Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
28/04/2013

Ομιλία του Θανάση Πετράκου στην Επιτροπή Οικονομικών με θέμα το «Επείγοντα μέτρα εφαρμογής των νόμων 4046/2012,4093/2012 και 4127/2013»

Παρατίθενται η πρωτολογία στην Επιτροπή:

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ: Μας κατηγορεί η Κυβέρνηση ότι δεν πιστεύουμε την αξιοπιστία της. Όμως, η αξιοπιστία της Κυβέρνησης κατέρρευσε χθες. Κατέρρευσαν οι «παράτες και οι φιέστες» που έκανε την προηγούμενη ημέρα, την Πέμπτη, στο δρόμου Κορίνθου-Πατρών, όπου χθες δεν υπήρχε κανένας εργαζόμενος και κανένα μηχάνημα από τα ενοικιαζόμενα μηχανήματα για τρεις μέρες που είχαν πάει. Αυτή είναι η αξιοπιστία σας, όπως είναι και η αξιοπιστία σας που μας κατηγορείτε και λέτε να σας πούμε μπράβο που δεν αυξήσατε το ηλεκτρικό ρεύμα. Πάλι παραμύθια είπατε στον κόσμο. Δεν ξέρετε ότι το ρεύμα από 1.000 έως 1.600 κιλοβατώρες αυξήθηκε 18,5% και εσείς λέγατε παραμύθια στον κόσμο ότι αυξήθηκε 8,5% και μας λέτε τώρα ότι θα το αυξήσετε όλο τον Ιούλιο; Αυτή είναι η αξιοπιστία της Κυβέρνησης.

Τι κάνει, όμως, με αυτό το νομοσχέδιο η Κυβέρνηση; Πρώτον, είναι ένα νομοσχέδιο άγριας φοροεπιδρομής, όπως θα εξηγήσουμε, για τα φωτοβολταϊκά. Καταστρέφει τους μικρούς και μεσαίους επαγγελματίες, τους αγρότες και τους εργαζόμενους. Επιβάλλει κλίμα τρομοκρατίας στο Δημόσιο και τη διάλυση του δημόσιου τομέα. Αυξάνει την ανεργία, όπως αποδεικνύεται ότι συμβαίνει για τους εκπαιδευτικούς. Εξυπηρετεί μεγάλα συμφέροντα, όπως γίνεται με την ιστορία με την καταστροφή όλων των αρτοποιών. Δεν σέβεστε τίποτα; Ομόφωνα η Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, διά του Προέδρου της και όχι διά κανενός εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, είπε στον κ. Χατζηδάκη να μην τολμήσει να έρθει η υπόθεση με τους αρτοποιούς στο πολυνομοσχέδιο χωρίς να έχει υπάρξει ζήτηση και εσείς το φέρνετε. Αποσύρετε τουλάχιστον αυτήν τη διάταξη. Είναι ντροπή. Προσβάλλετε μια ολόκληρη Επιτροπή, κ. Σταμάτη, που είστε ο μόνος Υπουργός που είστε εδώ, η οποία ομοφώνως έθεσε αυτό το ζήτημα.

Τι είναι αυτή η ιστορία; Είναι για να εξυπηρετήσετε τα σουπερμάρκετ. Αυτός είναι ο λόγος που γίνονται όλα αυτά. Τα σουπερμάρκετ θέλουν να διαλύετε έναν ολόκληρο κλάδο. Το ίδιο κάνετε και με την ιστορία με τα φωτοβολταϊκά, όπου κάνετε νέο οριζόντιο κούρεμα. Δεν είδατε ότι τα προηγούμενα οριζόντια κουρέματα δεν οδήγησαν πουθενά; Δεν γνωρίζετε ότι το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ σχετίζεται με πάρα πολλά ζητήματα; Αλλά δεν θέλετε να ενοχλήσετε τους μελοπαραγωγούς φυσικού αερίου, τους οποίους προστατεύετε μέσα από το μηχανισμό του μεταβλητού κόστους. Δεν γνωρίζετε ότι υπάρχουν άλλα μέτρα τα οποία μπορείτε να πάρετε για να μηδενίσετε το έλλειμμα; Τα γνωρίζετε και όμως δεν το κάνετε. Είπε ο κ. Μητσοτάκης αν είναι αποτελεσματικό και δίκαιο.

