Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
27/08/1998

Περιοδεία του Ν.Κωνσταντόπουλου στην Αρκαδία και συνέντευξη Τύπου

Περιοδεία του ΝίκουΚωνσταντόπουλου στην Αρκαδία

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος πραγματοποίησε σήμερα περιοδεία στην Αρκαδία και επισκέφθηκε τις περιοχές της Γορτυνίας, Λαγκάδια, Τρόπαια, Βυτίνα και Βυζίκι που επλήγησαν από τις πυρκαγιές.

Στην Τρίπολη ο Νίκος Κωνσταντόπουλος είχε συνάντηση με τον Νομάρχη Αρκαδίας από τον οποίο ενημερώθηκε για τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί και τα μέτρα που λαμβάνονται.

Συναντήθηκε επίσης με τοπικούς φορείς και επισκέφθηκε την αγορά τη πόλης.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος, σε συνέντευξη Τύπου σήμερα στην Τρίπολη, μεταξύ άλλων τόνισε:

Για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και τους S-300

Βρίσκεται σε εξέλιξη επικίνδυνη διολίσθηση του Κυπριακού, από το διεθνές πεδίο ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής, στο πεδίο των διμερών ελληνοτουρκικών σχέσεων, καθώς επίσης και από το πεδίο των διεθνών οργανισμών και της πολιτικοποίησης στο πεδίο της στρατιωτικοποίησης και τις κλιμάκωσης των ανταγωνισμών.

Φτάσαμε στο 2000 και οι χειρισμοί δεν απελευθερώνουν το Κυπριακό από τον εγκλωβισμό του στα τραγικά λάθη και δεδομένα του παρελθόντος. Η ιστορία αυτών των λαθών συνεχίζεται με την επανάληψή τους, που διαμορφώνουν τον κίνδυνο διχοτομικών τετελεσμένων.

Η κυβέρνηση οφείλει να καταλάβει ότι η αμερικανική πρωτοβουλία στην οποία επένδυσε τα πάντα, τελικά δεν αλλάζει χαρακτηριστικά, είναι μονόπλευρα πιεστική προς την Ελλάδα και σταθερά εξυπηρετική προς την Τουρκία. Επίσης να καταλάβει η κυβέρνηση ότι στρατηγική για το Κυπριακό δεν γίνεται με ανακοινώσεις δογμάτων στον αέρα και κινήσεις απαγκίστρωσης στο παρασκήνιο. Ούτε με υπουργικές δηλώσεις της στιγμής, διπλής γλώσσας και διπλής ανάγνωσης

Ήδη η υπόθεση των πυραύλων S-300 περισσότερο συζητιέται ως πρόβλημα εσωτερικής δυσκολίας, αλλά και εσωτερικής διαφωνίας στην Ελλάδα και την Κύπρο και λιγότερο αξιοποιείται ως κίνηση προώθησης της στρατηγικής για δίκαιη λύση του Κυπριακού.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε αυτό το κλίμα χάνεται και δεν αξιοποιείται πολιτικά και διπλωματικά η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στην υπόθεση της Λοϊζίδου, που θα έπρεπε κατά προτεραιότητα να αποτελέσει άξονα δράσεων και πρωτοβουλιών, που θα δυσκόλευαν εξαιρετικά την τουρκική πολιτική.

Στρατηγικής σημασίας στόχοι είναι η ενταξιακή διαδικασία, η αποστρατικοποίηση, η δίκαιη και βιώσιμη λύση στα πλαίσια των αποφάσεων και ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

Ελλάδα και Κύπρος δεν έχουν περιθώρια άλλων λαθών, δεν έχουν την πολυτέλεια της διελκυστίνδας των απόψεων ούτε την άνεση της αλληλομετάθεσης ευθυνών ή της διπλωματικής απομόνωσης

Για τις δηλώσεις κυβέρνησης και Αρχιεπισκόπου

Δημιουργείται αυτοτελές κι επικίνδυνο πολιτικό πρόβλημα αντιπαράθεσης κυβέρνησης κι Αρχιεπισκόπου. Οι δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου φορτίζουν επικίνδυνα ένα πολωτικό κλίμα. Η επιλογή, μάλιστα, των εθνικών θεμάτων ως πεδίου της αντιδικίας είναι διχαστική επιλογή. Πολιτικά παιχνίδια και προσωπικές τακτικές με τα εθνικά θέματα κόστισαν και θα κοστίζουν ιστορικά.

Η χώρα βρίσκεται σε κρίση και ο Έλληνας πολίτης, που πληρώνει τις συνέπειες, βλέπει τον έναν να τραγουδά εμβατήρια και τον άλλον να χορεύει τσάμικο. Η περιφερόμενη στις τηλεοράσεις αντιδικία κυβέρνησης κι Αρχιεπισκόπου αποπροσανατολίζει την προσοχή από τα πραγματικά προβλήματα του πολιτικού μας συστήματος, της κοινωνίας και της Εκκλησίας.

Σε κρίση βρίσκεται και η πολιτική και η κοινωνία και η Εκκλησία. Κανείς δεν είναι απ' έξω θεατής. Πολιτική, πνευματική και θρησκευτική ηγεσία είναι μέρος της κρίσης. Ο ελληνικός λαός αντί να βλέπει τις ηγεσίες του να πετροβολούνται στο όνομα της κρίσης, περιμένει εναγωνίως προτάσεις, πρωτοβουλίες και δράσεις που θα βγάζουν τη χώρα από το τέλμα και την αποσύνθεση της κρίσης.

Εάν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ είχαν δεχτεί την πρόταση του ΣΥΝ για συνταγματική κατοχύρωση της διάκρισης Κράτους -Εκκλησίας στην αναθεώρηση του Συντάγματος, δεν θα υπήρχαν αφορμές για τις σημερινές τριβές, ούτε περιθώρια γι' αυριανά επικίνδυνα προβλήματα.

Για την καταστροφή από τις πυρκαγιές και την καθυστέρηση εφαρμογής των μέτρων

Έχει περάσει ένας μήνας σχεδόν από τις καταστροφικές πυρκαγιές και η κυβέρνηση με την ολιγωρία, την αδιαφορία και τη γραφειοκρατική λογική και νοοτροπία που αντιμετωπίζει τους πληγέντες είναι σαν να τους τιμωρεί για δεύτερη φορά για τις καταστροφές που υπέστησαν.

Γι' αυτό επιβάλλεται:

Να μεταφερθούν στη Νομαρχιακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση αμέσως οι πόροι

Να αρχίσουν αμέσως τα απαραίτητα αντιδιαβρωτικά κι αντιπλημμυρικά έργα σε συνεργασία και με τη συμμετοχή της ΕΝΑΕ.

Το υπουργείο Γεωργίας να εκπονήσει ένα έκτακτο πρόγραμμα δράσης για την αναφύτευση των κατεστραμμένων από την πυρκαγιά ελαιώνων.

Είναι εθνικής σημασίας προτεραιότητα που δεν πρέπει να αφεθεί στην πρωτοβουλία μόνον των αγροτών.

Ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ:

To Γραφείο Τύπου