Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
18/08/1998

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ στις πυρόπληκτες περιοχές του Ν.Μεσσηνίας

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ στιςπυρόπληκτες περιοχές του Νομού Μεσσηνίας

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος πραγματοποίησε, χθες και σήμερα, διήμερη περιοδεία στις πυρόπληκτες περιοχές του νομού Μεσσηνίας.

Χθες (Δευτέρα 17/8) επισκέφθηκε τον δήμο Μελιγαλά και τις κοινότητες Φίλια, Βαλύρα, Ανθούσα, Λάμπαινα, Αρσινόη, Μαυρομάτι.

Σήμερα (Τρίτη 18/8) ο Πρόεδρος του ΣΥΝ συνοδευόμενος από τον Διευθυντή Δασών του νομού Μεσσηνίας επισκέφθηκε τις πληγείσες από την πυρκαγιά περιοχές του Ταϋγέτου, στα χωριά Νέδωνα, Αλαγονία, Πηγές, Αρτεμησία

Ακολούθως πραγματοποιήθηκε ευρεία ανοικτή σύσκεψη στη νομαρχία Μεσσηνίας με την παρουσία του Νομάρχη, του δημάρχου Καλαμάτας, του Αρχηγού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας του Νομού, του Διευθυντή Δασών, της Διευθύντριας Γεωργίας και Αγροτικής Οικονομίας, των κοινοταρχών των πληγεισών περιοχών και των φορέων του νομού.

Ο Νίκος Κωνσταντόπουλος ενημερώθηκε για τις καταστροφές και τα προβλήματα στην αποκατάσταση και την προστασία του δάσους του Ταϋγέτου και των γεωργικών και κτηνοτροφικών δραστηριοτήτων των κατοίκων των πυρόπληκτων περιοχών.

Μετά την ενημέρωση ο Πρόεδρος του ΣΥΝ σε συνέντευξη Τύπου τόνισε:

"Καταστροφές, όπως αυτές στη Μεσσηνία, μικραίνουν τον ορίζοντα της ζωής, φτωχαίνουν τον τόπο. Οι συνέπειες, στον Ταϋγετο, στον δήμο Ιθώμης και σε άλλα χωριά είναι βιβλικές. Ο Ταύγετος δεν θα ξαναγίνει όπως πριν, περιοχές ολόκληρες ζουν με την αγωνία της πλημμύρας, γεωργοί και κτηνοτρόφοι χάσανε τα μοναδικά στηρίγματα που είχαν για εισόδημα. Οι ζημιές δεν είναι στιγμιαίες, δεν τελειώνουν με το σταμάτημα της φωτιάς, αθροίζονται και συσσωρεύονται διαρκώς.

Η κυβέρνηση, κατόπιν εορτής, μοιράζει υποσχέσεις και διαβεβαιώσεις. Όμως, ακόμα, δεν έχει υλοποιήσει τις ίδιες υποσχέσεις, που είχε δώσει και για τις καταστροφές από τις φωτιές το 1995. Τα μέτρα ανακούφισης και στήριξης δεν είναι επαρκή και δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα. Τα μέτρα αποζημίωσης γεωργών και κτηνοτρόφων δεν ικανοποιούν ούτε ως εξαγγελίες. Τα αντιπλημμυρικά κι αντιδιαβρωτικά έργα, θα έπρεπε να αρχίσουν από τώρα, αλλά ακόμα βρίσκονται στα χαρτιά. Τα τρία δισεκατομμύρια που εξήγγειλε η κυβέρνηση για τη Μεσσηνία, δεν πρόκειται να προλάβουν τον χειμώνα με τις βροχές, δεν πρόκειται να αποκαταστήσουν τις ρημαγμένες περιοχές, δεν πρόκειται να στηρίξουν και να συγκρατήσουν τον πληθυσμό".

Ερώτηση Δημοσιογράφου: Υπάρχει δυνατότητα και για άλλα χρήματα και από πού;

"Πόροι υπάρχουν και χρήματα μπορούν να δοθούν. Χρειάζεται πολιτική απόφαση να δοθεί η προτεραιότητα και η σπουδαιότητα που πρέπει στην αποκατάσταση των καταστροφών.

Η κυβέρνηση με απλοχεριά σκορπάει εκατοντάδες εκατομμυρίων σε διαφήμιση του κυβερνητικού έργου και σε επικοινωνιακή προβολή του εαυτού της. Να περιορίσει τις σπατάλες και να δώσει από το έκτακτο αποθεματικό κι από τα κονδύλια, που συστηματικά σπαταλάει σε χαριστικές ρυθμίσεις.

Επίσης, η κυβέρνηση να εγκαταλείψει την παραπληροφόρηση που καλλιεργεί ότι δήθεν η κατάσταση δεν είναι τόσο τραγική, όπως προβάλλεται. Όσοι προσπαθούν να κρυφτούν πίσω από το επιχείρημα της υπερβολικής δήθεν εικόνας, δεν έχουν παρά να πάνε στις ρημαγμένες περιοχές, να δουν και να ακούσουν. Η κατάσταση είναι χειρότερη από αυτή που εμφανίζεται.

Ούτε αυτές οι βιβλικές καταστροφές στάθηκαν ικανές να προκαλέσουν έστω μία παραίτηση από ευθιξία ή έστω μια ματαίωση των παρατεταμένων κυβερνητικών διακοπών από συναίσθηση της πολιτικής ευθύνης.

Δυστυχώς η κυβέρνηση δείχνει περισσότερο να απασχολείται με τα εσωκομματικά της μέτωπα και λιγότερο χρόνο αφιερώνει στα μέτωπα των καταστροφών.

Η κυβέρνηση οφείλει αμέσως:

To Γραφείο Τύπου