Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
03/08/1998

ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΔΑΣΩΝ

Αναφερόμενο στις συνεχιζόμενες πυρκαγιές δασών, το Γραφείο Τύπου του ΣΥΝ τονίζει:

Η Ελλάδα καίγεται σταθερά και εκ του ασφαλούς. Κανένα σχέδιο ετοιμότητας που να προλαμβάνει και να μειώνει τις συνέπειες της καταστροφής, δεν υπάρχει.

Κάθε καλοκαίρι αφανίζεται ο δασικός πλούτος της χώρας , χωρίς η οδυνηρή αυτή εμπειρία να έχει οδηγήσει στον σχεδιασμό και στην εφαρμογή αποτελεσματικών μέτρων δασοπροστασίας. Αυτή είναι η εγκληματική ευθύνη όλων των κυβερνήσεων και της σημερινής. Η έλλειψη κρατικής ετοιμότητας, η απουσία συντονισμού, η τραγική ανεπάρκεια σε υποδομές, μέσα και εκπαίδευση, το έλλειμμα οικολογικής ευαισθησίας , η αλλοπρόσαλλη νομοθεσία και οι διαβλητές κυβερνητικές επιλογές στον τομές των χρήσεων γής, των καταπατήσεων και της οικοπεδοποίησης, πολλαπλασιάζουν τις τεράστιες ζημιες και ενθαρρύνουν τα οργανωμένα κυκλώματα συμφερόντων.

Η κυβέρνηση οφείλει να καταλάβει ότι έχει ευθύνες για την τραγική έλλειψη προετοιμασίας και ετοιμότητας. Καίτοι προειδοποιήθηκε, με τον πιο οδυνηρό τρόπο, από τις μέχρι σήμερα καταστροφές, περιορίζεται στις αυτάρεσκες δηλώσεις ή στις εμπρηστικές ανακοινώσεις του Υπουργού Γεωργίας, μπροστά στα αποκαίδια και τις ανθρώπινες θυσίες.

Η κυβέρνηση έχει, πρόσθετες ευθύνες, γιατί, έστω και αργά δεν συγκλονίζεται . Απεναντίας προσπαθεί να συγκαλύψει και να μεταθέσει τις ευθύνες στον καιρό και στις διάφορες υπηρεσίες.

Επιβάλλεται άμεση κα έκτακτη δράση των διαφόρων κρατικών υπηρεσιών , της αυτοδιοίκησης, των οικολογικών οργανώσεων και των κινήσεων πολιτών, για την εφαρμογή επείγοντος σχεδίου πρόληψης και αντιμετώπισης του προβλήματος, το οποίο δεν τελειώνει και κάθε τόσο αρχίζει από την αρχή.

Η κυβέρνηση οφείλει, έστω και στο επίπεδο του συμβολισμού , να επιδείξει ευαισθησία και ευθύνη . Να προωθήσει σε διακομματικό και εθνικό πλαίσιο την άμεση εφαρμογή ειδικού σχεδίου ετοιμότητας, με έμφαση στην παρατήρηση, επιτήρηση , πρόληψη αλλά και στην εσπευσμένη εξασφάλιση μέσων, για να μην ζούμε περιμένοντας την επόμενη καταστροφή, και οι υπεύθυνοι για την σημερινή παράλυση να παραιτηθούν!

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου