Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
07/04/2005

Αλ.Αλαβάνος: Ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς θα αντιπαλέψει τα αντιλαϊκά φορολογικα μέτρα

Σε παρέμβαση στη συζήτηση του Ν/Σ του Υπουργείου Οικονομίας για την εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας προς την οδηγία 96/2003 ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος μεταξύ άλλων ανέφερε:

Για την εισοδηματική πολιτική:

Αυτή δεν είναι εισοδηματική πολιτική αυξήσεων, είναι εισοδηματική πολιτική μειώσεων, διότι προβλέπει ονομαστικές αυξήσεις στο 3,6% που αφορούν στο βασικό μισθό. Αν υπολογίσουμε όλες τις απολαβές των εργαζομένων στο δημόσιο, τότε μιλάμε για μια μέση αύξηση 2,5% με ένα πληθωρισμό που ξέρουμε ότι κινείται πάνω από το 3% και μια αύξηση της παραγωγικότητας, η οποία υπολογίζεται πάνω από το 2%.Μ’ αυτή την έννοια δεν είναι προσαρμογή στις νέες συνθήκες αλλά είναι μια ευκαιρία πίσω από μία ονομαστική αύξηση να εκδηλωθεί πάλι μια πραγματική μείωση των μισθών.

Αυτή είναι μια πρώτη παρατήρηση.

Για την αύξηση του ΦΠΑ:

Ο έμμεσος φόρος είναι ο φόρος των φτωχών. Ο ΦΠΑ είναι ο φόρος των φτωχών και μου κάνει τεράστια εντύπωση τη στιγμή που πολλές κυβερνήσεις μέσα στην Ευρωπαική Ενωση αγωνίζονται όχι απλώς για να μειώσουν το συντελεστή, αλλά και να τον μηδενίσουν, σε μια σειρά από δραστηριότητες -όπως είναι για παράδειγμα η εστίαση, η ένδυση η μορφωτικά και πολιτιστικά θέματα όπως είναι τα βιβλία, τα CD, οι δίσκοι κλπ.- να έρχεται η Ελληνική Κυβέρνηση και να επιβάλλει αυτό το χαράτσι, το οποίο κάνει ακόμη λιγότερο προοδευτική τη φορολογία σε σχέση με αυτό το καθεστώς που υπάρχει.

Σε κάποιους φοροαπαλλαγές και αύξηση της φορολογίας για τους υπόλοιπους;

Θα ήθελα να κάνω ενα ερώτημα στην Κυβέρνηση. Κάνει αυτή την άνοδο του συντελεστή υπολογίζοντας ότι θα έχει έσοδα 813.000.000 ευρώ.Πριν όμως από λίγους μήνες με το φορολογικό νομοσχέδιο πέρασε φοροαπαλλαγές για κέρδη, μερίσματα και για την Εκκλησία που υπολογίζεται ότι οι φορολογητέες απώλειες είναι 790.000.000 ευρώ. Γιατί δεν αναθεώρησε την πολιτική της, οσον αφορά σ΄αυτούς που ζουν από κέρδη και μερίσματα ή τις διάφορες μητροπόλεις και τους μητροπολίτες και διάλεξε αυτούς που καπνίζουν το φτηνό τσιγάρο ή παίρνουν τα φτηνά εμπορεύματα και τους έβαλε μια πρόσθετη επιβάρυνση;

Μείωση των εξοπλιστικών δαπανών:

Κάναμε ολόκληρη συζήτηση εδώ πέρα για τα θέματα των εξοπλισμών. Είχαμε δημιουργήσει δύο κοινοβουλευτικές επιτροπές και επί εβδομάδες ήταν το κεντρικό πολιτικό θέμα συζήτησης. Ξέρουμε ότι οι δαπάνες για τις Ένοπλες Δυνάμεις είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες που επιβαρύνουν τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας. Είμαστε η πρώτη χώρα στους 15 της ΕΕ και η πρώτη χώρα μέσα στα μέλη του ΝΑΤΟ σε δαπάνες για την Εθνική ʼμυνα, σε σχέση με το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν. Για ποιο λόγο η Κυβέρνηση δεν κινήθηκε προς τέτοιες κατευθύνσεις: Μάλιστα. Είναι κατευθύνσεις που δεν θα μείωναν την αποτελεσματικότητα της Εθνικής μας ʼμυνας, αλλά αντίθετα θα εξυγίαιναν την κατάσταση, θα υπήρχε διαφάνεια και ορθολογισμός. Θα υπάρχουν πόροι. Αντί αυτοί να ζητηθούν από τους ανέργους, τους συνταξιούχους ή τους μισθωτούς που βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα.

Ο Αλέκος Αλαβάνος καταλήγοντας την ομιλία του τόνισε:

Θέλω να πω ότι ο Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς είναι αντίθετος με αυτά τα μέτρα, θα τα παλέψει αυτά τα μέτρα και μέσα στη Βουλή και έξω από τη Βουλή, προσπαθώντας να ανοίξει μια άλλη πορεία, η οποία θα έχει κοινωνική και αναπτυξιακή διάσταση την οποία δεν εξασφαλίζουν τα μέτρα της Κυβέρνησης.

To Γραφείο Τύπου