Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
24/04/2013

Αποσπάσματα από την ομιλία της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ –ΕΚΜ, Ρένας Δούρου, σχετικά με τις γερμανικές αποζημιώσεις

Το «νομικά δίκαιο, πολιτικά ορθό και, το κυριότερο, ηθικά επιβεβλημένο αίτημα» των οφειλών της Γερμανίας έναντι της Ελλάδας, τόνισε η Ρένα Δούρου στην πρωτολογία της κατά τη συζήτηση σχετικής Επίκαιρης Επερώτησης εξήντα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, με επικεφαλής τον Μανώλη Γλέζο.

Κατά την παρέμβασή της, η Ρένα Δούρου, υπογράμμισε μεταξύ άλλων:

•    «Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, είτε πρόκειται για την ΑΟΖ είτε για τις γερμανικές οφειλές, δεν ανακαλύπτει τα σοβαρά αυτά ζητήματα».

•    «Δεν διεκδικούμε την καταβολή των γερμανικών οφειλών για να καλύψουμε το δημόσιο χρέος».

•    «Το ελληνικό αίτημα καθίσταται ηθικά επιβεβλημένο. Ειδικά μάλιστα από τη στιγμή που είναι γνωστό ότι όλες οι άλλες χώρες – θύματα της ναζιστικής θηριωδίας, αποζημιώθηκαν. Γιατί η Ελλάδα να αποτελεί εξαίρεση;»

•    Η Ρ. Δούρου πρότεινε μια στρατηγική σε τρία σημεία: να θέσει άμεσα η ελληνική κυβέρνηση θέμα διαπραγματεύσεων προς τη γερμανική πλευρά, να ενισχύσει με ομόφωνη συστράτευσή της η Βουλή το αίτημα αυτό, ευαισθητοποιώντας τη διεθνή κοινή γνώμη, να υλοποιηθεί το αίτημα που έχει θέσει εδώ και καιρό ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ περί σύστασης Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής.

•    «Η Ελλάδα δεν επαιτεί, απαιτεί. Απαιτεί το ηθικά δίκαιο. Αυτό οφείλουν να το ξέρουν όλοι. Όπως όλοι πρέπει να ξέρουν ότι «χρέη πληρώνεις και στους εταίρους σου».

Τη στάση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, κ. Ευ. Βενιζέλου ο οποίος κατά την πρωτολογία του αναλώθηκε σε αναλύσεις για το ΦΠΑ, και τις πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων δεκαετιών, στηλίτευσε κατά τη δευτερολογία της, η Ρ. Δούρου, η οποία επεσήμανε επίσης ότι «πρόκειται για ένα εθνικό θέμα που θα πρέπει να σεβαστούμε».

•    «Δεν θα σχολιάσω ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σπατάλησε  περισσότερο χρόνο, ενδεχομένως για να παίξει στα δελτία των 8, για το ΦΠΑ και τη διαφοροποίηση του από τους υπόλοιπους κυβερνητικούς του εταίρους».

•    «Δεν θα σχολιάσω την εκλεκτικιστή του ανάλυση για το τι έγινε τις τελευταίες δεκαετίες, που στην καλύτερη περίπτωση δεν εξηγούν γιατί δεν έγινε τίποτα σε σχέση με τις οφειλές και το δάνειο που στην καλύτερη περίπτωση να οδηγούν στην δυσαρέσκεια του».

•    «Δεν θα σχολιάσω ότι εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ δεν κάναμε το ίδιο σήμερα. Θα μπορούσα με πάρα πολύ ευκολία να σχολιάσω τι ΔΕΝ έγινε και να χρησιμοποιήσω τα λόγια του κ Σαχινίδη, ο οποίος όταν ανέλαβε Υπουργός είπε ότι δεν έβρισκε καν τον σχετικό  φάκελο στο Υπουργείο του!»

•    «Το μόνο που θα σχολιάσω είναι ότι η νεότητα δεν είναι αυταξία, άρα η απαρέσκεια του κ Προέδρου του ΠΑΣΟΚ για τους νέους που βρίσκονται σήμερα εδώ μέσα μπορεί να με βρίσκει και σύμφωνη. Βεβαίως κύριε πρόεδρε δεν θεωρώ ότι και η εμπειρία και η παλαιότητα είναι αυταξία. Αυτό όμως που μπορώ να πω  είναι ότι στους νέους βουλευτές και ιδίως στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν περισσεύει αλαζονεία να κουνούν το δάχτυλο στον Μανώλη Γλέζο και να του υποδεικνύουν με ποια λίστα θα έπρεπε να κατέβει υποψήφιος».

Κλείνοντας η Ρ. Δούρου τόνισε, απευθυνόμενη στον υπουργό Εξωτερικών, κ. Αβραμόπουλο:

•    «Εμείς θα στηρίξουμε αυτές τις προτάσεις, τις οποίες έχουμε ξανακάνει και στην προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο, και θέλουμε να τις δούμε να υλοποιούνται από αύριο κ. Υπουργέ».

•    «Κλείνοντας θα κρατήσω μόνο τα λόγια του Ρίχαρντ Βάιτσεκερ, προέδρου της Δυτικής Γερμανίας, στις 8 Μαΐου του 1985 για το τέλος του Β Παγκόσμιου Πολέμου: « Όποιος δεν θέλει να θυμάται την απανθρωπιά γίνεται πάλι ευπρόσδεκτος σε νέους κινδύνους μεταδόσεως».

•    «Εμείς στον ΣΥΡΙΖΑ δεν πιστεύουμε στις συλλογικές ευθύνες, μακριά από μας οι ναζιστικές λογικές. Δεν πιστεύουμε ότι οι νέες γενιές Γερμανών κληρονόμησαν ενοχές, εμείς στο  ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ λέμε ότι αντί για ενοχές οι νέες γενιές των Γερμανών έχουν ευθύνες. Αυτές πρέπει να αναζητηθούν για να ξαναστήσουμε στα πόδια του το ευρωπαϊκό εγχείρημα, το οποίο πρέπει να βασίζεται στη Δικαιοσύνη».