Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
01/04/2013

Ανακοίνωση του τμήματος Παιδείας ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για τη συνάντηση των Προέδρων Συμβουλίων

H πραγματοποιηθείσα συνάντηση των Προέδρων και Αναπληρωτών Προέδρων των Συμβουλίων Ιδρυμάτων, σηματοδοτεί ένα ακόμα βήμα στην ολιγαρχική μετάλλαξη των Πανεπιστημίων σε βάρος της  δημοκρατικής ύπαρξης και ζωής τους.

Ο χώρος της συνάντησης, το Υπουργείο Παιδείας υπήρξε συμβολικός. Ο μόνος συμβατός με την φύση των νέων ολιγαρχικών θεσμών  τόπος συνάντησης,  δεν ήταν μόνο εξωπανεπιστημιακός, αλλά κατ' εξοχήν συμβολικός της κατάργησης της δημοκρατικής αυτονομίας των Πανεπιστημίων.

Η “άτυπη” Ημερήσια Διάταξη της συνάντησης αναδεικνύει μια νέα θεσμική εκτροπή. Οι Πρόεδροι των Συμβουλίων αναλαμβάνουν de facto  όσα δεν νομιμοποιούνται: την εκπροσώπηση των Πανεπιστημίων, τον συντονισμό των ιδρυμάτων για ζητήματα ακαδημαϊκής λειτουργίας και οργάνωσης – λογοδοτώντας μόνο στον εαυτό τους και στο Υπουργείο Παιδείας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ προτάσσει την ανάγκη της αποκατάστασης και διεύρυνσης της συλλογικής και δημοκρατικής συγκρότησης των ΑΕΙ, της θεσμοθέτησης λειτουργιών λογοδοσίας προς το σύνολο της Πανεπιστημιακής κοινότητας έτσι ώστε με την συνταγματική εγγύηση του άρθρου 16 να υπηρετούνται οι μορφωτικές ανάγκες της κοινωνίας.

Τμήμα Παιδείας