Ούτε αποτελεσματικό είναι το μέτρο ούτε δίκαιο, διότι θα καταστρέφετε τους μικρούς, θα καταστρέψετε τους αγρότες τους οποίους τους βάλατε δήθεν, στην ιστορία της Πράσινης Ανάπτυξης του συμμάχου σας του ΠΑΣΟΚ. Και γιατί το κάνετε αυτό; Για να τα πάρουν οι μεγάλοι δηλαδή, εξομοιώνετε τον αγρότη τον οποίο τον «χώσατε» μέσα και του υποσχεθήκατε ότι θα έχει συμπληρωματικό εισόδημα, με τον Κινέζο μεγαλοεπενδυτή των φωτοβολταϊκών και τους λοιπούς εφοπλιστές στα φωτοβολταϊκά. Γιατί δεν κάνετε παραμετροποίηση του κουρέματος, έτσι ώστε ο αγρότης να πληρώσει μόνο ένα 5%; Και ο μεγαλοεπενδυτής να πληρώσει 65% και να δείτε τότε αν μηδενίζεται το έλλειμμα. Εσείς πάτε οριζόντια με 34% για να τους καταστρέψετε όλους και τι θα πετύχετε; Μια τρύπα στο νερό, θα έρθετε μεθαύριο και θα επιβάλετε σε όλο τον κόσμο, την αύξηση του τέλους ΑΠΕ, που το μετονομάσατε σε ΕΤΜΕΑΡ τουλάχιστον στα 23 ?.

Σας το λέμε τώρα και να το θυμηθούν οι συνάδελφοι της συμπολίτευσης, ότι θα φτάσετε και θα πάτε 23 ευρώ, 19 πρώτα και μετά 23 για να πληρώνει ο κόσμος, επειδή δεν θέλετε να πληρώσουν οι μεγάλοι. Αυτή είναι η πολιτική σας, να μην πληρώσει κανένας μεγάλος. Να πληρώνουν συνεχώς οι μικροί το χαράτσι, μας δουλεύει και ο κύριος Στουρνάρας λέγοντας μας ότι όσοι δεν έχουν εργοταξιακό τιμολόγιο. Μα υπάρχει οικοδομή πως θα δουλεύει ο πλακάς ή ο υδραυλικός και δεν θα υπάρχει εργοταξιακό ρεύμα; Σε όλες τις οικοδομές υπάρχει εργοταξιακό ρεύμα, άρα όλοι θα πληρώσουν.

Είμαστε σοβαροί, μας λέτε ότι μειώνετε το χαράτσι όταν είχατε δεσμευθεί ότι θα το καταργήσετε; Όταν το χαράτσι αυτό είναι άδικο, όταν είναι αντισυνταγματικό και το βαπτίζετε με άλλο όνομα, μέχρι να ξαναγίνει η προσφυγή να έχετε πάρει τα λεφτά από τον κόσμο; Αυτή είναι η λογική; Αλλά δεν φτάνει μόνο αυτό που κάνετε στους αγρότες, πυροδοτείτε και κοινωνικές εκρήξεις, προσέξτε αυτό που κάνετε με τους εκπαιδευτικούς, να τους μετατρέψετε σε περιπλανώμενους νομάδες, χωρίς καμία συζήτηση και να αυξήσετε το ωράριο, οδηγείτε κόσμο ο οποίος άλλες φορές γινόταν αναπληρωτής, να είναι στην ανεργία.

 Αυξάνετε την ανεργία και ερχόσαστε εδώ και μας λέτε ότι θα μειώσετε την ανεργία; Θα δημιουργήσετε συνθήκες έκρηξης μέσα στις εξετάσεις, σας προειδοποιεί η ΟΛΜΕ. Ακούστε μη προχωράτε σε τέτοια μέτρα χωρίς καμία συζήτηση σε μια κρίσιμη στιγμή, μετά θα καταγγέλλετε τους αγωνιζόμενους εκπαιδευτικούς, γατί αγωνίζονται όταν εσείς προκαλείτε αυτή τη στιγμή να υπάρξουν αγωνιστικές κινητοποιήσεις, ακόμα και μέσα στις εξετάσεις. Πάρτε τα πίσω αυτά τα μέτρα, διότι και αυτό το νομοσχέδιο όπως και όλα όσα είπατε δεν έχουν κανένα χαρακτήρα κατεπείγοντος. Δεν μπορεί να αιτιολογηθεί με καμία λογική, παρά με την πλήρη υποβάθμιση της Βουλής, αυτό κάνετε συνέχεια.

