Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
10/08/1998

Οι πληγείσες από τις καταστροφικές πυρκαγιές περιοχές της Κορίνθου

Τιςπληγείσες από τις καταστροφικές πυρκαγιέςπεριοχές Περαχώρα και Λίμνη Ηραίου της Κορίνθουεπισκέφθηκε ο Πρόεδρος του ΣΥΝ ΝίκοςΚωνσταντόπουλος.

Στην Περαχώρα ο Πρόεδρος του ΣΥΝ συμμετείχε σε ευρεία ανοικτή σύσκεψη με τον Δήμαρχο Λουτρακίου Περαχώρας, τον αναπληρωτή Δασάρχη, την Επιτροπή των πληγέντων, τους φορείς και τους κατοίκους. Ενημερώθηκε για την έκταση των καταστροφών και τα άμεσα μέτρα προστασίας της περιοχής.

Στη συνέχεια επισκέφθηκε τον Πυροσβεστικό Σταθμό της Κορίνθου όπου ενημερώθηκε από τη Διοίκηση για την κατάσταση και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Στη Νομαρχία Κορινθίας ο Πρόεδρος του ΣΥΝ είχε διεξοδική και πλήρη ενημέρωση για τα προβλήματα και τα μέτρα που έλαβε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση για την αντιμετώπιση των καταστροφών και την εξασφάλιση πρόσθετων μέτρων επιτήρησης και φύλαξης των δασών της Κορίνθου.

Σε συνέντευξη Τύπου ο Νίκος Κωνσταντόπουλος τόνισε:

Οι καταστροφές είναι τρομακτικές, όπως τρομακτικές είναι και οι πολιτικές ευθύνες. Φαίνεται, όμως, ότι για ορισμένους ανευθυνοϋπεύθυνους η πιο μεγάλη αξία είναι η ζεστασιά της καρέκλας τους.

Η προστασία του δάσους δεν αρχίζει όταν εκδηλωθεί η φωτιά. Και η καταστροφή δεν τελειώνει μόλις σβήσει η φωτιά. Η φωτιά είναι η αρχή του κακού.

Οι περιοχές που χτυπήθηκαν από την πυρκαγιά είναι ρημαγμένες. Τραγικό δείγμα η Κορινθία, η Περαχώρα, το Σοφικό.

Στην περιοχή της Κορινθίας το μέγεθος των ζημιών είναι ανυπολόγιστο. Προέχει, βεβαίως, αυτήν την ώρα η άμεση καταγραφή των ζημιών, η πλήρης αποζημίωση των παθόντων, η άμεση έναρξη των αντιδιαβρωτικών, αντιπλημμυρικών έργων, αλλά και των έργων για την αναδάσωση των κατεστραμμένων περιοχών. Προς αυτήν την κατεύθυνση η κυβέρνηση οφείλει να προωθήσει τα ομόφωνα ψηφίσματα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, με αιτήματα συγκεκριμένα και ρεαλιστικά. Γι' αυτό και αποτελεί πρόσθετη αξίωση πολιτικής αξιοπιστίας να σταματήσει το ατελείωτο κουβεντολόι περί αιτίων και υποσχέσεων που κάνουν οι διάφοροι συναρμόδιοι και αναρμόδιοι μεταξύ τους υπουργοί και να προωθηθεί η υλοποίηση άμεσων και συγκεκριμένων μέτρων.

Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση μπορεί να παίξει ρόλο συντονιστή στην υλοποίηση μιας εφαρμοσμένης πολιτικής δασοπροστασίας. Αρκεί να της δοθούν οι αρμοδιότητες, τα κονδύλια, η ευθύνη του συντονισμού και τα σύγχρονα και επαρκή μέσα.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι σε ακτίνα 100 χιλιομέτρων από την Αθήνα, έμειναν αδρανή και δεν μπόρεσαν να αξιοποιηθούν μηχανικά μέσα άμεσης αποτελεσματικότητας, ακριβώς γιατί η νομοθετική και πολιτική αναρχία δεν επέτρεψε στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση να πάρει την ευθύνη αξιοποίησής τους.

Τέλος αποτελεί στοιχειώδες δείγμα πολιτικού φρονιματισμού και κοινωνικής ευθύνης, έστω εκ των υστέρων, να αποσύρει αμέσως η κυβέρνηση το αντισυνταγματικό κι εμπρηστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Γεωργίας.

Η σιωπή της κυβέρνησης και η εμμονή της στο διαβλητό αυτό νομοσχέδιο παρά τις βιβλικές καταστροφές και τις ανυπολόγιστες θυσίες σε ανθρώπινες ζωές και εθνικό πλούτο, αποτελεί δείγμα πολιτικού αυταρχισμού και προκλητικής ανευθυνότητας.

To Γραφείο Τύπου