Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
19/04/2013

Δήλωση του Βουλευτή Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου, για την εκδήλωση μνήμης του Ολοκαυτώματος της Κερασιάς τον Απρίλη του 1944

«Η εκδήλωση που διοργανώνει το Κέντρο Ιστορίας Πολιτισμού Κερασιάς και ο Πολιτιστικός-Εξωραϊστικός Σύλλογος Κερασιωτών Πηλίου, υπό την αιγίδα του Δήμου Ρήγα Φεραίου, την Κυριακή 21 Απριλίου 2013 στην Κερασιά, αποτελεί μια εκδήλωση μνήμης και τιμής στον αγώνα του ελληνικού λαού ενάντια στους Γερμανούς κατακτητές και στα θύματα της Ναζιστικής θηριωδίας.

Η Κερασιά κατά την διάρκεια της Εθνικής Αντίστασης ήταν χώρος συγκέντρωσης, διοχέτευσης προς άλλες κατευθύνσεις ανταρτών, αλλά και η έδρα της διοίκησης του ηρωικού 54ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ Πηλίου.

Επίσης στην Κερασιά είχαν εγκατασταθεί το αναρρωτήριο, τα μαγειρεία, η Συμμαχική Αποστολή, η Επιμελητεία, τα πρώτα συνεργεία επισκευής όπλων. Όλοι οι κάτοικοι του χωριού βοηθούσαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τον αγώνα, όπως και ο ηγούμενος της Μονής Φλαμπουρίου.

Η ανάπτυξη της σπουδαίας αυτής αντιστασιακής δράσης στην Κερασιά Πηλίου ανάγκασε τους Γερμανούς κατακτητές να πραγματοποιήσουν από 28/03/1944 έως 04/04/1944 εκκαθαριστικές επιχειρήσεις, προκαλώντας παρανάλωμα του πυρός στο χωριό με απώλεια πολλών ανθρώπινων ψυχών και δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο το πρόσωπο της φασιστικής και ναζιστικής λογικής.

Άλλο ένα ολοκαύτωμα προστέθηκε στα τόσα άλλα που έχουν προκληθεί από τον φασισμό.

Η μάχη στη Κερασιά θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες που έγιναν σε Θεσσαλικό έδαφος μεταξύ Ανταρτών και Γερμανών.

Σήμερα οι κάτοικοι της Μαγνησίας, της Ελλάδας τιμούν τους ήρωες εκείνης της εποχής που η δράση τους για εθνική ανεξαρτησία, δικαιοσύνη, ισότητα, αποτελεί το καλύτερο παράδειγμα ιδίως για την νέα γενιά.

ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΣΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ.»                      

To Γραφείο Τύπου