Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
25/04/2013

Αποσπάσματα από την τοποθέτηση του Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ -ΕΚΜ, Ν. Βούτση στη συζήτηση στη Βουλή της Επίκαιρης Ερώτησης με θέμα: Το έγκλημα της Μανωλάδας επιβεβαιώνει δραματικά την Έκθεση Μούιζνιεκς

Αποσπάσματα από την τοποθέτηση του Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ –ΕΚΜ, Νίκου Βούτση  στη συζήτηση στη Βουλή  της Επίκαιρης Ερώτησης προς τους Υπουργούς,  Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη: Το έγκλημα της Μανωλάδας επιβεβαιώνει δραματικά την Έκθεση Μούιζνιεκς

Βούτσης - πρωτολογία

Κλίμα ζόφου, ζοφερό κλίμα πάνω από τη χώρα που εντείνεται κάθε στιγμή, από το φόβο, τον αυταρχισμό και την ασυδοσία. Σημειώνω την σθεναρή σας αντίσταση στην απαγόρευση των ελάχιστων μέτρων δικαστικής προστασίας για την εργασία. Να σημειώσουμε επίσης και τα αναπάντητα ερωτηματικά σε πολλές περιπτώσεις που δημιουργούν αυτό το κλίμα ζόφου μέσα στην ελληνική κοινωνία.

Η έκθεση Μούιζνιεκς είναι γνωστή, όπως και η απαράδεκτη για μας, απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης που αποτελεί μνημείο υποκρισίας, απόκρυψης και τελικά υπόθαλψης παράνομων ρατσιστικών συμπεριφορών.

Χθες είδαμε και την έκθεση του Δικτύου Καταγραφής Ρατσιστικής Βίας με 154 περιστατικά και 3 θανάτους.

Πριν από 9 μήνες όταν είχαμε φέρει αυτή την έκθεση εδώ, του προηγούμενου έτους, με τα 84 περιστατικά, ο κ. Δένδιας τότε είχε καταγράψει 3 περιστατικά και ύστερα δημιούργησε το Παρατηρητήριο, από το οποίο επίσης δεν έχει βγει κάτι για την ώρα. Ταυτόχρονα στα Γρεβενά σήμερα δημοσιεύεται η έκθεση του γιατρού, μπήκαν μέσα τα ΕΚΑΜ αντί των σωφρονιστικών που έχουν την όποια εξουσιοδότηση, βασάνισαν και υπάρχουν εκθέσεις ιατροδικαστικές για τα βασανιστήρια μέσα στη φυλακή.

Όπως επίσης σε αναφορά και με τα συμβάντα στη Μανωλάδα, γνωρίζουμε όλοι μας ότι είναι κοινό μυστικό, ότι υπάρχουν δεκάδες Μανωλάδες σε όλη την Ελλάδα και δεκάδες δικογραφίες στο συγκεκριμένο χώρο οι οποίες βρίσκονται σε εκκρεμότητα τα τελευταία χρόνια. Αυτές οι μαζικές εγκληματικές ενέργειες από ορισμένους παραγωγούς εκεί, άνοιξαν το πρόβλημα, το φέρανε στην επιφάνεια παρά τις προσπάθειες απόκρυψης, επαναλαμβάνω σε πανελλαδική κλίμακα, που γίνονται αυτών των άνομων ενεργειών.

Ζητάμε και την προστασία εκτός των 32 και για τους 92 σύμφωνα με τις διεθνείς συνθήκες, δηλαδή για όλους τους εργάτες γης εκεί και όχι μόνο γιʼ αυτούς που δέχτηκαν τους πυροβολισμούς.

Σε συνθήκες κρίσης, σε δραματικές συνθήκες, που πιάνουν από τους δημόσιους υπαλλήλους με την απειλή απόλυσής τους, που βρίσκονται σε ένα ιδιότυπο καθεστώς ομηρίας από τον καθένα που θέλει να τους εκβιάσει, μέχρι αυτά τα εγκληματικά ρατσιστικά περιστατικά, οδηγούν σε μια κατάσταση που δεν έχει καμία σχέση με την απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης που δόθηκε για την έκθεση Μούιζνιεκς.

