Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
25/11/2013

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής - Εσωτερικών: Άμεση υλοποίηση των αντιπλημμυρικών έργων και οριοθέτηση του ποταμού Αλφειού Ν. Ηλείας

Ο Νομός Ηλείας είναι γνωστό ότι έχει υποστεί σημαντικές ζημιές από την έλλειψη των απαιτούμενων αντιπλημμυρικών έργων, οι οποίες λόγω των καταστροφικών πυρκαγιών του 2007, είναι ιδιαίτερα έντονες. Ο χειμώνας που είναι προ των πυλών  και λόγω της ανυπαρξίας των απαραίτητων υποδομών θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα.

Η  μη σύνταξη και υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για την αντιπλημμυρική προστασία του Νομού Ηλείας, η οποία περιλαμβάνει την οριοθέτηση της κοίτης ποταμών και των χειμάρρων, είναι ευθύνη της Περιφέρειας και των Δήμων. Ειδικότερα όσο καθυστερεί ο καθαρισμός και η αντιπλημμυρική προστασία του Αλφειού Ποταμού, ο καθαρισμός μικρότερων ποταμών και χειμάρρων, η ενίσχυση των αρμόδιων σωστικών αρχών (βλ. εξοπλισμός Πυροσβεστικής Υπηρεσίας) καθώς και η συντήρηση του αγροτοδασικού δικτύου, τόσο τα πλημμυρρικά φαινόμενα θα πλήττουν κατοίκους και καλλιεργήσιμες εκτάσεις.  Σημειώνεται ότι προαπαιτούμενο για την υλοποίηση των αντιπλημμυρικών έργων είναι η οριοθέτηση της κοίτης των ποταμών και των χειμάρρων κάτι το οποίο ούτε καν σχεδιάζεται.

Είναι γνωστό πλέον σε όλη τη χώρα το δίκαιο και μαζικό κίνημα των κατοίκων του Νομού Ηλείας ενάντια στην επικείμενη εγκατάσταση δεματοποιητή απορριμμάτων στη θέση «Λίμνες»,  θέμα για το οποίο έχουμε αναφερθεί εκτενώς στην Επίκαιρη Ερώτηση  η οποία συζητήθηκε στις 15/11/2013 στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων.

Η προβληματική «επίλυση» της διαχείρισης των απορριμμάτων εμποδίζει και την υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων στον Αλφειό ποταμό και συγκεκριμένα στη θέση από το φράγμα Αλφειού μέχρι και 10.564 μέτρα ανάντη του ποταμού. Σε αυτήν στην περιοχή ευρίσκονται  ο αρχαιολογικός χώρος Αρχαίας Ολυμπίας και τα Δ.δ Καλυβακίων και Μακρυσίων του Δήμου Ανδρίτσαινας  - Κρέστενας καθώς και τα Δ.δ Λιναριάς, Αρχαίας Πίσσας, Αρχαίας Ολυμπίας και Φλόκα του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας.

Βάσει της υπʼ αρ. 198025/4-5-2012 Απόφασης του Υπουργού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΕΥΠΕ) η συγκεκριμένη περιοχή περιλαμβάνεται στο έργο «Αντιπλημμυρικά έργα και οριοθέτηση του ποταμού Αλφειού Ν. Ηλείας». Το έργο αυτό έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ με προϋπολογισμό περίπου 6.500.000 ευρώ και οι αγρότες της περιοχής περιμένουν με αγωνία να ξεκινήσει για να λυθεί το πρόβλημα των επαναλαμβανόμενων πλημμυρών που τους ταλαιπωρεί και καταστρέφει τις καλλιέργειές τους. Σημειώνεται ότι  στο  υπʼ αριθ. 121746/1026/21-5-2013 έγγραφο του κ. Προέδρου Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας κ. Χρήστου Χριστοδουλόπουλου  διαβιβάστηκε η υπ΄ αριθμ. 331/2013 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με θέμα «Έγκριση αποτελέσματος ανοικτού διαγωνισμού για την ανάδειξη αναδόχου του έργου «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΠΟΤΑΜΟΥ ΑΛΦΕΙΟΥ Ν. ΗΛΕΙΑΣ» προϋπολογισμού 6.300.00,00? κωδ. πράξης 2010 ΕΠ 00180027».

