Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
17/04/2013

Ερώτηση Ν. Συρμαλένιου, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ προς τον Υπουργό Υγείας: Προβλήματα στο Κέντρο Υγείας Μήλου

Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζει το Κέντρο Υγείας Μήλου που καλύπτει τις ανάγκες των 7.000 κατοίκων του νησιού, αλλά και των χιλιάδων επισκεπτών του καλοκαιριού με δύο μόνο γιατρούς. Το Κέντρο Υγείας, το οποίο καλύπτει υγειονομικές ανάγκες ενός νησιού που απέχει 80 ναυτικά μίλια από την Αθήνα, συνεχώς αποδυναμώνεται σε προσωπικό, με αποτέλεσμα σήμερα να είναι τραγικά υποστελεχωμένο. Οι δύο γενικοί γιατροί που υπηρετούν, αναγκάζονται να κάνουν έκαστος 15 εφημερίες το μήνα, ενώ σε σοβαρά περιστατικά χρειάζεται να βρίσκονται και οι δύο γιατροί σε υπηρεσία.

Λόγω της φτωχής ακτοπλοϊκής σύνδεσης με τον Πειραιά, οι γιατροί είναι αναγκασμένοι σε πολυήμερες εισαγωγές και νοσηλείες στις οκτώ (8) κλίνες νοσηλείας που διαθέτει το Κ.Υ. Η αδυναμία ξεκούρασης των γενικών γιατρών κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου, λόγω πληθώρας περιστατικών, αυξάνει κατακόρυφα τον κίνδυνο ιατρικού λάθους ή κακών πρακτικών.

Επιπλέον, για την ασφαλή κάλυψη των εφημεριών λόγω έλλειψης ιατρικού προσωπικού, οι δύο γιατροί υπηρετούν και ως οδηγοί ασθενοφόρου, χειριστές ακτινολογικού, μικροβιολογικού και τραυματιοφορείς.

Εκτός των παραπάνω, ο μισθός του 15μερου δεν επαρκεί για να καλυφθούν τα λειτουργικά έξοδα των λειτουργών της υγείας, καθώς αργεί δραματικά η εξόφληση των οφειλομένων εφημεριών, με αποτέλεσμα πολλές φορές οι γιατροί να σιτίζονται από τους ίδιους τους κατοίκους.

Με βάση τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί προκειμένου:

1.Να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να στελεχωθεί άμεσα το Κέντρο Υγείας Μήλου, τόσο σε ιατρικό όσο και σε νοσηλευτικό προσωπικό.

2.Να πληρωθούν οι οφειλόμενες εφημερίες, χωρίς καθυστερήσεις.

Ο ερωτών βουλευτής

Νίκος Συρμαλένιος,
βουλευτής Κυκλάδων