Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
18/04/2013

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ-ΠΡΟΣΘΗΚΗ στην πρόταση νόμου Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας: «Ίδρυση Εθνικού Ταμείου Αλληλεγγύης Γενεών» -- Διασφάλιση της λειτουργίας του Εθνικού Κέντρου Αποκατάστασης

Α. ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Με το Ν. 3868/2010, άρθρο 8, παρ. 17 (ΦΕΚ 129Α), το Εθνικό Ίδρυμα Αποκατάστασης Αναπήρων (Ε.Ι.Α.Α.) μετονομάστηκε σε «Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης» (Ε.Κ.Α.) και μετατράπηκε από Μονάδα Κοινωνικής Φροντίδας σε «Ειδικό Νοσοκομείο του Ε.Σ.Υ.».

Με το δεύτερο εδάφιο της ιδίας παραγράφου δόθηκε εξουσιοδότηση για την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος μετά από πρόταση των Υπουργών Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Εσωτερικών, Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για τη ρύθμιση των αναγκαίων οργανωτικών θεμάτων και ζητημάτων  προσωπικού.

Τον Ιούλιο του 2011 η τότε πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, προτού εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα της ανωτέρω διάταξης και προτού ολοκληρωθεί η διαδικασία μετάβασης του ΕΚΑ από το σύστημα Κοινωνικής Φροντίδας στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, με την απόφαση Υ4α/οικ. 84627/ΦΕΚ1681ΤΒ΄/28-7-2011 προχώρησε στη διασύνδεση του ΕΚΑ με το Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών ΓΝΑ «ΚΑΤ».

Η διασύνδεση του ΕΚΑ με το ΓΝΑ «ΚΑΤ» πριν ρυθμιστούν τα αναγκαία οργανωτικά θέματα λειτουργίας του είχε ως αποτέλεσμα να μην εγκριθεί ο προϋπολογισμός του ΕΚΑ για το έτος 2012. Τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στη λειτουργία του Κέντρου συνεχίζονται και το έτος 2013, καθόσον το ΕΚΑ λειτουργεί ακόμα με Οργανισμό της Πρόνοιας.

Με την παρούσα τροπολογία προτείνεται η δυνατότητα έκδοσης του οργανισμού λειτουργίας του Εθνικού Κέντρου Αποκατάστασης με κοινή υπουργική απόφαση, και όχι με τις χρονοβόρες διαδικασίες του Π.Δ.

Β. ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ-ΠΡΟΣΘΗΚΗ

Το δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 17 του άρθρου 8 του Ν. 3868/10 (129Α΄) αντικαθίσταται ως εξής: «Με κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Υγείας, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Οικονομικών εκδίδεται ο οργανισμός του, ρυθμίζονται όλες οι αναγκαίες μεταβολές λόγω της υπαγωγής στο νέο νομοθετικό καθεστώς καθώς και όλα τα θέματα οργάνωσης και λειτουργίας του, κατʼ εφαρμογή των διατάξεων που ισχύουν για τα νοσοκομεία του ΕΣΥ».

Οι προτείνοντες βουλευτές

Κουρουμπλής Παναγιώτης

Στρατούλης Δημήτριος

Ξανθός Ανδρέας

Αγαθοπούλου Ειρήνη-Ελένη

Ζαχαριάς Κωνσταντίνος

Ζερδελής Ιωάννης

Καραγιαννίδης Χρήστος

Κυριακάκης Βασίλειος

Μιχαλάκης Νικόλαος

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Μπόλαρη Μαρία

Σταθάς Ιωάννης

Χαραλαμπίδου Δέσποινα