Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
27/11/2013

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ προς τον Υπουργό Υγείας: Κατάρρευση υποδομών υγείας στον νομό Ροδόπης

Η τοπική κοινωνία του νομού Ροδόπης γίνεται εδώ και καιρό μάρτυρας μιας πορείας συνεχούς υποβάθμισης του Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής. Ιδίως την τελευταία περίοδο βρισκόμαστε δυστυχώς μπροστά στον κίνδυνο να οδηγηθεί σε αδυναμία λειτουργίας με κατάρρευση των κλινικών του.

 Μέχρι πρότινος η αποτροπή αυτού του κινδύνου γινόταν χάρις στις τεράστιες προσπάθειες που κατέβαλε κυρίως το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό να κρατήσει όρθιες τις υποδομές υγείας. Σήμερα ωστόσο δεν υπάρχουν ούτε αυτές οι δυνατότητες. Η απογύμνωση του Νοσοκομείου από προσωπικό με την συνταξιοδότηση περίπου 85 ατόμων, χωρίς αυτά να αναπληρωθούν με ανάλογες προσλήψεις καθώς και η περιστολή των λειτουργικών δαπανών, επιδείνωσαν ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα τα ήδη σοβαρότατα προβλήματα λειτουργίας του νοσοκομείου και οδήγησαν σε οριακό σημείο την λειτουργία κλινικών όπως η ΜΕΘ, η Ορθοπεδική και η Χειρουργική.

Η προσωρινή αναστολή της λειτουργίας της Ορθοπεδικής Κλινικής-μονάδα αυξημένης προσβασιμότητας- δεν ήρθε σαν κεραυνός εν αιθρία. Ο νέος Οργανισμός λειτουργίας του Νοσοκομείου παρότι βρίσκεται μακράν των αυξημένων αναγκών υγείας της περιόδου αποτελεί σήμερα κενό γράμμα. Ακόμα και το αίτημα της διοίκησης για την πρόσληψη 7 επικουρικών γιατρών-ως ελάχιστη εγγύηση λειτουργίας των κλινικών- ουσιαστικά δεν έγινε δεκτό από το αρμόδιο Υπουργείο (προσλήφθηκαν μόνο 2).

Είμαστε λοιπόν σε σημείο πλήρους απαξίωσης και κατάρρευσης του δημόσιου συστήματος υγείας στον Νομό Ροδόπης με δραματικές επιπτώσεις για το επίπεδο παρεχόμενων δημόσιων υπηρεσιών υγείας.

Στην σημερινή οικονομική πραγματικότητα μεγάλη πλειοψηφία των συμπολιτών μας είναι ανασφάλιστοι και ως εκ τούτου χωρίς πρόσβαση σε περίθαλψη. Σήμερα λόγω της κατάστασης αυτής, ο αριθμός των ανθρώπων που προσφεύγουν στο δημόσιο σύστημα υγείας είναι πολύ μεγαλύτερος. Επομένως, αυτό που θα όφειλε μια υπεύθυνη και συντεταγμένη πολιτεία είναι όχι να αποδυναμώνει αλλά να ενισχύει το δημόσιο σύστημα υγείας, ώστε να έχουν πρόσβαση όλοι ανεξαιρέτως οι πολίτες σ' αυτό το δημόσιο κοινωνικό αγαθό που είναι η υγεία.

Οι συνεχείς εκκλήσεις των εργαζομένων στο νοσοκομείο αλλά και των πολιτών για να διασφαλιστεί η λειτουργία του νοσοκομείου θέτουν όλους προ των ευθυνών μας ώστε να αναληφθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για να αντιμετωπιστεί η κρισιμότητα της κατάστασης.

Επιπλέον, σε αυτή την ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο, μέρος της κοινωνίας δοκιμάζεται για την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών που λαμβάνει από τους δημόσιους φορείς. Ιδιαίτερα σε μια περιοχή όπως ο Νομός Ροδόπης, με τις γιγαντιαίες οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες που έχει στο εσωτερικό του για ιστορικούς λόγους, έρχεται η διοίκηση του νοσοκομείου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της παρεχόμενης ποιότητας υπηρεσιών υγείας ως ζήτημα επικοινωνίας μεταξύ γιατρών και ασθενών. Προτείνει μάλιστα η διοίκηση του νοσοκομείου να μην γίνονται οι συνεννοήσεις ιατρών και ασθενών σε “γλώσσα ακατάληπτη” όπως αναφέρει σχετικό έγγραφο.

Έχει ιδιαίτερη σημασία να σημειωθεί ότι η επικοινωνία μεταξύ ιατρών και ασθενών που εδώ και δεκαετίες γίνεται με γλώσσα πλήρως αντιληπτή και καταληπτή από όλους τους εμπλεκόμενους δεν διαφοροποιήθηκε την τελευταία περίοδο. Αυτό που διαφοροποιήθηκε και είχε ως αποτέλεσμα να ακροβατούν σήμερα οι δημόσιες υποδομές υγείας, με σημαντικό κίνδυνο να καταρρεύσουν είναι η υποχρηματοδότηση μέσω των προϋπολογισμών των αρμόδιων φορέων, αλλά και η απουσία έμψυχου δυναμικού.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1) Ποιες πρωτοβουλίες θα πάρει για την ανασυγκρότηση τμημάτων και κλινικών του νοσοκομείου Κομοτηνής, που κλείνουν ή έχουν ήδη κλείσει εξαιτίας της υποστελέχωσης μετά και τη συνταξιοδότηση δεκάδων ιατρών τα τελευταία χρόνια;

2) Πώς εγγυάται το υπουργείο την ισότιμη πρόσβαση όλων των πολιτών στις δημόσιες υπηρεσίας υγείας, κυρίως πολιτών που έχουν δυσκολία να εκφραστούν και να περιγράψουν με πληρότητα της δυσκολία της υγείας τους στην ελληνική γλώσσα;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Καρά Γιουσούφ Αϊχάν

Γαϊτάνη Ιωάννα

Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

Καραγιαννίδης Χρήστος