Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
26/11/2013

Παρέμβαση του Νίκου Χουντή στον Επίτροπο φορολογίας για τη μεγάλη φοροδιαφυγή

Προτροπή προς τις ελληνικές αρχές να «αναλάβουν δράση» και να «ξεκινήσουν δικαστικές διαδικασίες» για την πάταξη της μεγάλης φοροδιαφυγής και τη διερεύνηση των διαφόρων λιστών μεγάλων φοροφυγάδων, όπως της λίστας Λαγκάρντ, έκανε ο Επίτροπος για θέματα Φορολογίας, κ. Σεμέτα, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Χουντή, στα πλαίσια της ακρόασής του στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Πιο συγκεκριμένα, ο έλληνας ευρωβουλευτής στην ερώτησή του έθεσε το θέμα της απροθυμίας των ελληνικών αρχών να πατάξουν αποτελεσματικά τη μεγάλη φοροδιαφυγή και της ταυτόχρονης «ληστρικής» φορολογικής επίθεσης της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στους έλληνες πολίτες και ιδιαίτερα στα φτωχότερα λαϊκά στρώματα. Ο Νίκος Χουντής ανέφερε, μεταξύ άλλων, στην ερώτησή του:

«Έχω μπροστά κύριε Επίτροπε, μια απάντηση της Κομισιόν από τις 2 Δεκεμβρίου 2011, ακριβώς πριν δύο χρόνια, σε σχετική μου ερώτηση για τις δράσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την πάταξη της μεγάλης φοροδιαφυγής. Στην απάντησή της η Κομισιόν, αφού ξεκινάει διαπιστώνοντας ότι ʽη επιτυχία καταπολέμησης της φοροδιαφυγής αποτελεί κρίσιμο στοιχείο του ελληνικού προγράμματος προσαρμογήςʼ και επίσης ότι ʽτα μέχρι στιγμής αποτελέσματα δεν είναι ικανοποιητικάʼ. 

Πριν ένα μήνα προκλήθηκε θόρυβος στην Ελλάδα από τις δηλώσεις του έλληνα υπουργού οικονομικών, με τις οποίες αποκαλύφθηκε ότι στο πλαίσιο των υποτιθέμενων ελέγχων των διαφόρων λιστών φοροφυγάδων που κατέχει η ελληνική κυβέρνηση, όπως η λίστα Φαλσιανί-Λαγκάρντ, η λίστα ελλήνων καταθετών στο Λιχνενστάιν και το Λουξεμβούργο, η λίστα ελλήνων κατόχων ακινήτων στο Λονδίνο. Χαρακτηριστικά θέλω να σας πω ότι από τα 54.000 εμβάσματα που έγιναν από έλληνες καταθέτες προς το εξωτερικό για την τριετία 2009-2011, ύψους 22 δισ ευρώ και τα οποία έπρεπε να ελεγχτούν, μέσα σε 2 χρόνια έχουν ολοκληρωθεί οι έλεγχοι μόνο για δύο φορολογούμενους.

Δύο χρόνια μετά την διαπίστωση της Κομισιόν ότι δεν είναι ικανοποιητικά τα αποτελέσματα για την πάταξη της φοροδιαφυγής, την ίδια στιγμή που οι φτωχοί άνθρωποι διαλύονται στην Ελλάδα από τα πρωτοφανούς αγριότητας ληστρικά φορολογικά μέτρα, μπορείτε να μου πείτε αν είστε ικανοποιημένος ως Επίτροπος Φορολογίας, για την πάταξη της μεγάλης φοροδιαφυγής στην Ελλάδα.»

Στην απάντησή του ο Επίτροπος για Θέματα Φορολογίας, κ. Σεμέτα, αφού αναφέρθηκε στην πορεία που ακολουθούν γενικώς τα έσοδα στην Ελλάδα και δήλωσε ικανοποιημένος από το τελευταίο διάστημα, σημείωσε, συγκεκριμένα, για την πάταξη της μεγάλης φοροδιαφυγής, τα εξής:

«Όσον αφορά τώρα τη λίστα Λαγκάρντ, την οποία αναφερθήκατε. Προφανώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ένας σημαντικός, ισχυρός θεσμός αλλά είναι τελικά τα κράτη-μέλη αυτά τα οποία πρέπει να καταβάλλουν προσπάθειες προκειμένου να χρησιμοποιήσουν τις διαθέσιμες πληροφορίες, τις πληροφορίες που έχουν σε εθνικό επίπεδο, δεν μπορεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ξεκινήσει μια δικαστική διαδικασία σε ένα εθνικό δικαστήριο όσον αφορά συγκεκριμένες περιπτώσεις, όπως αυτή στην οποία αναφερθήκατε ή συγκεκριμένες περιπτώσεις που έχουμε στη λίστα Λαγκάρντ.

Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι το ζήτημα αυτό αφορά πληροφορίες οι οποίες πρέπει εποικοδομητικά να χρησιμοποιηθούν από τις εθνικές αρχές, πληροφορίες οι οποίες πρέπει να χρησιμοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση στα πλαίσια του εθνικού δικαστικού συστήματος, θα καλούσα λοιπόν τις αρμόδιες εθνικές αρχές να αναλάβουν δράση για το ζήτημα αυτό, δική τους πάντως είναι η αρμοδιότητα.  Αυτή είναι μια σύντομη απάντηση που μπορώ να δώσω στο ερώτημά σας, σας ευχαριστώ.»

Το βίντεο με τον πλήρη διάλογο μεταξύ Νίκου Χουντή και Επιτρόπου Σεμέτα: http://www.youtube.com/watch?v=t7W1XG9oUkA&feature=youtu.be

To Γραφείο Τύπου