Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
23/07/1998

Μήνυμα του ΣΥΝ για την επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας

23 Ιουλίου 1998

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Ο Συνασπισμός χαιρετίζει την επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας στην πατρίδα μας και όλους όσους αγωνίστηκαν κατά της επτάχρονης δικτατορίας.

Εικοσιτέσσερα χρόνια μετά, η χώρα χρειάζεται ριζικές τομές και προοδευτικές μεταρρυθμίσεις σε όλους τους τομείς που θα δώσουν ξανά ελπίδα στους πολίτες, συνοχή στην κοινωνία και αξιοπιστία στην πολιτική.

Η πτώση της χούντας και η σταθερή αποκατάσταση της Δημοκρατίας δυστυχώς δεν οδήγησαν και στην ήττα των αναχρονιστικών δομών και αντιλήψεων που εξακολουθούν να κυριαρχούν για δεκαετίες στη δημόσια ζωή, τους θεσμούς και την οικονομία. Οι βασικές πολιτικές επιλογές που προωθήθηκαν από το 1974, στο πλαίσιο της δικομματικής εναλλαγής στην κυβέρνηση, οδήγησαν την Ελλάδα στο τελευταίο σκαλί της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για να αναστραφεί αυτή η πορεία , απαιτούνται ριζοσπαστικές επιλογές ενταγμένες σε μια συνολική στρατηγική με στόχο τον προοδευτικό εκσυγχρονισμό.

Η κρίση του πολιτικού συστήματος δεν θα ξεπεραστεί με κινήσεις αναπαλαίωσής του, στο πλαίσιο του αδιέξοδου μεταπολιτευτικού σκηνικού. Είναι αναγκαία η ριζική αλλαγή του πολιτικού σκηνικού, η ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών, η ριζική αναδιάταξη των πολιτικών δυνάμεων και η αναμόρφωση του πολιτικού χάρτη της χώρας.

Μέσα από την αλλαγή του συστήματος διακυβέρνησης και των πολιτικών που ασκούνται, πρέπει να εξασφαλιστεί η οικονομική ανάπτυξη, η μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων με δικαιότερη κατανομή του εισοδήματος, η προάσπιση της ποιότητας ζωής, η χάραξη μιας διορατικής-και με ανοικτούς ορίζοντες-εξωτερικής πολιτικής, η ουσιαστική περιφερειακή αποκέντρωση.

To Γραφείο Τύπου