Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
05/07/1998

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου για το κύμα πυρκαγιών

Την εικόνα σοβαρής κρατικής ανετοιμότητας, ελλιπούς συντονισμού και τραγικών ελλείψεων σε σύγχρονη υποδομή και εκπαίδευση καταγράφει για μια ακόμη φορά το κύμα των πυρκαγιών που μαίνεται σε όλη τη χώρα. Η κατάσταση αυτή πολλαπλασιάζει την τεράστια ζημιά που προκαλούν οι δυνατοί άνεμοι και οι υψηλές θερμοκρασίες.

Το ύποπτο ταυτόχρονο ξέσπασμα της πλειοψηφίας των 180 πυρκαγιών, και μάλιστα σε περιοχές που συγκεντρώνουν υψηλό οικονομικό ενδιαφέρον, υπογραμμίζει τις ευθύνες μιας πολιτικής που, και με το πρόσφατο νομοσχέδιο Τζουμάκα, ευνοεί τον αποχαρακτηρισμό δασικών εκτάσεων, ανοίγοντας την όρεξη στα παράνομα κυκλώματα εμπρηστών και καταπατητών.

Αυτή την ώρα προέχει το σβήσιμο των πυρκαγιών και η υπεράσπιση της ασφάλειας των πολιτών, των οικισμών και του δασικού πλούτου της χώρας. Η τραγική όμως εικόνα και η έκταση της καταστροφής επιβάλει ευθύς αμέσως την ανάληψη και τον επιμερισμό της κρατικής ευθύνης, μακριά από διαθέσεις ωραιοποίησης και συγκάλυψης.

Προκαλεί αισθήματα ανησυχίας και οργής η τραγική επανάληψη κάθε χρόνο του ιδίου φαινομένου, με το κράτος να παραμένει τραγικά αναποτελεσματικό και συχνά ανύπαρκτο.

To Γραφείο Τύπου