Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
18/04/2013

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ-ΠΡΟΣΘΗΚΗ στην πρόταση νόμου Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας: «Ίδρυση Εθνικού Ταμείου Αλληλεγγύης Γενεών» -- Επιδότηση ανεργίας εποχιακά απασχολούμενων

Α. ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Σύμφωνα με το 39 του μνημονιακού νόμου 3986/2011 για τις προϋποθέσεις επιδότησης, που εξειδικεύει εγκύκλιος του ΟΑΕΔ, η διάρκεια της επιδότησης εξαρτάται από τις μέρες επιδότησης του ανέργου κατά την προ της 01.01.2013 τετραετία, που δεν μπορούν να ξεπερνούν τις 450 ημέρες και από 01.01.2014 τις 400 ημέρες. Τούτο σημαίνει ότι πάρα πολλοί άνεργοι θα πάρουν κατά πολύ μειωμένο σε διάρκεια επίδομα ανεργίας, ίσως και καθόλου προϊόντος του χρόνου.

    Την ώρα που ο αριθμός των ανέργων έχει φτάσει στο 1,5 εκατομμύριο και οι προβλέψεις όλων των ειδικών μιλούν για περαιτέρω αύξησή τους, ο μνημονιακός νόμος 3986/2011 για τις προϋποθέσεις επιδότησης αφήνει ουσιαστικά χωρίς επίδομα ανεργίας χιλιάδες εργαζόμενους, που χάνουν τη δουλειά τους καθώς η κρίση βαθαίνει. Το μέτρο θίγει ιδιαίτερα τους εποχιακά εργαζόμενους, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων έχει ήδη συμπληρώσει, όπως είναι λογικό, το όριο των 450 ημερών, διότι εργάζονται ορισμένους μήνες του έτους και επιδοτούνται κάθε χρόνο, ανάλογα με τα ένσημά τους για τους υπόλοιπους.

    Πρόκειται για μέτρο εξαθλίωσης των ανέργων, για καταστροφική ρύθμιση όσον αφορά τον οικογενειακό προϋπολογισμό χιλιάδων εποχιακά εργαζομένων, που φέρνει σε απόγνωση χιλιάδες υπαλλήλους που στηρίζουν την –κατά δήλωση της ίδιας της Κυβέρνησης - «βαριά βιομηχανία» της χώρας μας, τον Τουρισμό. Σε περιοχές της Ελλάδας, όπως η Κρήτη, η Κέρκυρα, τα Επτάνησα, τα Δωδεκάνησα, όπου ο τουρισμός αποτελεί την κυριότερη οικονομική και επαγγελματική δραστηριότητα, οι εργαζόμενοι βιώνουν τη μείωση των εισοδημάτων τους, ως αποτέλεσμα των μνημονιακών μέτρων και της συρρίκνωσης της τουριστικής περιόδου.

Β. ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ-ΠΡΟΣΘΗΚΗ

Άρθρο 1

«Στο τέλος της παραγράφου 8 του άρθρου 39 του Κεφαλαίου ΣΤ΄ του Ν.3986/2011 προστίθεται νέα παράγραφος ως εξής: Της ανωτέρω ρύθμισης εξαιρούνται οι εποχιακά εργαζόμενοι».

Οι προτείνοντες βουλευτές

Στρατούλης Δημήτρης

Γάκης Δημήτρης

Διακάκη Μαρία

Ζερδελής Ιωάννης

Θεοπεφτάτου Αφροδίτη

Κοντονής Σταύρος

Κριτσωτάκης Μιχάλης

Πετράκος Αθανάσιος

Σαμοϊλης Στέφανος

Συρμαλένιος Νικόλαος