Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
25/11/2013

Επίκαιρη ερώτηση Χρ. Καραγιαννίδη, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας: Ελλείψεις προσωπικού στα Υποκαταστήματα ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης

Τα Υποκαταστημάτα ΙΚΑ Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης λειτουργούν με δραματικές ελλείψεις διοικητικού προσωπικού. Με τις απολύσεις, τις διαθεσιμότητες και τις μειώσεις προσωπικού, οι υπηρεσίες του ΙΚΑ βρίσκονται σε αδυναμία εξυπηρέτησης των πολιτών και οι υπάρχοντες εργαζόμενοι κινούνται διοικητικά στο όριο νομιμότητας.

Συγκεκριμένα, στο Περιφερειακό Υποκατάστημα ΙΚΑ Κομοτηνής ενώ το 2010 διέθετε 41 υπηρετούντες υπαλλήλους, σήμερα διαθέτει μόλις 29. Ως εκ τούτου, οι υπηρετούντες είναι χρεωμένοι με πλέον των δύο αντικειμένων. Χαρακτηριστικά, μετά και την πρόσφατη συνταξιοδότηση της Δ/ντριας, το Υποκ/μα λειτουργεί με αναπλήρωση Δ/νσης, ένας εργαζόμενος είναι προιστάμενος σε δύο τμήματα (Μητρώου και Παροχών Ασθενείας), μόνο μία υπάλληλος στον εξωτερικό έλεγχο του Τμήματος Εσόδων  για όλο το Νομό Ροδόπης στις κοινές επιχειρήσεις, ένας ελεκτής στα Οικοδομικά έργα. Η χορήγηση σύνταξης καθυστερεί ένα χρόνο.  Τα ΚΕΠΑ λειτουργούν με ελλειπέστατο προσωπικό (2 εργαζόμενοι, όταν υπάρχουν προγραμματισμένες διπλές και τριπλές ημερήσιες επιτροπές).

Παρόμοια είναι η κατάσταση που επικρατεί και στο Υποκατάστημα ΙΚΑ Ξάνθης. Το εν λόγω υποκατάστημα είχε το 2010 46 υπηρετούντες υπαλλήλους, ενώ σήμερα μόλις 30, εκ των οποίων οι τέσσερις βρίσκονται σε μακρά άδεια.   Ένας υπάλληλος στον εξωτερικό έλεγχο του Τμήματος Εσόδων στις κοινές επιχειρήσεις, ένας ελεκτής στα Οικοδομικά έργα.  Τα ΚΕΠΑ λειτουργούν με  2 υπαλλήλους, με τους εκκρεμούντες φακέλους να ανέρχονται στους 3.500, ενώ για να πραγματοποιηθούν οι διπλές και τριπλές προγραμματισμένες επιτροπές ΚΕΠΑ μετακινούνται υπάλληλοι απο άλλα Τμήματα του Υποκ/τος με αποτέλεσμα να αποδυναμώνονται τα ήδη αποδυναμωμένα Τμήματα. Ομοίως στην Ορεστιάδα, όπου το προσωπικό από τους 19 υπηρετούντες υπαλλήλους το 2010, σήμερα διαθέτει 9 υπαλλήλους και λειτουργεί με αναπλήρωση της Διεύθυνσης.

Επειδή, οι αθρόες συνταξιοδοτήσεις έχουν δημιουργήσει σημαντικότατα υπηρεσιακά κενά, ενώ αναμένεται νέο κύμα συνταξιοδοτήσεων, το οποίο και θα επιτείνει τα προβλήματα λειτουργίας των υπηρεσιών, καθιστώντας απαραίτητες τις προσλήψεις των επιτυχόντων των προκηρύξεων 8Κ και 9Κ.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

Σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβούν, ώστε να καλυφθούν τα λειτουργικά κενά των προαναφερόμενων Υποκαταστημάτων ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Ανατολικής Μακεδονίας –Θράκης;

Ο ερωτών βουλευτής

Χρήστος Καραγιαννίδης