Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
15/04/2013

Σχετικά με τις προτάσεις συναρμόδιων φορέων για μεταβολές Σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σχολικού έτους 2013-2014 στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ προς τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού

Η ανορθολογική εκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης, μετά το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ», την υποβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης και την απαξίωση της τεχνολογικής εκπαίδευσης,  ετοιμάζεται να υποβαθμίσει την δευτεροβάθμια και την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, με την μείωση των οργανικών θέσεων στα Σχολεία της χώρας. Από την πολιτική αυτή, πλήττονται ιδιαίτερα, τα μικρά νησιά της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων.

Επειδή, Το Ελληνικό Σύνταγμα, άρθρο 101, αναγνωρίζει την ανάγκη ειδικής μέριμνας για τη νησιωτική χώρα, θεωρώντας υποχρέωση της Πολιτείας να τη λαμβάνει υπόψη της κατά τη διαμόρφωση των πολιτικών της.

Επειδή, οι τοπικές κοινωνίες της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων, είναι εξαιρετικά ανήσυχες για την επικείμενη ισοπεδωτική ρύθμιση που επιβάλει η μνημονιακή πολιτική υποταγής και για τις επιπτώσεις της στη δημόσια εκπαίδευση και στην τοπική οικονομία.

Επειδή, για τα μικρά νησιά του Αιγαίου, είναι ζωτικής σημασίας οι πλήρως λειτουργικές δομές και στις δύο πρώτες βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Επειδή, με την υπ΄αριθμ. πρωτ. 44506/Δ4/2-4-13 κατεπείγουσα εγκύκλιο του υπουργείου έχει δημιουργηθεί μια άνευ προηγουμένου αναστάτωση στην εκπαιδευτική κοινότητα, ενώ έχει προηγηθεί από τον Οκτώβριο του 2012 ανάλογη εγκύκλιος με βάση τις κείμενες διατάξεις.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται ο κύριος Υπουργός:

1.    Με ποιά συγκεκριμένα μέτρα προτίθεται να διασφαλίσει τις συνταγματικές και τις ευρωπαϊκές πρόνοιες για ισότιμη πρόσβαση στη μόρφωση στις νησιωτικές περιοχές, στελεχώνοντας επαρκώς τις σχολικές μονάδες των μικρών νησιών της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων, στη βάση των πραγματικών αναγκών εκπαιδευτικού προσωπικού;

2.    Υπάρχει στον προγραμματισμό του υπουργείου σχέδιο που να περιλαμβάνει κλείσιμο σχολείων στις νησιωτικές περιοχές, μέσω συγχωνεύσεων σχολικών μονάδων;  

ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

Αιτούμαστε να μας χορηγηθούν τα παρακάτω:

Ο πλήρης φάκελος, που περιλαμβάνει τις προτάσεις – εισηγήσεις με την αιτιολόγηση τους, καθώς επίσης και τα απαραίτητα συνοδευτικά δικαιολογητικά, όπως έχουν αποτυπωθεί στο Σύστημα Καταγραφής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και έχουν αποσταλεί στο Υπουργείο κατʼ εφαρμογή της με αριθ. πρωτ. 121857/Δ4/9-10-2012 εγκυκλίου της Διεύθυνσης Διοικητικών Υποθέσεων Π.Ε. και Δ.Ε., Τμήματα Α΄ και Β΄ με θέμα: «Μεταβολές Σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σχολικού έτους 2013-2014», για την περιφέρεια Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου.

ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ & ΑΙΤΟΥΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

Δημήτριος ΓΑΚΗΣ

Νίκος Συρμαλένιος