Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
04/08/1998

Συνάντηση Ν.Κωνσταντόπουλου με Προέδρους Δικηγορικών Συλλόγων Αθηνών-Θεσ/νίκης

Συνάντηση του Ν.Κωνσταντόπουλουμε τους Προέδρους των Δικηγορικών ΣυλλόγωνΑθηνών και Θεσσαλονίκης.

Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Ν.Κωνσταντόπουλος συναντήθηκε σήμερα με τους Προέδρους των Δικηγορικών Συλλόγων Αθηνών και Θεσσαλονίκης.
Μετά το τέλος της συνάντησης ο Πρόεδρος του Συνασπισμού δήλωσε:

"Συζητήσαμε με τους Προέδρους των Δικηγορικών Συλλόγων Αθηνών και Θεσσαλονίκης, τον κ. Αντ. Ρουπακιώτη και τον κ. Γ.Ιγνατιάδη ζητήματα που αφορούν τη Δικαιοσύνη, την οργάνωσή της και τη λειτουργία της, με αφορμή το θρυλούμενο πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Ένα αόρατο πολυνομοσχέδιο, περί του οποίου πολλά λέγονται αλλά για το οποίο το Υπουργείο Δικαιοσύνης δεν ενημερώνει υπεύθυνα τους δικηγορικούς συλλόγους, τους συλλόγους των δικαστών, τα κόμματα και την ελληνική κοινωνία.

Επί των απόψεων που έχουν δει το φως της δημοσιότητας επεσήμανα εκ μέρους του Συνασπισμού την έντονή αντίθεση του ΣΥΝ στην αντιθεσμική μεθόδευση της κυβέρνησης, η οποία παρατηρείται και σ' αυτή την περίοδο του καλοκαιριού. Επι μέρους υπουργοί της κυβέρνησης καταθέτουν σημαντικά πολυνομοσχέδια στα θερινά τμήματα. Αυτή η πρακτική είναι αντιθεσμική, βλάπτει την ορθή λειτουργία της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και μεγαλώνει το έλλειμμα αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος διακυβέρνησης.

Επί των απόψεων που αποδίδονται στο Υπουργείο Δικαιοσύνης ως προς την ουσία του πολυνομοσχεδίου, πρόκειται για ένα πολυνομοσχέδιο που είναι μνημείο προχειρότητας και αυταρχισμού, που ουσιαστικά δεν στηρίζει το πραγματικό συμφέρον της Δικαιοσύνης, των λειτουργών της, το πραγματικό συμφέρον των πολιτών, αλλά απεναντίας διακανονίζει θέματα με εμφανές το κριτήριο της προσωπικής αλλά και της κομματικής κυβερνητικής σκοπιμότητας. Επιβάλλεται να επισημάνω ότι η πρακτική αυτή είναι διπλά βλαπτική για την πολιτική ζωή του τόπου. Δεν μπορεί ο οιοσδήποτε υπουργός να καταργεί από τον επιβαλλόμενο κοινωνικό και πολιτικό διάλογο φορείς που αντιμετωπίζουν προβλήματα στον αντίστοιχο τομέα της ευθύνης τους, δεν μπορεί ο Υπουργός Δικαιοσύνης να καταργεί τους δικηγορικούς συλλόγους ως συνομιλητές του ούτε τις ενώσεις των δικαστών. Επίσης, είναι αναγκαίο, επιτέλους, να υπάρξει φραγμός σ΄ αυτή την αντιθεσμική, αντικοιβουλευτική πρακτική της προώθησης σημαντικών πολυνομοσχεδίων στην περίοδο του καλοκαιριού.

Ο Συνασπισμός, όταν κατατεθεί επισήμως το νομοσχέδιο από πλευράς Υπουργού Δικαιοσύνης, θα διατυπώσει και συγκεκριμένες απόψεις. ΄Ηδη πάντως επισημαίνει ότι αυτά που δημοσιοποιούνται και δεν διαψεύδονται εκ μέρους του Υπουργού Δικαιοσύνης είναι και αντιφατικά και πρόχειρα και επιζήμια".

To Γραφείο Τύπου