Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
29/04/2013

Ομιλία του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ, Νίκου Βούτση, στην ολομέλεια της Βουλής κατα τη συζύτηση του πολυνομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών

Από την πλευρά της Κυβέρνησης και ιδιαίτερα της Νέας Δημοκρατίας –όχι όμως μόνο-, παρουσιάζεται για μια ακόμη φορά ένα ολοκληρωμένο σχήμα και ιδεολογικό και πολιτικό κατάσταση και επικοινωνιακό για την παρούσα κατάσταση.

Τι λέει αυτό το σχήμα;

 Πρώτον, λέει ότι «σώζουμε τη χώρα», ο λαός θα δούμε τι θα γίνει.Ειναι η βάση με την οποία συγκροτήθηκε η Κυβέρνηση.

Δεύτερον, ότι υπάρχει ένα «δημόσιο συμφέρον» που αφορά στους πολίτες έναντι των οποίων, «VS» δηλαδή, είναι οι συντεχνίες –όπου συντεχνίες όμως είναι όλοι οι πολίτες κατά κοινωνική κατηγορία. Συμφέρει, όμως, αυτό το σχήμα διότι χτυπώντας μια-μια κατηγορία την αντιπαραθέτουμε με τους πολίτες. Και επί μήνες τώρα βλέπουμε να εξελίσσεται το σχέδιο του κοινωνικού αυτοματισμού, το σχέδιο του κατακερματισμού του κοινωνικού ιστού, επίσης την ιδια ώρα ο λαός φτάνει στα όρια της ανθρωπιστικής κρίσης.

Έτσι καταρρίπτονται τα λεγόμενα ταμπού. Δείτε τις εφημερίδες αυτών των ημερών, δείτε το πόσο ευτυχείς είναι οι ταγοί του ακραίου νεοφιλελευθερισμού,  πολιτικά πρόσωπα στην Ελλάδα που επί δεκαετίες –τουλάχιστον τα είκοσι τελευταία χρόνια- θεωρούσαν πως θα έπρεπε να πέσουν οριστικά ορισμένα ταμπού και «το ταμπού των ταμπού», η μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων! Μόνο που αυτό θέλει συνταγματική αλλαγή! Με πραξικόπημα το αλλάζετε τώρα.

 Το τρίτο σχήμα, η τρίτη πλευρά αυτού του σχήματος, έχει τη διεθνή της πλευρά η οποία είναι: «Ο κύκλος -λέει- η φάση έκλεισε», «φως στο τούνελ», «ρευστότητα στην αγορά», «οι δείκτες», «αξιοπιστία», «μείναμε στην Ευρωζώνη».

Επί δέκα μήνες, λοιπόν, αυτό που έγινε οδήγησε σε ένα απτό αποτέλεσμα, μείναμε στην Ευρωζώνη!

 Δεν μείναμε γιατί αναγνώρισαν απαξάπαντες –και το ΔΝΤ και οι παράγοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης- ότι είναι λάθος εντελώς η συνταγή. Δεν μείναμε γιατί ο Σόιμπλε και η Μέρκελ ανακάλυψαν, από τον Οκτώβριο κιόλας, επισήμως ότι όποια χώρα φύγει –ή αν φύγει μια χώρα- αυτό το πράγμα δεν κρατιέται. Δεν μείναμε γιατί σε όλο το Νότο, σε όλες τις χώρες του Νότου, ανεξάρτητα του πολιτικού συσχετισμού των δυνάμεων, διαμορφώνονται μεγάλες αντιστάσεις στην παρούσα αρχιτεκτονική του ευρώ κ.λπ.

Μείναμε γιατί ακολουθήθηκε δήθεν η  πολιτική των «yes-men» και άρα είναι μια συνταγή, την οποία θα πρέπει να συνεχίσουμε να ακολουθούμε.

Δείτε, κυρίες και κύριοι. Δεν μπορούν οι πολιτες να πεισθούν. Πείτε ότι εμείς δεν πειθόμεθα από λόγους ιδεοληψίας, ότι είμαστε κρατιστές κ.λπ. Ωστόσο δεν μπορούν να πεισθούν οι εκατόν είκοσι χιλιάδες νέοι που οδηγήθηκαν τέσσερα χρόνια τώρα στις ουρές για τη μετανάστευση. Πηγαίνετε πείστε τους!

