Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
30/06/1998

Για το σχέδιο νόμου για την ανάπτυξη Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Φροντίδας

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, με πρωτοβουλία του Τμήματος Υγείας και τη συμμετοχή του Τμήματος Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΝ και της Ν.Ε. Δημοσίων Υπαλλήλων εξετάστηκε το σχέδιο νόμου για την ανάπτυξη Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Φροντίδας.

Στη συνάντηση πήραν μέρος εκπρόσωποι σωματείων εργαζομένων στην Κοινωνική Πρόνοια, επιστήμονες και στελέχη του ΣΥΝ και οι βουλευτές του κόμματος Στέλλα Αλφιέρη και Μουσταφά Μουσταφά.

Στη σύσκεψη διαπιστώθηκαν και επισημάνθηκαν τα παρακάτω:

- Ο τομέας της κοινωνικής πολιτικής και ιδιαίτερα το σύστημα κοινωνικής φροντίδας τα τελευταία χρόνια έχει εγκαταλειφθεί, με αποτέλεσμα να φθίνει συνεχώς. Οι ευθύνες των κυβερνήσεων της τελευταίας 20ετίας, ιδιαίτερα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, είναι πολύ μεγάλες.

- Υπάρχει μεγάλη ανάγκη αξιολόγησης του υπάρχοντος συστήματος με στόχο την αναβάθμισή του. Προς τούτο απαιτείται μια συνολική οργανωτική, διοικητική και λειτουργική ανασυγκρότηση, που θα επιδιώκει να εκσυγχρονίσει σε επιστημονική βάση την υπάρχουσα κατάσταση με κριτήριο την τεράστια κοινωνική προσφορά.

- Το παρόν σχέδιο νόμου δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες αναβάθμισης της κοινωνικής φροντίδας, διότι εντάσσεται στη λογιστική πολιτική του περιορισμού των δαπανών, δεν διαθέτει κοινωνική και αναπτυξιακή διάσταση και προσπερνά τα προβλήματα που έχουν σχέση με το εύρος και την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών.

- Ο ΣΥΝ εκτιμά ότι υπάρχει χρόνος για ουσιαστικό διάλογο με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη και προς αυτή την κατεύθυνση προσανατολίζει τις δυνάμεις του. Στο πλαίσιο αυτό θα πραγματοποιηθούν επαφές με όλους τους εργασιακούς χώρους για την ανάδειξη των προβλημάτων τους και σύσκεψη εργασίας την Τετάρτη 8 Ιουλίου στις 12 το μεσημέρι στο ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ, όπου θα παρουσιαστούν οι θέσεις του ΣΥΝ και θα πραγματοποιηθεί δημόσιος, ανοιχτός διάλογος με όλους τους ενδιαφερομένους φορείς και του Υπουργείο.

ΤΜΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ

ΤΜΗΜΑ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Ν.Ε. ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

To Γραφείο Τύπου