Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
09/04/2005

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ για την ονομασία της FYROM

"Παθολογία της πολιτικής ζωής οτι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ κατανοούν τις θέσεις του ΣΥΝ μετά από μια δεκαετία"

O Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Αλαβάνος, αναφερόμενος στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Ε΄ Συνδιάσκεψη της Νομαρχιακής Επιτροπής της Β’ Αθήνας του ΣΥΝ, τόνισε τα εξής:

«Υπάρχει μια παθολογία στην πολιτική ζωή της χώρας. Τα δύο κόμματα του δικομματισμού χρειάζονται μια δεκαετία για να κατανοήσουν τις θέσεις του Συνασπισμού. Συνήθως το κάνουν όταν είναι αντιπολίτευση. Το ΠΑΣΟΚ για παράδειγμα, ως αντιπολίτευση και καθυστερημένα, ακολουθεί σήμερα τις θέσεις του ΣΥΝ για το δημοψήφισμα, για την συνταγματική αναθεώρηση ή και για το χωρισμό Εκκλησίας-Κράτους.

Βλέπουμε και σήμερα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να προβληματίζονται πάνω στις προτάσεις και τις θέσεις που κατέθετε ο Συνασπισμός, επί μια δεκαετία, για την επίλυση των διαφορών ανάμεσα στην Αθήνα και τα Σκόπια, και ειδικά στο μεγάλο ζήτημα της ονομασίας.

Σήμερα, εμείς δεν ανακαλύπτουμε νέες θέσεις, επαναλαμβάνουμε τις πάγιες θέσεις μας, εδώ και μια δεκαετία. Υποστηρίζουμε, δηλαδή, την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής ονομασίας, από τις δύο πλευρές, η οποία θα συμβάλλει στην ενίσχυση της ασφάλειας σε μια περιοχή που βρίσκεται υπό νέες αναταράξεις. Θα απελευθερώσει τις δυνατότητες της Ελλάδας να ακολουθήσει μια συνολική, δημιουργική και πρωτοβουλιακή πολιτική στα Βαλκάνια, αλλά θα της δώσει και τη δυνατότητα να συγκεντρώσει τις δυνάμεις της για την αντιμετώπιση άλλων μεγάλων ζητημάτων εξωτερικής πολιτικής, τα οποία είναι ανοιχτά, έχουν ουσία και βάθος. Τις διαφορές στο Αιγαίο με την Τουρκία. Το Κυπριακό. Ακόμα και το νέο μέτωπο που άνοιξε πρόσφατα. Βρεθήκαμε δηλαδή μπλεγμένοι και μάλιστα με τον χειρότερο τρόπο, στη μεγαλύτερη εστία έντασης στον πλανήτη, το Μεσανατολικό, το Παλαιστινιακό, το θέμα της Ιερουσαλήμ. Με την στάση που κράτησε το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και πάσης Παλαιστίνης. Δεν σεβάστηκε την ιδιοκτησία που είχε στο όνομα του λαού των αράβων χριστιανών ορθοδόξων της Παλαιστινιακής γης, παρά άρχισε να ξεπουλάει στους Ισραηλίτες. Δεν μπόρεσε να κρατήσει την εμπιστοσύνη του αραβικού ποιμνίου.

Φυσικά, στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, στην προώθηση μιας κοινά αποδεκτής λύσης που είναι δυνατή, -και πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτή την πρωτοβουλία- η κυβέρνηση πρέπει να κινηθεί προς τη στήριξη από τις ευρύτερες δυνάμεις διεθνώς. Το θέμα είναι ανοιχτό, καθώς και η άλλη πλευρά εμφανίζει επιφυλάξεις, οπότε η κυβέρνηση θα πρέπει να επιζητήσει τη στήριξη προς μια αμοιβαία αποδεκτή, διεθνή, και όχι διμερή, ονομασία, από τις 25 χώρες τις Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και από την ίδια την Ευρωπαϊκής Ένωσης συνολικά.

To Γραφείο Τύπου