Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
02/07/1998

Περιοδεία του προέδρου του ΣΥΝ στην Πάρο και τη Νάξο

Περιοδεία του Προέδρουτου ΣΥΝ, Νίκου Κωνσταντόπουλου στην Πάρο και τηΝάξο

Ανοιχτό διάλογο με εκπροσώπους της Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, των παραγωγικών τάξεων, των κοινωνικών φορέων και των κινήσεων πολιτών πραγματοποίησε ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος σε δύο ανοιχτές συζητήσεις-συγκεντρώσεις στην Πάρο και τη Νάξο, όπου πραγματοποίησε διήμερη περιοδεία χθες και σήμερα.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκαν τα οξύτατα προβλήματα και η έλλειψη υποδομών στις Κυκλάδες.

Συγκεκριμένα ο Νίκος Κωνσταντόπουλος, μεταξύ άλλων, τόνισε:

Το 1ο και το 2ο Πακέτο Ντελόρ δεν αφήνουν πίσω τους λυμένα προβλήματα. Απεναντίας δεν αξιοποιήθηκαν όπως έπρεπε, με αποτέλεσμα να παραμένουν σε εκκρεμότητα χρόνια προβλήματα στις μεταφορές, τις επικοινωνίες, το περιβάλλον, τον τουρισμό, τις κοινωνικές υποθέσεις, τη γεωργία, την κτηνοτροφία και αλιεία, την άρδευση και ύδρευση, τα λιμάνια και τους δρόμους, την υγεία και την παιδεία, τη ρύπανση και τη διαχείριση απορριμμάτων, τη χωροταξία, την κοινωνική συνοχή και την ερήμωση.

Οι κάτοικοι των Κυκλάδων πρέπει να ζητήσουν απολογισμό, να αξιώσουν λογοδοσία για την ανορθόδοξη κι αναποτελεσματική διαχείριση των κοινοτικών προγραμμάτων και του ειδικού προγράμματος για τις νησιωτικές περιοχές.

Η οικονομικά βιώσιμη, κοινωνικά αποδεκτή, τεχνικά ενδεδειγμένη, περιβαλλοντικά συμβατή και αειφόρος ανάπτυξη των Κυκλάδων, μπορεί και πρέπει να αξιοποιήσει τον ξεχωριστό πλούτο των νησιών σε ανθρώπινο δυναμικό, παραγωγικές δυνατότητες, φυσική ομορφιά και πολιτιστική παράδοση.

Δεν είναι υπόθεση αυτάρεσκου παραγοντισμού διαφόρων υπουργών ούτε βεβαίως πολιτικού αυταρχισμού των εκάστοτε κυβερνήσεων, που κρατούν τα νησιά σε μεγάλη ενδοπεριφερειακή ανισότητα.

Απαντώντας εξάλλου σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο Πρόεδρος του ΣΥΝ, δήλωσε:

Για τη διαφθορά

Υπάρχει μέγιστο πρόβλημα διαφθοράς σε όλους τους τομείς του δημοσίου βίου. Το πολιτικό σύστημα δεν έχει τη δύναμη της αυτοεξυγίανσης, ούτε διαθέτει διευρυμένους θεσμούς που να κατοχυρώνουν τη διαφάνεια.

Οι εξελίξεις, γύρω από την ελληνική αστυνομία, επιβεβαιώνουν ότι οι εστίες και οι μηχανισμοί που παράγουν και ανακυκλώνουν τη διαφθορά και τη διάβρωση βρίσκονται μέσα στο σύστημα και τις δομές του.

Πρέπει να ολοκληρωθούν τάχιστα και απρόσκοπτα οι έρευνες και να υπάρξει συγκεκριμένο πόρισμα για τον έλεγχο της δικαιοσύνης. Οι διαστάσεις του προβλήματος είναι ευρύτατες και κάθε μέρα που περνά αποκαλύπτονται και νέες πτυχές.