Αλλά, ο κύριος Στουρνάρας επαίρετο ότι είναι ακόμα Υπουργός Κυριακή κοντινή γιορτή, ο λαός δεν πρόκειται να σας αφήσει. Ευχαριστώ.

….

Παρατίθεται η δευτερολογία:

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ: Το θέμα αυτό δεν έχει κανένα δημοσιονομικό κόστος, αντίθετα, όσο συνεχίζεται αυτή η κατάσταση, διαλύεται η Δημόσια Διοίκηση και, κυρίως, οι δημόσιες επιχειρήσεις. Μιλάω για το Νόμο 4093, όχι απλά από την άποψη της κατάργησης του τεκμηρίου της αθωότητας και του διασυρμού ανθρώπων, τους οποίους κάποιος θα καταγγείλει, γιατί θα έχει συμφέροντα, αλλά μιλάω ουσιαστικά - και το γνωρίζει ο κ. Παπαγεωργίου και πιστεύω να συμφωνήσει μαζί μου - ότι αδρανοποιείται τη λειτουργία των επιχειρήσεων και των επιχειρήσεων που προΐστανται, όπως η Δ.Ε.Η. κ.λπ., διότι οι Διευθυντές και τα Διευθυντικά Στελέχη και οι Προϊστάμενοι δεν μπορούν να βάλουν την υπογραφή τους πουθενά, διότι φοβούνται ότι κάποιος θα τους καταγγείλει και οι άνθρωποι θα βρεθούν εκτεθειμένοι και ντροπιασμένοι χωρίς να φταίνε σε τίποτα. Αυτό, αγαπητοί συνάδελφοι και συναδέλφισσες, πρέπει να συμβάλουμε όλοι να σταματήσει, διότι αδρανοποιείται η λειτουργία των επιχειρήσεων και του δημόσιου τομέα. Ένα είναι αυτό.

Δεύτερον - μιας και είναι ο κ. Παπαγεωργίου εδώ - πράγματι το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ είναι σημαντικό. Πράγματι, υπάρχουν ζητήματα σε σχέση με την αύξηση του κόστους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Έχουμε συζητήσει, όμως, κύριε Υπουργέ, ότι υπάρχει ο τρόπος. Κάνετε ένα βήμα. Εγώ, σας είχα πει ότι πρέπει να καταργηθεί άμεσα ο μηχανισμός ανάπτυξης του μεταβλητού κόστους κατά 100%, για νʼ ανασάνει η κατάσταση, αλλά τέλος πάντων μπορεί να υπάρξει δίκαιη ρύθμιση. Δεν μπορεί ο ανθρωπάκος, ο οποίος έχει δώσει το εφάπαξ του ή έχει δανειοδοτηθεί, να έχει την ίδια εισφορά με κάποιον, ο οποίος επένδυσε και έχει Μεγαβάτ στα φωτοβολταϊκά. Πρέπει να υπάρξει ρύθμιση δικαιοσύνης.

Κάνατε ένα δειλό βήμα από αυτά που σας ζήτησα. Νομίζω ότι οι αγρότες, μιας και εκφράζουν κάτι πάρα πολύ μικρό, οι οποίοι άνθρωποι λένε «να πληρώσουμε, βρε αδελφέ, ένα 5%, να μη νομίζει το Κράτος ότι δεν θέλουμε κι εμείς να συμβάλουμε», αλλά οι αγρότες μπορείτε να δείτε να έχουν μια συμβολική εισφορά, διότι δεν επηρεάζουν το σύστημα. Μπορείτε με παραμετροποίηση του συστήματος, να γίνει δίκαιο και να πετύχετε καλύτερους στόχους και όχι το μισό έλλειμμα, που καταλήξατε.