Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
03/08/1998

Εντεινόμενη κινητικότητα για τους S-300 και το Κυπριακό

3 Αυγούστου 1998

ΔΗΛΩΣΗ του Προέδρου του Συνασπισμού Ν.Κωνσταντόπουλου

Με αφορμή τη εντεινόμενη κινητικότητα για τους S-300 και το Κυπριακό.

Ο ελληνικός λαός δεν ζεί κάπου αλλού, σε αυτήν την χώρα ζεί και δικαιούται να ξέρει τι απεργάζεται το διπλωματικό-πολιτικό παρασκήνιο για το Κυπριακό, τα Ελληνοτουρκικά και το Αιγαίο.

Η κυβέρνηση του κ.Σημίτη παριστάνει την αμέριμνη και αυτάρεσκη για τους χειρισμούς της, την ώρα που γνωρίζει ότι με δική της ευθύνη έχει οδηγήσει την χώρα στο εκβιαστικό δίλημμα: ή να υποχωρήσει, με οδυνηρές συνέπειες, για Κύπρο και Ελλάδα, ή να επιμείνει, για λόγους σκοπιμότητας, με εξίσου οδυνηρά ενδεχόμενα .

Τέτοιες πρακτικές στη εξωτερική πολιτική αποτελούν διεθνές παράδειγμα προς αποφυγή.

Η χαμένη στρατηγική της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, δεν αναπληρώνεται με δηλώσεις, συνεντεύξεις, γεύματα και συναντήσεις διαφόρων κυβερνητικών στελεχών με αμερικανούς και άλλους αξιωματούχους. Ούτε, βεβαίως, με φραστικές εξάρσεις της στιγμής και πολιτικές αναδιπλώσεις.

Καλώ τον κ.Σημίτη να εξηγήσει, αμέσως, το πώς φτάσαμε ως εδώ και το τι σχεδιάζει, ώστε να μην άγεται και φέρεται , η χώρα μεταξύ εφησυχασμών, προκλήσεων, δηλώσεων και τετελεσμένων .

Από τα τέλη Αυγούστου θα βγούν στο προσκήνιο, όσα σήμερα διακινούνται στο παρασκήνιο.

Καλώ τον κ.Σημίτη να ενημερώσει αμέσως τα κόμματα . Όσα εγκυμονούνται και εξελίσσονται στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, επιβάλλουν όσο ποτέ, την άμεση σύσκεψη των κομμάτων υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το αναγκαίο πλαίσιο εθνικής στρατηγικής και πολιτικής συνεννόησης .

To Γραφείο Τύπου