Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
29/04/2013

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ: Πρόσληψη τακτικού προσωπικού από οριστικούς πίνακες ΑΣΕΠ στον Δήμο Ανδρίτσαινας-Κρεστένων

Προς τους Υπουργούς Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης - Οικονομικών - Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας - Εσωτερικών

Στις 15-2-2013 το Τμήμα Προσωπικού ΟΤΑ του Υπουργείου Εσωτερικών εξέδωσε το υπʼ αριθμ. 6315 έγγραφο, με το οποίο παρέχεται στους Δήμους η δυνατότητα, υπό προϋποθέσεις, πρόσληψης προσωπικού από εκκρεμείς περιπτώσεις προκηρύξεων.

Στον Δήμο Ανδρίτσαινας-Κρεστένων εκκρεμεί από το 2010 διαδικασία πρόσληψης τακτικού προσωπικού. Συγκεκριμένα, το 2009 ο Δήμος εξέδωσε, υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ, προκήρυξη για την κάλυψη τακτικών θέσεων υπαλλήλων (κατηγοριών ΠΕ, ΤΕ, ΔΕ και ΥΕ), ο οριστικός πίνακας διοριστέων της οποίας δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως τον Σεπτέμβριο του 2010.

Μετά την έκδοση των προσωρινών πινάκων των αποτελεσμάτων, ο Δήμος προχώρησε στην πρόσληψη ορισμένων υπαλλήλων που ήταν πρώτοι στους αντίστοιχους πίνακες, με Σύμβαση Εργασίας Ορισμένου Χρόνου, σύμφωνα με τη δυνατότητα που παρέχει το Κεφ. Ζ΄ της σχετικής προκήρυξης, οι οποίοι εξακολουθούν να εργάζονται έως και σήμερα.

Σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις της παραγράφου 21 του άρθρου 9 του Ν. 4057/2012 (και με την προϋπόθεση ότι ο αριθμός των ετήσιων προσλήψεων και διορισμού προσωπικού πρέπει να αντιστοιχεί στην αναλογία 1:5 στο σύνολο των φορέων του Δημόσιου Τομέα, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις της παραγράφου 1 της υποπαραγράφου Ζ5 της παραγράφου Ζ του άρθρου 1 του Ν. 4093/2012), η ολοκλήρωση των διαδικασιών πρόσληψης πραγματοποιείται κατόπιν έκδοσης απόφασης κατανομής του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, κατʼ εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου 5 του άρθρου 11 του Ν. 3833/2010, η οποία δεν έχει εκδοθεί ακόμα.

Τέλος, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις της υποπαραγράφου ΣΤ 2 της παραγράφου ΣΤ του άρθρου 1 του Ν. 4093/2012, οι προσλήψεις προσωπικού κατηγορίας ΔΕ και ΥΕ όλων των κλάδων αναστέλλονται μέχρι την 31-12-2016.

Κατόπιν των ανωτέρω και επειδή:

•    Ο Δήμος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 και την υπερχείλιση του Αλφειού ποταμού τον Ιανουάριο του 2013, αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά προβλήματα (καταστροφή δρόμων, κατολισθήσεις ‒ιδιαίτερα η επαπειλούμενη κατολίσθηση ολόκληρου χωριού, της Φρίξας‒, αποκοπή συγκοινωνίας, καταστροφή περιουσιών, κ.λπ.), που καθιστούν επιτακτική την ανάγκη πρόσληψης προσωπικού για τα έργα οδοποιίας κ.ά. που είναι απαραίτητο να γίνουν.

•    Οι ανάγκες πρόσληψης προσωπικού για την εύρυθμη λειτουργία τόσο του Δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων όσο και γενικότερα των Δήμων της χώρας είναι αυξημένη λόγω των πολλών νέων αρμοδιοτήτων που έχουν περιέλθει στους καλλικρατικούς Δήμους.

•    Οι προσληφθέντες υπάλληλοι, με τη διαρκή αναβολή ολοκλήρωσης της πρόσληψής τους, ουσιαστικά τελούν υπό καθεστώς ομηρίας, ειδικά σε αυτή την περίοδο κρίσης που διανύει η χώρα, με υψηλά ποσοστά ανεργίας, εργασιακής επισφάλειας και βαθιάς οικονομικής ύφεσης.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1.    Πόσοι είναι συνολικά οι υπάλληλοι οι οποίοι έχουν προσληφθεί στους Δήμους όλης της χώρας αλλά εκκρεμεί ο διορισμός τους;

2.    Πότε ακριβώς θα προβούν στην ολοκλήρωση των διαδικασιών πρόσληψης των υπαλλήλων;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Έφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη

Γιάννης Σταθάς

Αφροδίτη Σταμπουλή

Δημήτρης Στρατούλης