Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
12/04/2013

Προβλήματα ασφαλούς τροφοδοσίας των Μονάδων των ΑΗΣ Μεγαλόπολης λόγω προβλημάτων στην εξόρυξη λιγνίτη των ορυχείων του Λιγνιτικού Κέντρου Μεγαλόπολης

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής - Οικονομικών

Όπως κατʼ επανάληψη έχουμε τονίσει, για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ η ενέργεια αποτελεί δημόσιο και κοινωνικό αγαθό το οποίο πρέπει να προσφέρεται σε όλους τους πολίτες χωρίς εξαιρέσεις με όσο το δυνατό πιο φθηνό τρόπο και σε κατεύθυνση σταδιακής μείωσης στην προοπτική της απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα.

Αυτή η μεσο-μακροπρόθεσμη διαδικασία έχει ως προϋπόθεση, σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, την εύρυθμη λειτουργία του συστήματος και την ασφαλή τροφοδοσία νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Στα πλαίσια αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται υπέρ ενός ολοκληρωμένου προγράμματος επιλογής του βέλτιστου ενεργειακού μείγματος που θα περιλαμβάνει συμβατικές και ανανεώσιμες πηγές, χωρίς να εγκαταλειφθεί ο λιγνίτης – που θα πρέπει, όμως, να αξιοποιηθεί σχεδιασμένα και με περιβαλλοντικά μέτρα.

Σε αυτό το πλαίσιο, η λειτουργία των ορυχείων της ΔΕΗ στο Λιγνιτικό Κέντρο Μεγαλόπολης είναι εξαιρετικά κρίσιμη. Η σημερινή κατάσταση παρουσιάζει σημεία διάλυσης, με σοβαρά προβλήματα στην ασφαλή και απρόσκοπτη τροφοδοσία των Μονάδων.

Από τα μέσα Ιανουαρίου αυτή η κατάσταση οδήγησε για 10 μέρες στη διακοπή τροφοδοσίας της 4ης Μονάδας και τις Μονάδες Νο 3 & Νο 4 σε λειτουργία τους τελευταίους 3 μήνες με μειωμένη παραγωγή κάτι που συνέβη για πρώτη φορά στα χρονικά του Λεκανοπεδίου ενώ ταυτόχρονα καταναλωθηκαν για στήριξη της λειτουργίας τους τεράστιες ποσότητες πετρελαίου ακόμη και λιθάνθρακα λόγω της κακής ποιότητας του λιγνίτη.

Επίσης επισπεύστηκε για συντήρηση κατά ένα μήνα περίπου - από τις 15 Απριλίου - η κράτηση της Νο 3 Μονάδας με αποτέλεσμα να τεθεί εκτός λειτουργία η Τηλεθέρμανση προκαλώντας τις αντιδράσεις των κατοίκων και του Δήμου της Μεγαλόπολης.

Οι αιτίες της κατάστασης αυτής όπως τονίζουν και οι εργαζόμενοι είναι αποτέλεσμα της συνειδητής προσπάθειας απαξίωσης και διάλυσης της ΔΕΗ στα πλαίσια βεβαίως των πολιτικών απορρύθμισης της αγοράς ενέργειας που προωθούνται από την κυβέρνηση και τη διοίκηση της επιχείρησης. Τα βασικά χαρακτηριστικά αυτής της εικόνας διάλυσης είναι :

•    Η μη εφαρμογή της μακροχρόνιας μελέτης για ορθολογική εκμετάλλευση

•    Η απαξίωση και αδρανοποίηση του πανάκριβου πάγιου εξοπλισμού εξόρυξης που αποτελεί περιουσία του ελληνικού λαού

•    Η τεράστια έλλειψη εργατοτεχνικού προσωπικού

•    Η ανάθεση εξόρυξης σε ιδιώτες εργολάβους με αμφίβολα ποιοτικά χαρακτηριστικά

Η τραγική εικόνα που παρουσιάζει σήμερα η λειτουργία των ορυχείων της Μεγαλόπολης έχει επισημανθεί πολλές φορές από τα συνδικάτα τα οποία είχαν προβλέψει και προειδοποιήσει για την εξέλιξη αυτή χωρίς όμως να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα.

Η παραπάνω αρνητική κατάσταση λειτουργίας των ορυχείων του Λιγνιτικού Κέντρου Μεγαλόπολης και οι επιπτώσεις στην λειτουργία των Μονάδων της Μεγαλόπολης προκαλεί ανησυχία και ανασφάλεια στους εργαζόμενους και την τοπική κοινωνία και υπονομεύει την ομαλή λειτουργία του Ενεργειακού Κέντρου Μεγαλόπολης.

Κατόπιν των παραπάνω ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:   

1.    Ποιες κατά την γνώμη του Υπουργείου είναι οι αιτίες οδήγησαν στην σημερινή αρνητική κατάσταση λειτουργίας των ορυχείων της Μεγαλόπολης και στην μειωμένη λιγνιτική παραγωγή;

2.    Τι μέτρα άμεσου σχεδιασμού έχουν ληφθεί ή θα ληφθούν για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των ορυχείων;

3.    Θα υπάρξει αναζήτηση ευθυνών για πιθανές παραλείψεις και αστοχίες της Διοίκησης της ΔΕΗ που οδήγησαν στην παραπάνω αρνητική κατάσταση των ορυχείων; 

4.    Θα προχωρήσει η Κυβέρνηση σε εξαίρεση της ΔΕΗ από τον περιορισμό (1:5) προσλήψεων του Ν. 4093/2012, του 3ου μνημονίου έτσι ώστε να υπάρξουν άμεσα προσλήψεις τεχνικού προσωπικού στη ΔΕΗ και στα ορυχεία του Λ.Κ.Μ γιατί και η έλλειψη εργατοτεχνικού προσωπικού συνέβαλλε στην παραπάνω κατάσταση των ορυχείων;

5.    Έχει εκπονηθεί προγραμματικό σχέδιο για την άμεση και ορθολογική αξιοποίηση  του λιγνιτικού δυναμικού της λεκάνης Μεγαλόπολης έτσι ώστε να αποκατασταθεί πλήρως η ομαλή και απρόσκοπτη τροφοδοσία των Μονάδων της ΔΕΗ;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Πετράκος Αθανάσιος

Ουζουνίδου Ευγενία

Ζαχαριάς Κωνσταντίνος

Στρατούλης Δημήτριος

Βασιλική Κατριβάνου