Οι αντιδικίες αρμοδίων και οι αντιπαραθέσεις εκπροσώπων της πολιτείας επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο το βαρύ πολιτικό κλίμα. Το θέμα δεν είναι υπόθεση προσώπων και γοήτρου υπηρεσιών. Αφορά στη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών. Δεν μπορεί να αφεθεί στις εσωκομματικές αντιπαραθέσεις του κυβερνώντος κόμματος, ούτε να αφεθεί στις συγκρούσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, που έχουν κοινή ευθύνη για την ανοχή, συγκάλυψη και αξιοποίηση μηχανισμών και κυκλωμάτων.

Η αξίωση του κοινού πολίτη είναι να σπάσουν τα αποστήματα που γεμίζουν αναθυμιάσεις το πολιτικό πεδίο.

Το χρέος της κυβέρνησης και όλων των φορέων της πολιτείας, κομμάτων και ηγεσιών, είναι επιτέλους, να βρει αντίκρυσμα το αίτημα για εξυγίανση κι αναζωογόνηση του δημοσίου βίου με συντονισμένη και συγκεκριμένη πολιτική. Ο ΣΥΝ έχει προτείνει μέτρα, που η κυβέρνηση αγνοεί και απορρίπτει μεγαλώνοντας τις ευθύνες της.

Για τα σενάρια περί κεντροαριστεράς

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και του κ.Σημίτη θέλει να κρατήσει την πολιτική ζωή στα μέτρα της. Συμπεριφέρεται σαν να κυβερνάει τον τόπο κάποιος άλλος και επινοεί επικοινωνιακά τεχνάσματα, για να κρύψει την πολιτική ουσία της κυβερνητικής πολιτικής.

Το ΠΑΣΟΚ σε κάθε ευκαιρία, διά στόματος πρωθυπουργού, εμμένει στον μονόδρομο της αδιέξοδης πολιτικής του και στη λογική της κομματικής ηγεμονίας κι αυτοδυναμίας. Ο κ.Σημίτης, άλλωστε, βάσισε την εκλογική του τακτική στο δόγμα ότι δεν έχουν λόγο και ρόλο τα λεγόμενα μικρά κόμματα.

Οι πολιτικολογίες, λοιπόν, περί �κεντροαριστεράς� είναι ένα ακόμα δείγμα πολιτικής διγλωσσίας και υποκρισίας, μια ακόμη επινόηση παραπλάνησης και σύγχυσης , που στηρίζεται στην αλαζονική νοοτροπία των στελεχών του ΠΑΣΟΚ να θεωρούν τους εαυτούς τους ικανούς για όλα και τους άλλους αφελείς και ανόητους

Για το νομοσχέδιο περί εργασιακών σχέσεων

Το κυβερνητικό νομοσχέδιο έχει βασικό στόχο την παραπέρα υποβάθμιση της εργασίας και την αποδιάρθρωση του περιορισμένου πλαισίου κοινωνικής προστασίας.

Ο ΣΥΝ έχει προτείνει ως πλαίσιο ενίσχυσης της απασχόλησης, την καθιέρωση του 35ωρου, χωρίς μείωση των αποδοχών.

Η άρνηση της κυβέρνησης να συζητήσει την πρόταση για το 35ωρο και να προωθήσει τρόπους εφαρμογής του, αποδεικνύει τον μονόπλευρο και συντηρητικό προσανατολισμό της στα κρίσιμα προβλήματα των σχέσεων εργασίας και της ανεργίας.

Δεν έχει κοινωνικό πρόσωπο η κυβέρνηση και από την πολιτική της απουσιάζει η κοινωνική ευαισθησία.

Για τον ΣΥΝ η καθιέρωση του 35ωρου αποτελεί κεντρικό στόχο και το κόμμα μας δεν θα πάψει να προτείνει κοινές πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη, γύρω από αυτό το αίτημα, μαζικού κινήματος.

To Γραφείο Τύπου