Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
10/07/1998

Ανακοίνωση του Τμήματος Παιδείας σχετικά με το άρθρο.16, παρ.5 του Συντάγματος

Ανακοίνωση του ΤμήματοςΠαιδείας σχετικά με το άρθρο 16, παρ.5 τουΣυντάγματος

Σύνταγμα ʼρθρο 16 παράγραφος 5

“Η ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά από ιδρύματα που αποτελούν νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου με πλήρη αυτοδιοίκηση. Τα ιδρύματα αυτά τελούν υπό την εποπτεία του κράτους…”

Το κατ΄ εξοχήν πολιτικό θέμα, αν θα διευρυνθεί ή όχι η Δημόσια Ανώτατη Εκπαίδευση σε βαθμό τέτοιο που να επιτρέπει την πρόσβαση όσων θέλουν και μπορούν να σπουδάσουν , η Ν.Δ και ορισμένοι κυβερνητικοί κύκλοι προσπαθούν να το μετατρέψουν σε νομικό, ώστε η υλοποίησή του - ανάγκη των καιρών- να βαρύνει τον οικογενειακό προϋπολογισμό με την λειτουργία αμφίβολης ποιότητας και σε περιορισμένους τομείς ιδιωτικών ΑΕΙ.

Επειδή δεν θέλουν να χρεωθούν την τροποποίηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, ανοίγοντας τους ασκούς του Αιόλου, καταφεύγουν ξανά στην προσπάθεια “ερμηνείας” του, ώστε να γίνεται, με πλάγιο τρόπο και τυπικά, αυτό που στην πράξη έχουν αφήσει να αναπτυχθεί και που δεν έχει προηγούμενο στον διεθνή χώρο. Ο ΣΥΝ εκφράζοντας την ριζική διαφωνία και αντίθεσή του, προτείνει την δραστική διεύρυνση ποσοτικά και ποιοτικά της Δημόσιας Ανώτατης Εκπαίδευσης σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο, αντί της ανάλωσης σε νομικές ασκήσεις και ανάλογες “επινοήσεις”…

Το Τμήμα Παιδείας του ΣΥΝ

To Γραφείο Τύπου