Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
04/08/1998

ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ

Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για τις πυρκαγιές στην Αττική τόνισε:

Γύρω μας συντελείται μια τεράστια οικολογική καταστροφή, που κάνει την Ελλάδα του 2000 ανάπηρη χώρα. Η κυβέρνηση πρέπει να συνέλθει, να ταρακουνηθεί, να ξεκολλήσει επιτέλους την προσοχή της από τους δείκτες των Χρηματιστηρίων και να ασχοληθεί με αυτή την τραγική μείωση της εθνικής περιουσίας και τον σοβαρό περιορισμό της ζωής μας της ίδιας. Υπάρχει μεγάλη καταστροφή και την ίδια ώρα υπάρχει εγκληματική έλλειψη μέσων. Και κοντά σε όλα αυτά υπάρχει τραγικό έλλειμμα ευθιξίας. Ευθιξίας τόσο για την ανάληψη των ευθυνών όσο και για την προώθηση διορθωτικών κινήσεων. Εχει ευθύνες η κυβέρνηση γιατί με την στάση της δείχνει την εικόνα μιας παράλυτης πολιτείας, που το μόνο που ξέρει να κάνει είναι να θρηνολογεί ή να αντιδικεί πάνω στα αποκαϊδια της καταστροφής και των ανθρώπινων θυσιών.΄Εστω και τώρα επιβάλλεται άμεση κινητοποίηση και ενεργοποίηση. Γιατί το πρόβλημα δεν τελειώνει. Ξαναρχίζει από την αρχή. και πρέπει από δω και πέρα να προβλέψουμε και να προλάβουμε άλλες, αντίστοιχες, ανεπανόρθωτες και καθοριστικές καταστροφές.

Χρειάζεται επομένως τούτη την ώρα να υπάρξει πολύπλευρη κινητοποίηση, ώστε:

1) Να προωθηθεί άμεσο σχέδιο ετοιμότητας από δω και πέρα, τόσο του κράτους και των υπηρεσιών, όσο και των αντίστοιχων φορέων,

2) Να εξασφαλιστούν οι πόροι και τα μέσα για ένα διαδημοτικό, διανομαρχιακό δίκτυο φύλαξης, επιτήρησης, πρόληψης και καθαρισμού των δασών.

3) Να υπάρξει άμεση διάθεση πόρων και εξεύρεση σύγχρονων μέσων, έστω και με ενοικίαση, προκειμένου να ανταποκριθούμε στις αυξημένες απαιτήσεις ως κοινωνία και ως χώρα για την αντιμετώπιση των καταστροφών.

4) Να υπάρξει άμεση κατάρτιση και υποβολή πρότασης για έκτακτη χρηματόδοτηση στην Ευρωπαϊκή ΄Ενωση, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες των εκτεταμένων καταστροφών και να προωθηθούν πολύπλευρες δραστηριότητες αναδάσωσης και προστασίας από δω και πέρα.

5) Να υπάρξει ταχύτατη προώθηση στο θεσμικό επίπεδο όλων των προβλέψεων για το κτηματολόγιο και τον καθορισμό των χρήσεων γης και άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου που είναι κατατεθειμένο και λειτουργεί εμπρηστικά, ενθαρρύνοντας τα κυκλώματα συμφερόντων,

6) Να προωθηθεί η λειτουργία ενιαίου φορέα δασοπροστασίας στο πλαίσιο των ρυθμίσεων που έχουν αποφασιστεί ομόφωνα από την Βουλή στο πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής του 1995. Είναι ρεαλιστικές και μπορούν να μπουν σε υλοποίηση αμέσως και παραμένουν στο συρτάρι σε πείσμα της λογικής και επίσης σε πείσμα της αγωνίας των πολιτών που βλέπουν γύρω τους να χορεύουν διαρκώς οι φλόγες, καταστρέφοντας τη δημόσια περιουσία, την ώρα που η πολιτεία αδρανεί και μετατρέπεται σε θεατή όλων αυτών των καταστροφών.

To Γραφείο Τύπου