Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
17/07/1998

Συνάντηση Ν.Κωνσταντόπουλου με Α.Κακλαμάνη για την βουλευτική ασυλία

Συνάντησημε τον Πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνηείχε σήμερα ο Πρόεδρος του ΣΥΝ ΝίκοςΚωνσταντόπουλος σχετικά με το θέμα τηςβουλευτικής ασυλίας.

Μετά τη συνάντηση ο Νίκος Κωνσταντόπουλος τόνισε:

"Δικαιολογημένα σκανδαλίζεται και αγανακτεί η κοινή γνώμη, όσο βλέπει να πληθαίνουν απαράδεκτα και προκλητικά φαινόμενα ασυδοσίας με πρόσχημα τη βουλευτική ασυλία. Η ασυλία από δημοκρατικός θεσμός προστασίας του βουλευτή έχει καταντήσει μέσο υπεροπλίας και επίδειξης αδιαφορίας και δύναμης έναντι των ευαισθησιών του ελληνικού λαού. Ζήτησα να δω τον Πρόεδρο της Βουλής προκειμένου να του υποβάλω την πρόταση να κληθούν οι αρχηγοί των κομμάτων και να συμφωνήσουν επί της αρχής ότι χρειάζεται ριζική αλλαγή ο τρόπος ερμηνείας και εφαρμογής των διατάξεων περί βουλευτικής ασυλίας. Η βουλευτική ασυλία δεν μπορεί να είναι συνώνυμο, πρόσχημα και κάλυμμα της προσωπικής ασυδοσίας. Ζήτησα από τον Πρόεδρο της Βουλής, επίσης, να υπάρξει μια συμφωνία των κομμάτων για τον τρόπο με τον οποίο, ανεξαρτήτως του ότι δεν αναθεωρείται η διάταξη, πρέπει να εφαρμόζονται οι σχετικές διατάξεις από πλευράς δεσμευτικής δεοντολογίας. Μια χρήσιμη ιδέα και σκέψη είναι αυτή στην οποία και εγώ αναφέρομαι, οι σχετικές ψηφοφορίες να είναι ανοιχτές, προκειμένου ο καθένας να τοποθετείται με προσωπική πολιτική ευθύνη για κάθε συγκεκριμένη περίπτωση και να αιτιολογεί γιατί και πως δεν αίρονται οι ασυλίες σε περιπτώσεις οι οποίες σαφώς δεν καλύπτουν πολιτική συμπεριφορά.

Θέλω να προσθέσω ότι πίσω από τις πλάτες της βουλευτική ασυλίας ορισμένοι περιφέρουν είτε την επίδειξη δύναμης είτε την επίδειξη γραφικότητας και φορτώνουν αυτούς τους παλληκαρισμούς και αυτές τις γραφικότητες στις πλάτες της πολιτικής ζωής του τόπου. Όσο επιβαρύνεται η πολιτική ζωή από τέτοια φαινόμενα, τόσο θα αδυνατίζει και θα υπονομεύεται η δημοκρατική λειτουργία των θεσμών και η σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ πολίτη και πολιτικών κομμάτων".

Ερώτηση Δημοσιογράφου: Καταλήξατε με τον κ.Κακλαμάνη σε κάποια κοινή θέση για την ανοιχτή ψηφοφορία;

Νίκος Κωνσταντόπουλος: "Είναι άποψη και του κ.Κακλαμάνη. Είναι θετική άποψη. Εκείνο που χρειάζεται είναι σε επίπεδο κομμάτων επί της αρχής να υπάρξει συμφωνία των Προέδρων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων. Δεν είναι προσωπικό ούτε κομματικό θέμα. Δεν μπορεί να υπάρχουν κριτήρια κομματικής ή προσωπικής σκοπιμότητας γύρω από αυτό το θέμα. Πρέπει να καταλάβουμε ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια έντονη αντιπολιτική διάθεση η οποία δικαιολογημένα ενισχύεται, όταν στην πολιτική ζωή αναγορεύονται σε πολιτικά γεγονότα καραγκιοζιλίκια, είτε προσωπικές επιδείξεις δύναμης είτε και γραφικότητας. Πρέπει να καλυφθεί η ηθική αξίωση του πολίτη και η κοινωνική ευαισθησία του λαού μας να υπάρξει επιτέλους ευθύνη και σοβαρότητα".

To Γραφείο Τύπου