Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
01/07/1998

Για την παροχή συνδρομητικών, ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών υπηρεσιών

Με αφορμή την παρουσίαση από τον Υπουργό Τύπου και ΜΜΕ του Σχεδίου Νόμου: "Για την παροχή συνδρομητικών, ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών υπηρεσιών", από το Τμήμα ΜΜΕ της ΚΠΕ του ΣΥΝ έγινε ο παρακάτω σχολιασμός:

1. Το Σχέδιο Νόμου συντάχθηκε σε συνθήκες αδιαφάνειας από το Υπουργείο Τύπου, ερήμην των αρμοδίων φορέων (ΕΣΡ, ΕΣΗΕΑ, ΠΟΕΣΥ κ.λπ.).

2. Με το νομοσχέδιο δημιουργούνται προϋποθέσεις μελλοντικής κατάργησης του δημόσιου συστήματος οπτικοακουστικών υπηρεσιών στην Ελλάδα. Η θυγατρική εταιρεία που δημιουργείται με συμμετοχή της ΕΡΤ Α.Ε. στην ουσία ανοίγει το δρόμο της ιδιωτικοποίησής της στην ψηφιακή εποχή.

3. Με το γράμμα του σχεδίου του νόμου διατηρούνται οι μέχρι σήμερα υφιστάμενοι περιορισμοί συγκέντρωσης του κεφαλαίου στο χώρο των ΜΜΕ. Με βάση όμως το μέγεθος και την φύση των νέων επενδυτικών δράσεων, στη νέα εποχή, θα είναι στην ουσία αδύνατος ο έλεγχός του, που σημαίνει ότι η ραδιοτηλεοπτική βιομηχανία θα γίνει παντελώς ασύδοτη.

4. Και με το νέο νομοσχέδιο δεν αναδεικνύεται το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης σε ανώτατη και ανεξάρτητη διοικητική αρχή. Αν και διατηρούνται ή και σε ορισμένες περιπτώσεις βελτιώνονται οι αρμοδιότητές του, παραμένει όργανο παρά τον Υπουργό Τύπου και ΜΜΕ, ο οποίος συνεχίζει να ελέγχει τη νομιμότητα των πράξεών του, άρα και τη λειτουργία του.

5. Με το νομοσχέδιο διατηρούνται ή και ενισχύονται οι επιβαλλόμενες κυρώσεις στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα, όμως διατηρείται το ίδιο καθεστώς διαδικασιών που έχει επικριθεί για την αναποτελεσματικότητα και τις γραφειοκρατικές του αγκυλώσεις.

6. Με το σχέδιο νόμου διακηρύσσεται η εναρμόνιση του ελέγχου του περιεχομένου των προγραμμάτων σύμφωνα με την Οδηγία 97/36/ΕΚ και του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης, που ως γνωστόν έχει κενά και ασάφειες.

Η εν γένει εικόνα που δίνει το νομοσχέδιο συνθέτει μια προσπάθεια ικανοποίησης των επιχειρηματικών συμφερόντων, όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί σήμερα στη χώρα μας, ενώ διαφαίνεται η σταδιακή περιθωριοποίηση του συστήματος δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών μέσων.

To Γραφείο Τύπου