Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
05/09/1998

Ομιλία του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ

Η ομιλία τουΠρωθυπουργού στη Δ.Ε.Θ.

Σχολιάζοντας την ομιλία του Πρωθυπουργού της 5ης/9/1998 στο Επίσημο Δείπνο της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, το Γραφείο Τύπου του ΣΥΝ τονίζει:

Οι μονότονοι και εξωπραγματικοί πρωθυπουργικοί αυτοέπαινοι, ο εξωραϊσμός της ελληνικής πραγματικότητας και η αποκλειστική απόδοση όλων των δεινών στην εξωγενή οικονομική κρίση χρησιμοποιούνται για μία ακόμη φορά δημαγωγικά από τον κ. Σημίτη με δύο στόχους:

- Την κατασκευή άλλοθι για την αποτυχία, τις αστοχίες και το τεράστιο κοινωνικό έλλειμμα της κυβερνητικής πολιτικής,

- Την προαναγγελία της ίδιας και πιο μονόπλευρα σκληρής οικονομικής πολιτικής τουλάχιστον για τα επόμενα δύο χρόνια.

Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση επιβάλλει με οδυνηρά μέτρα την καθήλωση μισθών και συντάξεων, ο κ. Πρωθυπουργός περιορίζεται σε ανούσιες ευχές προς τις επιχειρήσεις να συγκρατήσουν τα αυξημένα κέρδη τους για την τιθάσευση του πληθωρισμού.

Ο κ. Σημίτης ξορκίζει την αναγκαία δίκαιη φορολογική μεταρρύθμιση, ισχυριζόμενος ότι πραγματοποιείται σταδιακά και αναγορεύει ουσιαστικά σε μόνη διαρθρωτική πολιτική τις εκτεταμένες ιδιωτικοποιήσεις.

Δεν λέει τίποτε ουσιαστικό για το κρίσιμο πρόβλημα της ανεργίας που κινείται σε διψήφιο ποσοστό, την υπερσυγκέντρωση πλούτου, την ένταση των κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων.

Ο Συνασπισμός θεωρεί ότι η κυβερνητική οικονομική πολιτική είναι κοινωνικά άδικη και αναποτελεσματική. Δεν διαμορφώνει φερέγγυους όρους συμμετοχής της χώρας στις διαδικασίες της ευρωπαϊκής ενοποίησης.

Επιβάλλεται άμεσα ανασχεδιασμός της οικονομικής στρατηγικής, με ενίσχυση του αναπτυξιακού δυναμισμού, αύξηση των θέσεων εργασίας, καταπολέμηση της ανεργίας, αυξημένη κοινωνική αλληλεγγύη στις αδύναμες κοινωνικές ομάδες και μεγαλύτερη φροντίδα για το περιβάλλον.

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου