Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
01/04/2013

Κοινή δήλωση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Π. Κουρουμπλή, Δ. Στρατούλη και Χ. Καραγιαννίδη σχετικά με την αντικανονική σύνθεση της Ειδικής Επιστημονικής Γνωμοδοτικής Επιτροπής για την πιστοποίηση αναπηρίας του Υπουργείου Εργασίας

Τη στιγμή που, με ευθύνη των κυβερνήσεων των τελευταίων τριών χρόνων, πάνω από 60.000 πρόσωπα με αναπηρία παραμένουν «όμηροι» στις λίστες αναμονής για εξέταση από τα περίφημα ΚΕΠΑ, και ενόψει της επανεξέτασης των περίπου 500.000 προσώπων με αναπηρία πάνω από 67% που δικαιούνται φορολογική απαλλαγή, αλγεινή εντύπωση προκαλεί η σύνθεση της Ειδικής Επιστημονικής Γνωμοδοτικής Επιτροπής του Υπουργείου Εργασίας για την πιστοποίηση αναπηρίας.

Συγκεκριμένα, και ενώ σύμφωνα με το άρθρο 7 του ν.3863/2010 στην εν λόγω Επιτροπή έχει ανατεθεί συγκεκριμένη επιστημονική εργασία που  συνεπάγεται ότι θα έπρεπε να απαρτίζεται από έγκριτους επιστήμονες, παρατηρείται το παράδοξο φαινόμενο να μετέχουν σε αυτήν πολιτικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες όπως π.χ. ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων και ο Διοικητής του ΙΚΑ.  Εάν συνυπολογισθεί και το άρθρο 28 του ν. 4038/2012, σύμφωνα με το οποίο ο Ενιαίος Πίνακας Προσδιορισμού Ποσοστών Αναπηρίας αναθεωρείται μετά από πρόταση της Διεύθυνσης Αναπηρίας του ΙΚΑ, γίνεται αντιληπτό πως υπηρεσιακοί παράγοντες που προτείνουν την αναθεώρηση του Ενιαίου Πίνακα λαμβάνουν μέρος στην Ειδική Επιστημονική Επιτροπή, με συνέπεια να μη διασφαλίζεται η απαιτούμενη ανεξαρτησία και αμεροληψία.

Δεδομένου, μάλιστα, ότι στις αρμοδιότητες της Ειδικής Επιτροπής συμπεριλαμβάνεται ο καθορισμός των παθήσεων για τις οποίες η διάρκεια της αναπηρίας των ασφαλισμένων καθορίζεται επʼ αόριστον σύμφωνα με το άρθρο 16 του ν. 3846/2010, θεωρούμε επιβεβλημένο να απαρτίζεται από έγκριτους και αδιαμφισβήτητου κύρους επιστήμονες, προκειμένου η αξιολόγηση και πιστοποίηση της αναπηρίας να είναι πλήρως αντικειμενική, επιστημονικά τεκμηριωμένη και να μην υπακούει στην οικονομική συγκυρία.  

To Γραφείο Τύπου