Στην παραπάνω απόφαση εμφαίνεται ότι  ένας από τους  αποθεσιοθάλαμους που θα χρησιμοποιείτο για την εναπόθεση των αδρανών υλικών, είναι και ο προαναφερόμενος χώρος στις «Λίμνες» που χρησιμοποιήθηκε από τον Οκτώβριο του 2012 μέχρι σήμερα, ως χώρος ταφής των απορριμμάτων των Δήμων Πύργου, Αρχαίας Ολυμπίας, Κρέστενας-Ανδρίτσαινας.  Την περίοδο που έγινε η δημοπράτηση του αντιπλημμυρικού έργου στις 19-4-2013 και επελέγη ανάδοχος εργολάβος διαπιστώθηκε μετά από αυτοψία ότι ο χώρος αυτός χρησιμοποιείται ως χωματερή με αποτέλεσμα να μην έχει υπογραφεί έγκαιρα η σύμβαση υλοποίησης του έργου μεταξύ της Περιφέρειας και του αναδόχου εργολάβου μέχρι και σήμερα.

Εξαιτίας της χρησιμοποίησης  της θέσης των «Λιμνών» ως ΧΑΔΑ, οι δήμοι προσέφεραν νέες θέσεις για αποθεσιοθαλάμους που εγκρίθηκαν με την τροποποίηση από 5/11 της Υπουργικής Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ). Στην υπʼ αριθ. πρωτ.  Α.Π. οικ. 171543/05-11-2013  τροποποίηση της αρχικής Απόφασης έχει αφαιρεθεί η θέση του αποθεσιαθαλάμου 1, έκτασης 24,21 στρεμμάτων και αναφέρεται έκταση 9,71 στρεμμάτων στη θέση «Κανιά», Τ.Κ. Μακρισίων με αποτέλεσμα να καθυστερεί σημαντικά μέχρι και σήμερα η υλοποίηση του αντιπλημμυρικού έργου.

Επειδή, η παραπάνω διαχείριση απορριμμάτων είναι προβληματική και η περιοχή του Ν. Ηλείας κάθε χρόνο επιβαρύνεται όλο και περισσότερο.

Επειδή, η κατάργηση και η αποκατάσταση του ΧΑΔΑ στη θέση «Λίμνες» είναι επιτακτική ανάγκη.

Επειδή, ο Νομός Ηλείας έχει και στο παρελθόν πληγεί από φυσικά φαινόμενα λόγω της μη ετοιμότητας από την πλευρά της Πολιτείας να δημιουργήσει τις υποδομές για την αντιμετώπισή τους.

Επειδή, υπάρχουν συγκεκριμένοι αυτουργοί για τις ενδεχόμενες καταστροφές από τη μη υλοποίηση των αντιπλημμυρικών έργων.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί

•    Για ποιο λόγο καθυστερεί η υλοποίηση του σημαντικού αυτού αντιπλημμυρικού έργου;

•    Γνωρίζετε αν έχει ανασταλεί η υλοποίηση του εν λόγω έργου;

•    Τι μέτρα προτίθεστε να λάβετε για την άμεση υλοποίηση των αντιπλημμυρικών έργων;

•    Ποιος θα έχει την ευθύνη για τις δυνητικές καταστροφές που θα επέλθουν σε υποδομές και καλλιέργειες από τη μη υλοποίηση του αντιπλημμυρικού έργου; 

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Έφη Γεωργοπούλου  - Σαλτάρη

Γιώργος Σταθάκης