Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
24/08/1998

Διαγωνισμός για την πώληση της ΙΟΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ

Με αφορμήτο διαγωνισμό για την πώληση της Ιονικής, τοΓραφείο Τύπου του ΣΥΝ τονίζει:

Οι κυβερνητικοί χειρισμοί είναι για κλάματα. Βγάζουν στο σφυρί δημόσια περιουσία και εισπράττουν αέρα. Η κυβέρνηση του κ. Σημίτη, που επέλεξε ως βασική πολιτική της την χρηματιστηριακή διαχείριση της οικονομίας, έγινε τελικά όμηρος των επιλογών της.

Η αυθαίρετη απόφαση για εκποίηση της Ιονικής, αντί για εξυγίανση, ανασυγκρότηση, ενίσχυση κεφαλαίου και συγχώνευση με την Εμπορική, έβλαψε τη δημόσια περιουσία και τον όμιλο Εμπορικής-Ιονικής. Η δε σχετική διαδικασία χρηματιστηριακής πώλησης, δείγμα ανευθυνότητας, επιπολαιότητας και ανικανότητας, υποθήκευσε και τις δυο τράπεζες, με ανυπολόγιστο και ανεπανόρθωτο κόστος.

Οι αυθαίρετα υπεραισιόδοξες κυβερνητικές εκτιμήσεις διαψεύσθηκαν για άλλη μια φορά με σοβαρό κόστος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. ΄Εχει ευθύνη η κυβέρνηση γιατί συστηματικά καλλιέργησε προσδοκίες χωρίς υπόβαθρο και εκτός πραγματικότητας, ενθαρρύνοντας χρηματιστηριακά παιχνίδια, που εγκλώβισαν χιλιάδες μικροεπενδυτές, αλλά και με ορατές νομισματικές παρενέργειες.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ οφείλει επιτέλους να αντιληφθεί ότι η απουσία σοβαρής αναπτυξιακής πολιτικής δεν μπορεί να καλυφθεί από τα αβέβαια χρηματιστηριακά παιχνίδια.

To Γραφείο Τύπου