Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
27/07/1998

Δήλωση του Ν.Κωνσταντόπουλου για την εξωτερική πολιτική

27 Ιουλίου 1998

ΔΗΛΩΣΗ του ΠΡΟΕΔΡΟΥ του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ  NIKOY A. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ

Τα θέματα εξωτερικής πολιτικής έχουν μπει σε κρίσιμη περίοδο, εντελώς διαφορετική από τις προηγούμενες. Η κατάσταση δεν είναι εύκολη ούτε το κλίμα εποικοδομητικό, με την Ελλάδα να μην αξιοποιεί καμμία διπλωματική πρωτοβουλία. Η κυβέρνηση αδρανεί και παλινωδεί. Από την υπεραισιοδοξία και τη στάση αναμονής για την πρωτοβουλία των ΗΠΑ και τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στον εκνευρισμό για το αδιέξοδο και τις πιέσεις που δέχεται πανταχόθεν.

Η χαμένη στρατηγική της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, βρίσκεται αντιμέτωπη με τη διαρκή κλιμάκωση της έντασης. Εξωτερική πολιτική δεν γίνεται με κυβερνητική διγλωσσία για κομματικές και εσωτερικές σκοπιμότητες. Δεν γίνεται ούτε με αντιφατικές δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων που άλλοτε τρίζουν τα δόντια κι άλλοτε ζητούν κατανόηση. Οι Έλληνες πολίτες δεν ανακάλυψαν μόλις σήμερα ότι οι ΗΠΑ χαρίζονται στην Τουρκία και πιέζουν την Ελλάδα. Ούτε, κατάλαβαν, ξαφνικά, ότι η διεθνής ασυλία υποθάλπει την Τουρκική προκλητικότητα. Ο ελληνικός λαός περιμένει από τις κυβερνήσεις όχι φραστικές εξάρσεις για τα γνωστά και προκλητικά δεδομένα, αλλά πολιτικούς χειρισμούς και διπλωματικές κινήσεις, για να μη βρίσκεται η χώρα διαρκώς κάτω από ετεροβαρείς πιέσεις και απειλές τετελεσμένων.

Οι S-300 αποτελούν την αφορμή για να κλιμακωθεί από την Τουρκία και τις ΗΠΑ μια πολιτικο - διπλωματική πίεση σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είναι βάσιμες οι εκτιμήσεις οτι η πίεση θα κλιμακωθεί, για να εκβιαστούν νέες ρυθμίσεις εφ' όλης της ύλης σε Κύπρο και Αιγαίο. Οσο ποτέ άλλοτε χρειάζεται ενημέρωση , συνεννόηση, στρατηγικός σχεδιασμός, πολιτικές πρωτοβουλίες, σταθερότητα, ψυχραιμία κι αποφασιστικότητα. Η κυβέρνηση έχει την ευθύνη να εξηγήσει για το πώς φθάσαμε ως εδώ και για το τί σχεδιάζει, ώστε να μην άγεται και φέρεται η χώρα μεταξύ εφησυχασμών, προκλήσεων, δηλώσεων και τετελεσμένων. Τι άλλο περιμένει η κυβέρνηση για να βγεί από την εσωστρέφεια και την αυταρέσκειά της, ενημερώνοντας τα κόμματα και τον ελληνικό λαό για το τί γίνεται πίσω από το σκηνικό της επικίνδυνης έντασης και τί έχει σχεδιάσει κι αποφασίσει.

To Γραφείο Τύπου