Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
17/04/2013

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ προς τον Υπουργό Υγείας: Η δημόσια υγεία στο νομό Αργολίδας βρίσκεται ένα βήμα πριν την κατάρρευση

Εδώ και καιρό οι πολίτες υφίστανται καθημερινά τα αποτελέσματα  των μνημονιακών πολιτικών στην υγεία και τη συμμόρφωση της κυβέρνησης στο δόγμα της Τρόικας για όλο και λιγότερες δαπάνες. Την ίδια στιγμή όλο και περισσότεροι πολίτες απευθύνονται στο δημόσιο σύστημα υγείας λόγω του γεγονότος ότι πλέον, για λόγους οικονομικούς, αδυνατούν να προσφύγουν στα ιδιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα.   

Σε αυτές τις συνθήκες, τα δύο νοσοκομεία της Αργολίδας, που από το καλοκαίρι του 2012 εφημερεύουν εναλλάξ και από 1/1/2013 υφίστανται νομικά ως  ένα νοσοκομείο, που λειτουργεί ως Ν.Π.Δ.Δ. με την επωνυμία «Γενικό Νοσοκομείο Αργολίδας», αντιμετωπίζουν εκρηκτικά προβλήματα με «απρόβλεπτες» συνέπειες για το παρόν και το μέλλον της δημόσιας υγείας στο νομό.

Σύμφωνα με ψήφισμα των εργαζομένων στο νοσοκομείο Ναυπλίου οι οποίοι βρίσκονται σε πολύμηνες κινητοποιήσεις αλλά και ύστερα από επίσκεψή μας και στα δύο Νοσοκομεία διαπιστώσαμε :

- Ότι υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις σε κρίσιμες ειδικότητες ιατρών σε διάφορες κλινικές (καρδιολογική, παιδιατρική, αιμοδοσία κ.λ.π.)

- Ότι υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού με αποτέλεσμα το νοσοκομείο Ναυπλίου ήδη να εφημερεύει με αριθμό νοσηλευτικού προσωπικού κάτω από το όριο της ασφαλούς εφημερίας.

- Το επόμενο διάστημα οι επιπλέον αναμενόμενες αποχωρήσεις εργαζομένων λόγω συνταξιοδοτήσεων, που προκαλούνται και λόγω της εργασιακής ανασφάλειας και των εντατικοποιημένων συνθηκών εργασίας και η λήξη των πεντάμηνων συμβάσεων “σκλαβιάς” που επινόησαν οι μνημονιακές κυβερνήσεις θα εντείνουν  το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού.

- Ότι ο αξονικός τομογράφος με τον οποίο είναι εξοπλισμένο το Νοσοκομείο Άργους λόγω των μισών εφημεριών αλλά και των ελλείψεων σε προσωπικό αδυνατεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες που προκύπτουν τις υπόλοιπες μέρες με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζονται τα περιστατικά αυτά ακόμη και με μεταφορά του ασθενούς σε γειτονικούς νομούς.

- Ότι παρατηρούνται  ελλείψεις σε υλικά των εργαστηρίων (π.χ. στην αιμοδοσία που επιτελείται σημαντικό έργο και κινδυνεύει να μειωθεί σημαντικά λόγω αυτών των ελλείψεων).

- Ότι είναι επιβεβλημένη η υποστήριξη και ενίσχυση με προσωπικό της λειτουργίας της μονάδας τεχνητού νεφρού στο Νοσοκομείο Άργους.

- Ότι υλοποιείται εδώ και πολλούς μήνες μια καθυστέρηση πληρωμής των υπερωριών λόγω μειωμένης πίστωσης σε σχέση με τα πραγματικά δεδουλευμένα των εργαζομένων η οποία προστιθέμενη στις μεγάλες περικοπές μισθών έχει οδηγήσει στην κατάρρευση του εισοδήματός τους και σε προβλήματα επιβίωσης.

- Ότι δεν λειτουργεί ακόμη η Ψυχιατρική  Κλινική στο Νοσοκομείο Άργους, παρά τις επανειλημμένες υποσχέσεις του Υπουργείου σας, μια δομή σημαντική για την Ψυχική Υγεία στο νομό.

Επειδή

 Για τους παραπάνω λόγους, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1.    Τι προτίθεται συγκεκριμένα να κάνει το υπουργείο σας για να μην συνεχίσει άλλο η υποβάθμιση των δημόσιων νοσοκομείων στην Αργολίδα;

2.    Ποια άμεσα μέτρα σκοπεύει να  λάβει το υπουργείο σας για να καλύψει τις  ελλείψεις σε  ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό των δύο Νοσοκομείων του Νομού;

3.    Πώς σκοπεύει το υπουργείο σας να καλύψει τις ανάγκες σε εργαστηριακά υλικά;

4.    Πότε σκοπεύει το υπουργείο σας να πληρώσει στους εργαζόμενους τις υπερωρίες που ήδη τους οφείλονται και να διασφαλίσει την απρόσκοπτη πληρωμή τους στο μέλλον;

5.    Τι μέτρα θα λάβει το υπουργείο για την καλύτερη λειτουργία της μονάδας τεχνητού νεφρού ώστε να καλυφθούν πλήρως οι ανάγκες των νεφροπαθών; Τι μέτρα θα λάβει το υπουργείο για τη λειτουργία του αξονικού τομογράφου όλες τις μέρες του μήνα;

6.    Πότε θα λειτουργήσει η Ψυχιατρική  Κλινική στο Νοσοκομείο Άργους;

7.    Με ποιο τρόπο προτίθεται να αντιμετωπίσει τις ανάγκες των ανασφάλιστων ασθενών (άνεργοι-ανασφάλιστοι, αυτοαπασχολούμενοι που αδυνατούν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές) έχουν ανάγκη υπηρεσιών δευτεροβάθμιας περίθαλψης;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Δημήτριος Κοδέλας

Κώστας Ζαχαριάς