Βούτσης- δευτερολογία

Κύριε Υπουργέ γνωρίζουμε πολύ καλά, δεν είμαστε χθεσινοί και η σοφία της αριστεράς είναι πολύ μεγάλη  σε αυτά τα θέματα, ότι απʼ το  φόβο, τον αυταρχισμό και την ασυδοσία  εκ παραλλήλου με τις μνημονιακές πολιτικές θέλουν να δημιουργήσουν μια κατάσταση ανοχής και συναίνεσης μέσα στο λαό, θα απαλλαγούμε μόνο με την αντίσταση στο φόβο και με την ανατροπή αυτών των πολιτικών που οδηγούνε το λαό μας σε αυτή την κατάσταση.

Δυστυχώς όμως από την κορυφή της κυβέρνησης υπάρχει η συνεχής ενθάρρυνση και προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη αλλά και προς όλες τις ενέργειες και τις αρχές οι οποίες κατατείνουν σε ένα τέτοιο άθλιο απολογισμό ενώπιον της διεθνούς κοινής γνώμης  για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα, όπως επίσης και για έναν άθλιο απολογισμό  για ανθρώπινα δικαιώματα στο εσωτερικό της χώρας.

Όλα όσα είχαμε πει περί βασανισμών σήμερα γίνονται πλέον με την άδεια και την παρουσία ενδεχομένως και δικαστικών αρχών, διότι αυτό είπαν, ότι υπήρχε εισαγγελέας στα Γρεβενά παρών μέσα στη φυλακή και στην είσοδο των ΕΚΑΜ και  γίνονται χωρίς να ιδρώνει το αυτί κανενός. Καταλαβαίνουμε βέβαια ότι όλη η ρητορεία από την κορυφή της κυβέρνησης για επανακάταληψη των πόλεων, για τις φοβερές προσπάθειες του Ξένιου Δία που οδήγησαν τώρα σε αυτά  τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, για την  απαλλαγή όλων επί της ουσίας των φαινομένων  και των υπαιτίων για ανοχή στη ρατσιστική βία μέσα στο αστυνομικό σώμα και έξω από αυτό, για  την ενθάρρυνση της ατζέντας της Χρυσής Αυγής, όλα αυτά που έγιναν επί μήνες  που δεν μπορεί να περάσουν απαρατήρητα, οδηγούνε σε αυτούς τους απολογισμούς και στο εσωτερικό και διεθνώς. Είναι δυστύχημα που μέρος της κυβέρνησης -επαναλαμβάνω όμως στην κορυφή της- θεωρεί ότι αυτές οι μνημονιακές πολιτικές δεν μπορούν να περάσουν παρά με την όξυνση του αυταρχισμού στο λαό μας, αλλά και με την ασυδοσία πάνω σε ένα από τα πιο αδύναμα κομμάτια που υπάρχουν σε αυτόν τον τόπο  δηλαδή τους μετανάστες, τους πρόσφυγες.

Μην ψάχνουμε ύστερα με κροκοδείλια δάκρυα και με αφορμή την επέτειο της χούντας για το  ποια είναι τα χαρακτηριστικά και ποια είναι τα φαινόμενα που ενθαρρύνουν την παρουσία στη χώρα μας μιας οργάνωσης και μιας πολιτικής δύναμης που ευθέως ακόμα και χθες μας μίλησε για το καλό που είχαν οι Μεταξάδες... Δυστυχώς μέσα στο ίδιο το μυαλό ορισμένων από τους κυβερνώντες είναι ότι  ο  περιορισμός της αριστεράς, του μαζικού  κινήματος, ο περιορισμός όλων των ομάδων και ιδιαίτερα των πιο αδύναμων για να μην αντισταθούν σε αυτές τις μνημονιακές πολιτικές, μπορεί να γίνει μόνο με την ανοχή σε τέτοια ακραία εγκληματικά φαινόμενα. Και σας είπα Μανωλάδες υπάρχουν δεκάδες σε όλη την Ελλάδα απλώς εκεί έσκασε το σπυρί και βγήκε το πύον από το πώς έδρασαν αυτοί οι επιστάτες και βρίσκεται σε  ανοχή αυτή η κατάσταση. Κατά τα άλλα απελευθερώνουμε τις πόλεις από την υγειονομική βόμβα με όλη την άθλια αυτή ρητορεία η οποία επισημαίνεται και μέσα στην έκθεση του επιτρόπου και η οποία επισημαίνεται με τον πιο αυστηρό τρόπο έναντι της χώρας μας.