Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
27/08/1998

Δήλωση του Ν.Κωνσταντόπουλου για την κατάσταση της οικονομίας και τη διεθνή οικονομική κατάσταση

ΟΠρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος, σεσυνέντευξη Τύπου σήμερα στην Τρίπολη, μεταξύάλλων τόνισε:

Για την κατάσταση της οικονομίας και τη διεθνή οικονομική κρίση

Για την Ελλάδα και την ελληνική οικονομία μόνον η σταθερή πολιτική και ο οικονομικός σχεδιασμός, με έμφαση στην ανάπτυξη, την εξυγίανση και τη συνεχή βελτίωση της οικονομίας αποτελούν τα βασικά στοιχεία για να αποφευχθούν οι συνέπειες από τη διεθνή κρίση και τις επιδράσεις της.

Τα θεμελιώδη μεγέθη της πραγματικής οικονομίας (παραγωγή, επενδύσεις, εξαγωγές, παραγωγικότητα κι ανάπτυξη) και η θετική τους πορεία αποτελούν την καλύτερη άμυνα για την ελληνική οικονομία και όχι τα προσωρινά, ασταθή και αβέβαια σχέδια περί ιδιωτικοποιήσεων.

Η κυβερνητική εμμονή σε μέτρα μονοδιάστατου χαρακτήρα και με έμφαση στα νομισματικά και την ιδιωτικοποίηση είναι αδιέξοδη κι αναποτελεσματική .

Εφαρμόστηκε αυτό το μοντέλο διαχείρισης της οικονομίας και από άλλες χώρες, χωρίς τελικά αυτές να αποφύγουν τις συνέπειες της υποτίμησης νομισμάτων και τη φυγή των κεφαλαίων.

Η παγκοσμιοποίηση της οικονομίας, που είναι πραγματικό γεγονός, χωρίς την αντίστοιχη διεύρυνση των πολιτικών και οικονομικών θεσμών ελέγχου και παρέμβασης επιτρέπει στους ακραίους κερδοσκόπους των αγορών να θέτουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα και τις οικονομίες ολόκληρων περιοχών και όχι μόνο μερικών κρατών, επιδιώκοντας την οικονομική παντοδυναμία και τον έλεγχο επί της πολιτικής.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες η κυβερνητική διαχείριση της οικονομίας που βασίζεται μονομερώς στα χρηματιστηριακά και νομισματικά μέσα εντείνει την αβεβαιότητα και την ανησυχία για την πολιτική ικανότητα της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει την κρίση.

Για πολλοστή φορά μέσα στα δύο τελευταία χρόνια οι κοπιώδεις θυσίες του ελληνικού λαού για την εξυγίανση της οικονομίας κινδυνεύουν να γίνουν αέρας και βορά στους κερδοσκόπους.

Οι παραγωγικές δυνάμεις της χώρας, η βιομηχανία, η βιοτεχνία, οι εργαζόμενοι και οι φορείς τους οφείλουν να αντιδράσουν για να μην χαθούν πολύτιμοι πόροι και χρόνος.

Ο εθνικός πλούτος, που σε δύσκολες συνθήκες δημιουργείται, δεν επιτρέπεται να αφήνεται απροστάτευτος στις ορέξεις των κερδοσκόπων και έρμαιο της αδυναμίας της κυβέρνησης να λάβει τα σωστά μέτρα.

Για την κρίση στη Ρωσία

Οι άμεσες συνέπειες στην ευρωπαϊκή και τη διεθνή οικονομία υποχρεώνουν την Ε.Ε. να αντιδράσει έγκαιρα, προληπτικά και σωστά πριν οι εξελίξεις λάβουν καταιγιστικό και μη αναστρέψιμο χαρακτήρα.

Η Ε.Ε. και οι εργαζόμενοί της απειλούνται άμεσα από τις συνέπειες μιας επικίνδυνης ύφεσης τις παραμονές του Ενιαίου Νομίσματος και της ΟΝΕ.

Ο κ. Σημίτης πρέπει άμεσα να αναλάβει την πρωτοβουλία για έκτακτη σύγκληση της Ε.Ε. σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, προκειμένου να εξεταστούν τρόποι πολιτικής παρέμβασης για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Στόχος είναι να αποτραπούν τα χειρότερα και να υπάρξει πολιτικός έλεγχος των εξελίξεων

To Γραφείο Τύπου