Δεν μπορούν να πεισθούν οι επαγγελματικές ενώσεις και τα επιμελητήρια για τις χιλιάδες λουκέτα που έρχονται και που έβαλαν και εβγαλαν στις εκθέσεις τους, τους προηγούμενες μήνες, τις προηγούμενες εβδομάδες. Δεν μπορούν να πεισθούν οι ελάχιστοι που παίρνουν το επίδομα του ΟΑΕΔ, διακόσιες χιλιάδες μόνο, από τα δυο εκατομμύρια που είναι επί της ουσίας οι άνεργοι σήμερα, αν συνυπολογίσουμε τις γυναίκες που έχουν αποχωρήσει και κάθονται σπίτι για να κρατάνε τα μπόσικα, τα ελάχιστα όρια -ας πούμε- για την οικογένεια και τους ανέργους. Δεν μπορούν να πεισθούν οι πολίτες που ξέρουν ότι δόθηκαν 240 δις. στις ιδιωτικές τράπεζες και ότι εσείς σήμερα νομοθετείτε για τα σούπερ μάρκετ και τις μεγάλες αλυσίδες. Ένα-ένα πάρτε τα μέτρα που προτεινετε για να δείτε περί τίνος πρόκειται!

Δεν μπορούν να πεισθούν οι πολίτες που τους είχατε πει ό,τι είχατε πει για τα χαράτσια και που δεν μπορούν να τα αντέξουν, οι δανειολήπτες οικογενειάρχες που τους παραμυθιάζατε τόσον καιρό ότι θα μπορέσουν με τις τράπεζες να βρουν μια διέξοδο και δεν φέρατε καμμία διέξοδο, τίποτα για να ψηφισθεί. Το παραβλέπετε αυτό, αφορά όλες τις ελληνικές οικογένειες. Δεν πείθονται προφανώς ούτε οι μικροί και οι μεγάλοι επενδυτές των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ούτε οι άνθρωποι που τους ρίχνετε στο φόβο.

 Όλη η δημοσιοϋπαλληλία ρίχνεται στο φόβο. Ο φόβος πάνω από την πόλη!

Και αν κάθε ένας στον ιδιωτικό τομέα, από τα εκατομμύρια των ανθρώπων, έχει τον φόβο μπροστά στον εργοδότη, πλέον ο δημόσιος υπάλληλος έχει τον φόβο απέναντι σε ένα κράτος ανάλγητο και πελατειακό, που δεν θα αλλάξει συνήθειες –δυστυχώς, απʼ ό,τι φαίνεται-,  αλλά που τους καθιστάτε όμηρους και τους βαζετε απέναντι σε κάθε κατεργάρη, σε κάθε πολίτη, σε κάθε κακιωμένο, ο οποίος θα μπορεί να τους απειλεί είτε για αστική είτε για άλλη ευθύνη και θα μπορεί να τους οδηγεί σε παράλυση και κατά άτομο τον δημόσιο υπάλληλο και την δημοσιοϋπαλληλία εν συνόλω.

Όλες αυτές οι κοινωνικές κατηγορίες -ακούστηκαν κι άλλες προηγουμένως από αλλους στο βήμα- είναι αυτές τις οποίες βάζετε απέναντι στον πολίτη. Δεν μου λέτε, αυτή η χώρα θα προχωρήσει χωρίς αυτούς; Απέναντι σε όλους αυτούς;

Για να είμαστε σαφείς, η κρίση βαθαίνει στην Ευρώπη, η πολιτική της λιτότητας οδηγείται σε χρεοκοπία, επέρχονται σκληρές συγκρούσεις με διακυβεύματα και την ίδια την αρχιτεκτονική του ευρώ και την ίδια την υπόσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με ευθύνες οι οποίες είναι γνωστές. Δεν μπορεί η χώρα μας να είναι σε απουσία από αυτή την κρίση και τη σύγκρουση. Εσείς με ποιους είστε και πού είστε;

Από την πλευρά μας, είμαστε πάρα πολύ σαφείς. Εργαζόμαστε για το μέτωπο όλων των ευρύτατων δυνατών αριστερών δυνάμεων για την ανατροπή αυτής της πολιτικής και για την ανατροπή αυτής της Κυβέρνησης. Εργαζόμαστε για το μέτωπο των εργαζομένων του Νότου και των χωρών του Νότου για να αποκτήσουν άλλον προοδευτικό συσχετισμό μαζί με το μέτωπο των εργαζομένων του Βορρά.

Δεν εκβιαζόμαστε. Διαμορφώνουμε ένα νέο πολιτικό συσχετισμό και θέλουμε αυτή την ανατροπή και την αλλαγή –και αυτό είναι προς τους φίλους του ΚΚΕ- είτε πριν είτε αφού πέσει ο καπιταλισμός. Αυτό ας το βάλουμε στην άκρη. Αυτή η αλλαγή πρέπει να γίνει με το ευρύτατο μέτωπο όλων των δυνάμεων και στην κοινωνία και μέσα σε αυτή την Αίθουσα!