Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
13/07/1998

7η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΟΑΣΕ

Οχι πυρηνικά εργοστάσιαστο Ακουγιου (Τουρκία)

Ο Γιάννης Δραγασάκης, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΝ, συμμετείχε στην 7η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΟΑΣΕ (Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη), που συνήλθε στην Κοπεγχάγη πρόσφατα (7-10/7/1998) και πήρε σημαντικές αποφάσεις εκτός των άλλων και για το πρόβλημα της πυρηνικής ασφάλειας.

Ο Γιάννης Δραγασάκης, με αφορμή την σχεδιαζόμενη εγκατάσταση εργοστασίων παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στο Ακούγιου της Τουρκίας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

“Το ζήτημα της πυρηνικής ασφάλειας γενικά και ειδικά τα προβλήματα από τη σχεδιαζόμενη εγκατάσταση πυρηνικών εργοστασίων στο Ακούγιου της Τουρκίας, συζητήθηκαν εκτενώς στην 7η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΟΑΣΕ. Το θέμα ετέθη στην αρμόδια Επιτροπή (Οικονομικών Υποθέσεων, Επιστήμης, Τεχνολογίας και Περιβάλλοντος) με πρωτοβουλία βουλευτών από Κύπρο, Γαλλία, Δανία, Φιλανδία, Βέλγιο, Ισπανία, Σλοβενία και Ελλάδα, με την κατάθεση σχετικών τροπολογιών και προσθηκών στο τελικό ψήφισμα.

Αναφέρθηκαν συγκεκριμένες μελέτες τουρκικών και διεθνών οργανισμών, σύμφωνα με τις οποίες η επιλεγείσα περιοχή είναι σεισμογενής, άρα οι κίνδυνοι πυρηνικού ατυχήματος εμφανίζονται επικίνδυνα αυξημένοι.

Παρά τις αντιδράσεις της τουρκικής αντιπροσωπείας, η Επιτροπή υιοθέτησε, σχεδόν ομόφωνα, μία προσθήκη στο τελικό ψήφισμα, η οποία, εκτός των άλλων, καλεί τα κράτη μέλη, όπως κατά το σχεδιασμό των πυρηνικών προγραμμάτων τους λαμβάνουν υπόψη τους την ασφάλεια “τόσο των τοπικών πληθυσμών, όσο και αυτών των γειτονικών χωρών”. Χαρακτηρίζει δε την τήρηση του όρου αυτού ως “επιτακτική προϋπόθεση”.

Η Ελληνική Κυβέρνηση, πρέπει να αξιοποιήσει αυτή τη θετική εξέλιξη που δείχνει τη διεθνή ευαισθησία και ανησυχία. Σύμφωνα με μετεωρολογική μελέτη, άλλωστε, Καναδικού Οργανισμού, η Ελλάδα (μαζί με Κύπρο, Βουλγαρία, Ρουμανία) είναι η περισσότερο εκτεθειμένη χώρα, μαζί φυσικά με τον τοπικό πληθυσμό της ίδιας της Τουρκίας στις συνέπειες ενός πιθανού ατυχήματος. Νομιμοποιείται συνεχώς η χώρα μας, τόσο η Κυβέρνηση, όσο και το Ελληνικό Κοινοβούλιο να αναλάβουν σχετικές διεθνείς πρωτοβουλίες αξιοποιώντας για το σκοπό αυτό και το πλαίσιο, τόσο του ΟΑΣΕ, όσο και άλλων διεθνών οργανισμών.

Οι ενέργειες πρέπει να γίνουν άμεσα καθόσον ο σχετικός διαγωνισμός για την ανάθεση του έργου βρίσκεται σε εξέλιξη και προβλέπεται να ολοκληρωθεί ενδεχομένως και εντός του Ιουλίου”.

To Γραφείο Τύπου