Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
25/11/2013

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ προς τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων: Προβλήματα που αντιμετωπίζει το Τμήμα Κινηματογράφου του Α.Π.Θ.

Το τμήμα Κινηματογράφου του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το πρώτο και μοναδικό σε ελληνικό πανεπιστήμιο, δημιουργήθηκε το 2004 με τη νομοθετική διάταξη 3225/2004 (ΦΕΚ 138/22.7.2004 τ.Π) για να καλύψει το μεγάλο κενό που υπήρχε στην δημόσια εκπαίδευση όσο αφορά τις πανεπιστημιακές/ανώτατες σπουδές κινηματογράφου στην Ελλάδα. Από τότε μέχρι σήμερα μέσα σε πολύ αντίξοες συνθήκες προσπαθεί να διατηρεί ένα υψηλό επίπεδο σπουδών.  Κάθε χρόνο αποφοιτούν φοιτητές και φοιτήτριες με πολύ σημαντικές θεωρητικές, καλλιτεχνικές  και τεχνικές γνώσεις. Η καλλιτεχνική παραγωγή τόσο των φοιτητών και των αποφοίτων, όσο και των καθηγητών του Τμήματος απολαμβάνει πολύ συχνά τιμητικές διακρίσεις με βραβεία σε εθνικό και σε διεθνές επίπεδο. Η φοίτηση στο τμήμα Κινηματογράφου είναι πενταετής. Από το τρίτο έτος οι φοιτητές καλούνται να επιλέξουν μια από τις 8 κατευθύνσεις που προσφέρονται. Λόγω της ιδιαιτερότητας του εν λόγω τμήματος τα προβλήματα που προκύπτουν είναι πολλά.

Οι ελλείψεις καταρχήν σε διδακτικό προσωπικό έχουν φτάσει σε οριακό επίπεδο αφού αυτή την στιγμή υπάρχουν 14 καθηγητές και λέκτορες για την εκπαίδευση 500 περίπου φοιτητών σε ένα πενταετές πρόγραμμα σπουδών. Σε αναμονή βρίσκεται και ο διορισμός δύο μελών ΔΕΠ που έχουν εκλεγεί πριν από τρία χρόνια. Οι θέσεις των διδασκόντων που προσλαμβάνονταν με το Π.Δ. 407/80 καταργήθηκαν με αποτέλεσμα να πέφτει όλο το βάρος στα 14 μέλη ΔΕΠ τα οποία είναι προφανές ότι δεν επαρκούν για να καλύψουν τις διδακτικές ανάγκες. Είναι απολύτως αναγκαίο το Τμήμα να γίνει αυτοδύναμο. Δηλαδή να υπάρξουν σε αυτό τουλάχιστον 21 μέλη ΔΕΠ, όπως προβλέπεται από το νομοθετικό διάταγμα της ίδρυσης, μάλιστα δύο εξ αυτών καθηγητές πρώτης βαθμίδας, και δύο αναπληρωτές καθηγητές.

Οι κτιριακές υποδομές που υπάρχουν για να καλύπτουν τις ανάγκες στέγασης δεν επαρκούν και παρά το γεγονός ότι έχει παραχωρηθεί για το Τμήμα το κτίριο της παλιάς Καπναποθήκης στην Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης που είναι 10.000 τ.μ. η ανακαίνισή του δεν έχει προχωρήσει. Το κτίριο που στεγάζει επί του παρόντος το Τμήμα ενοικιάζεται από τον Όμιλο Λάτση. Μια εναλλακτική πρόταση θα ήταν να παραχωρηθεί στο Τμήμα Κινηματογράφου μία από τις αποθήκες του Λιμανιού (ΟΛΘ) δεδομένου ότι στο χώρο αυτό διεξάγονται και φιλοξενούνται όλα τα κινηματογραφικά γεγονότα που συμβαίνουν στην πόλη. Εκεί διεξάγονται δύο φορές το χρόνο, επί ένα δεκαήμερο κάθε φορά, τα δύο σημαντικά Διεθνή Φεστιβάλ, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ. Εκεί στεγάζονται το Μουσείο Κινηματογράφου και το Μουσείο Φωτογραφίας. Εκεί στεγάζεται η Κινηματογραφική Βιβλιοθήκη, από τις καλύτερες στην Ευρώπη και η καλύτερη των Βαλκανίων. Εκεί στεγάζεται το Παράρτημα Θεσσαλονίκης της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.

Εκτός από το κτιριακό ανάλογα προβλήματα υπάρχουν και στον εξοπλισμό. Είναι λογικό ότι μια σχολή κινηματογράφου έχει μεγάλες ανάγκες σε εξοπλισμό και μάλιστα οι εξελίξεις στην τεχνολογία απαιτούν και ανάλογες αναβαθμίσεις ή αλλαγές στον εξοπλισμό που χρησιμοποιούν οι φοιτητές. Δυστυχώς το τμήμα Κινηματογράφου όχι μόνο δεν διαθέτει τον αναγκαίο εξοπλισμό για τους φοιτητές αλλά και ό,τι εξοπλισμό έχει είναι τόσο ξεπερασμένος που δεν έχει νόημα να χρησιμοποιείται παρά μόνο για μουσειακούς λόγους.

Επιπλέον, κάθε χρόνο, λόγω των δραματικών μειώσεων του προϋπολογισμού των πανεπιστημίων, ο προϋπολογισμός του Τμήματος μειώνεται. Ενδεικτικά πέρυσι το ποσό που δόθηκε για να καλύψει τις ανάγκες του τμήματος ήταν περίπου 20.000 ευρώ από τα οποία τα 5.000 καλύπτουν τις γραμματειακές ανάγκες του τμήματος.

Κατόπιν των ως άνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

1.    Σε ποιες  συγκεκριμένες ενέργειες θα προβεί  ώστε να μπορέσει το Τμήμα Κινηματογράφου να εξασφαλίσει τις ανάγκες του σε διδακτικό προσωπικό και σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό;

2.    Θα προχωρήσει η κυβέρνηση στην αποπεράτωση των κτιρίων της παλιάς Καπναποθήκης ούτως ώστε να λυθεί το πρόβλημα της στέγασης του Τμήματος Κινηματογράφου;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Παναγιώτης Κουρουμπλής

Μαρία Κανελλοπούλου

Γιώργος Πάντζας

Αναστάσιος Κουράκης

Γιάννης Αμανατίδης

Ιωάννα Γαϊτάνη

Μιχάλης Κριτσωτάκης

Τζένη Βαμβακά

Έφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη

Λίτσα Αμμανατίδου

Δέσποινα Χαραλαμπίδου

Θεανώ Φωτίου

Χρήστος Μαντάς

Πέτρος Τατσόπουλος