Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
27/11/2013

Μόλις στο 27,37% η απορρόφηση των κονδυλίων της ΕΕ για τις ιχθυοκαλλιέργειες από την Ελλάδα - Απάντηση Επιτρόπου Μ. Δαμανάκη σε Ν. Χουντή

Ενώ είμαστε στην τελευταία χρονιά του Ελληνικού Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας 2007-2013, η απορρόφηση των κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης  για τις ιχθυοκαλλιέργειες  στην Ελλάδα, βρίσκεται μόλις στο 27,37%.

 Οι καθυστερήσεις αποδίδονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη γραφειοκρατία των ελληνικών αρχών.  Αυτά απαντάει η αρμόδια Επίτροπος για θέματα Αλιείας κ. Μ. Δαμανάκη σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντή.

Πιο συγκεκριμένα, ο έλληνας ευρωβουλευτής με ερώτησή του, αφού τόνισε ότι ο κλάδος της ιχθυοκαλλιέργειας συμβάλλει με χιλιάδες θέσεις εργασίας στην ελληνική οικονομία, ζήτησε να πληροφορηθεί για την απορροφητικότητα των κονδυλίων, από το ελληνικού Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας 2007-2013, που σχετίζονται με τον κλάδο της ιχθυοκαλλιέργειας. Ζήτησε επίσης να πληροφορηθεί για τους λόγους των καθυστερήσεων στην απορρόφηση των κονδυλίων, αλλά και για τον αντίστοιχο ρυθμό απορρόφησης της Ισπανίας και  Ιταλίας που αποτελούν μαζί με την Ελλάδα τις  χώρες με την μεγαλύτερη ανάπτυξη στον τομέα.

Στην απάντησή της η Επίτροπος αρμόδια για θέματα αλιείας κ. Δαμανάκη, αφού τόνισε ότι «Το ποσοστό απορρόφησης του ελληνικού Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας 2007-2013 στο πλαίσιο του Άξονα Προτεραιότητας 2 (ΑΠ 2) ανέρχεται σε 27,37%.» σημείωσε ότι «Οι λόγοι στους οποίους οφείλεται η καθυστέρηση στην ενεργοποίηση των προαναφερόμενων μέτρων και στην προκήρυξη της πρόσκλησης για την υποβολή ενδιαφέροντος συνδέονται με τις αρμοδιότητες των ελληνικών αρχών (διοικητικά προβλήματα, καθυστερήσεις στον χωροταξικό σχεδιασμό για τις υδατοκαλλιέργειες, γραφειοκρατία, καθυστερήσεις στην αξιολόγηση των προτάσεων χρηματοδότησης).»

Τέλος, η Επίτροπος απάντησε ότι οι αντίστοιχες απορροφήσεις από την Ιταλία και την Ισπανία, για τον κλάδο της ιχθυοκαλλιέργειας, ανέρχονται σε 41% και 35,91% αντιστοίχως.

Ακολουθεί η πλήρης ερώτηση και απάντηση

Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης E-010812/2013 προς την Επιτροπή

Nikolaos Chountis (GUE/NGL)

Θέμα:    Σοβαρά προβλήματα του κλάδου της ιχθυοκαλλιέργειας στην Ελλάδα

Ο κλάδος της ιχθυοκαλλιέργειας συμβάλλει με χιλιάδες θέσεις εργασίας στην ελληνική οικονομία και συμβάλλει ιδιαίτερα στην οικονομική και κοινωνική συνοχή απομακρυσμένων περιοχών της χώρας.

Παρά την σημασία του τομέα της ιχθυοκαλλιέργειας, ο Άξονας Προτεραιότητας 2 (Υδατοκαλλιέργεια, αλιεία εσωτερικών υδάτων, μεταποίηση και εμπορία) του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας «ΕΠΑΛ 2007-2013» παρουσιάζει σημαντικές καθυστερήσεις στην απορρόφηση κονδυλίων και την υλοποίησή του.

Ως εκ τούτου, επενδύσεις στον τομέα της υδατοκαλλιέργειας, αλλά και δράσεις ενίσχυσης και προώθησης εξαγωγών των ελληνικών προϊόντων υδατοκαλλιέργειας δεν προχωρούν ικανοποιητικά με αποτέλεσμα, και σε συνδυασμό με την κρίση στην Ελλάδα, ο κλάδος να βρίσκεται σε πολύ δυσχερή οικονομική θέση.

Με δεδομένα τα παραπάνω, ερωτάται η Επιτροπή:

1.    Ποια είναι η απορροφητικότητα κονδυλίων για τον Άξονα Προτεραιότητας 2 του ΕΠΑΛ ανά μέτρο μέχρι σήμερα; Ποιοι είναι οι λόγοι καθυστέρησης της απορρόφησης;

2.    Τι μέτρα θα λάβει η Επιτροπή, σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, για την βελτίωση της απορροφητικότητας του Άξονα 2 του ΕΠΑΛ;

3.    Ποια είναι η απορροφητικότητα για τον αντίστοιχο άξονα ενίσχυσης της ιχθυοκαλλιέργειας των επιχειρησιακών προγραμμάτων της Ιταλίας και Ισπανίας;

Απάντηση της κας Δαμανάκη εξ ονόματος της Επιτροπής (18.11.2013)

1.    Το ποσοστό απορρόφησης του ελληνικού Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας 2007-2013 στο πλαίσιο του Άξονα Προτεραιότητας 2 (ΑΠ 2) ανέρχεται σε 27,37%. Πληροφορούμαστε ότι περισσότερα έργα που υποβάλλονται για χρηματοδότηση τόσο για το μέτρο 2.1 (υδατοκαλλιέργεια) όσο και για το μέτρο 2.3 (μεταποίηση αλιευτικών προϊόντων) αξιολογούνται επί του παρόντος από την αρμόδια ελληνική διαχειριστική αρχή του ΕΤΑ. Αναμένουμε την αξιολόγηση. Για τα έργα αυτά αναμένεται να χρησιμοποιηθούν περισσότερες πιστώσεις.

Οι λόγοι στους οποίους οφείλεται η καθυστέρηση στην ενεργοποίηση των προαναφερόμενων μέτρων και στην προκήρυξη της πρόσκλησης για την υποβολή ενδιαφέροντος συνδέονται με τις αρμοδιότητες των ελληνικών αρχών (διοικητικά προβλήματα, καθυστερήσεις στον χωροταξικό σχεδιασμό για τις υδατοκαλλιέργειες, γραφειοκρατία, καθυστερήσεις στην αξιολόγηση των προτάσεων χρηματοδότησης). 

2.    Η Επιτροπή συνεχίζει να στηρίζει τις ελληνικές αρχές παρέχοντας συμβουλές και κατευθύνσεις ιδίως όσον αφορά την ορθή εφαρμογή των προαναφερόμενων μέτρων για τη διασφάλιση της συμμόρφωσης με το εθνικό και ενωσιακό νομικό πλαίσιο. Στο πλαίσιο της νέας μας Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής, όλα τα κράτη μέλη θα κληθούν να καταρτίσουν εθνικό σχέδιο για την βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια με σκοπό τη διευκόλυνση των επενδύσεων.

3.    Το ποσοστό απορρόφησης στο πλαίσιο του ΑΠ2 του ιταλικού και ισπανικού Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας 2007-2013 ανέρχεται προς το παρόν σε 41% και 35,91% αντιστοίχως.

To Γραφείο Τύπου