πρόβλημα των ναρκωτικών είναι πρόβλημα του καθενός μας. Η πρόταση αυτή επιβάλλεται να δίνει έμφαση ταυτόχρονα στα τρία στάδια της πρόληψης, της θεραπείας και επανένταξης. Οι πολύπλευρες διαδικασίες ενημέρωσης και πρόληψης, ο θεραπευτικός πλουραλισμός και οι σύνθετες ανάγκες της κοινωνικής επανένταξης δεν αφήνουν περιθώρια για αφορισμούς, απολυτότητες, μονομέρειες και φιλολογίες.

Ο ΣΥΝ προτείνει την προώθηση με τόλμη μιας στροφής στην ασκούμενη πολιτική:

*Με μεταρρύθμιση του νομοθετικού πλαισίου στην κατεύθυνση του διαχωρισμού των ουσιών και της αποποινικοποίησης της χρήσης, μέσα σε μια συνολικά σχεδιασμένη πολιτική για τον περιορισμό της διάδοσης των ναρκωτικών. Η πρόταση αυτή σημαίνει καθιέρωση νομικών εγγυήσεων και ρυθμίσεων, ότι ο χρήστης δεν θα υπόκειται σε ποινική δίωξη και δεν θα υποβάλλεται σε ποινή.

*Με δραστική ενίσχυση των θεραπευτικών κοινοτήτων και ταχυτάτη δημιουργία και άλλων μονάδων θεραπείας που χρησιμοποιώντας όλες τις ενδεικνυόμενες επιστημονικά εναλλακτικές μεθόδους,θα είναι ικανές να αντιμετωπίζουν τις ανάγκες.

*Με ουσιαστικά προγράμματα ενημέρωσης και πρόληψης.

*Με συγκεκριμένα μέτρα κοινωνικής αποκατάστασης των απεξαρτημένων ατόμων.

Μόνον έτσι μπορεί να αντιμετωπιστούν πιο αυστηρά και πιο αποτελεσματικά τα κυκλώματα των εμπόρων και παράλληλα να αντιμετωπίζεται ο χρήστης ως ασθενής και όχι ως εγκληματίας.

To Γραφείο Τύπου